dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Maj 23, 2010, 20:55:45 » |
|
Sk³adniki
• oko³o 10 sztuk papieru ry¿owego • 30 dag mielonego miêska • kilka chiñskich grzybów • kilka sporych pieczarek • gar¶æ makaronu sojowego • ¶rednia marchewka • cebula • 3-4 li¶cie kapusty pekiñskiej • pó³ puszki kie³ków sojowych • sos sojowy • sól, pieprz, ostra papryka • olej do sma¿enia
Etapy przygotowania
1. Grzyby chiñskie wrzuciæ do wody i pogotowaæ 30 minut. po tym czasie os±czyæ, odci±æ nó¿ki, a kapelusze pokroiæ w cienkie paseczki. Mielone miêsko, np. wo³owinkê lekko podsma¿yæ z sol± i pieprzem. Przerzuciæ do g³êbokiej miski. 2. Cebulkê pokroiæ w kostkê, podsma¿yæ na z³oto. Pieczarki poddusiæ na patelni z sol±, a potem drobno pokroiæ. Marchewkê pokroiæ w s³upki, tez poddusiæ. Li¶cie kapusty w paskach leciutko podsma¿yæ. Makaron sojowy wrzucic do wrz±tku i zostawiæ pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedziæ i pokroiæ na kilkucentymetrowe paski. 3. Wszystkie sk³adniki farszu wymieszaæ razem, dodaj±c 2 ³y¿ki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostr± paprykê. 4. Ka¿dy p³atek papieru ry¿owego zanurzyæ na moment w ciep³ej wodzie, po³o¿yc na deskê a¿ zmiêknie (p³atki nie powinny siê stykac, bo siê posklejaj±), nak³adaæ farsz i zawijaæ w niewielkie ruloniki. Je¶li robicie ma³e sajgonki wystarczy jeden placuszek ry¿owy, ale mo¿e siê zdarzyæ, ¿e papier siê rwie albo lubicie wiêcej farszu - wtedy ka¿d± sajgonkê zawiñcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawiæ do wyschniêcia papieru ry¿owego. Sma¿yæ krótko w g³êbokim gor±cym oleju. Podawaæ z gotowym s³osko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.
|