*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 14, 2025, 14:13:34


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne  (Przeczytany 1320 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Maj 23, 2010, 20:54:44 »

SkÂładniki

•      200 dag mÂąki pszennej
      
•      150 dag mÂąki kukurydzianej
      
•      oliwa z oliwek
      
•      woda
      
•      400 dag mielonego
      
•      2 cebule
      
•      2 puszki fasoli czerwonej
      
•      1 puszka pomidorĂłw bez skĂłrki
      
•      1-2 zÂąbki czosnku
      
•      mieszanka chilli (nie przyprawa chilli)
      
•      papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
      
•      vegeta i só³
      
•      przecier pomidorowy
      


Etapy przygotowania

Tortille (pszenno-kukurydziane):
            
1.      MÂąkĂŞ przesiewamy i dodajemy do niej ÂłyÂżkĂŞ oliwy i tyle wody, aby wyrabiajÂąc uzyskaĂŚ elastyczne ciasto.
            
2.      Odstawiamy je na jakieÂś 20-30 minut. Lepimy kulki o Âśrednicy 4-5 cm i rozwaÂłkowujemy na bardzo cieniutkie placki. SmaÂżymy na prawie suchej patelni aÂż pojawiÂą siĂŞ takie brÂązowe plamki. JeÂśli zacznÂą siĂŞ robiĂŚ pĂŞcherze trzeba je przycisn¹Ì np. ÂłopatkÂą do patelni.
            
3.      Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypeÂłniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleÂśnik.
            
Chilli con carne
            
1.      Chilli con carne moÂże byĂŚ samodzielnym daniem, ale bĂŞdzie wspaniale smakowaÂło rĂłwnieÂż jako nadzienie do tortilli.
            
2.      Najpierw musimy pokroic cebulĂŞ, a póŸniej jÂą zeszkliĂŚ. Dodajemy do niej mielone miĂŞso, ktĂłre rozdrabniamy widelcem na maÂłe kawaÂłki. SmaÂżymy, aÂż miĂŞsÂą zrobi siĂŞ koloru szarego. Rozpuszczamy vegetĂŞ w pĂłl szklanki gorÂącej wodzy i wlewamy do miĂŞsa z cebulÂą. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmiaÂżdzone zÂąbki czosnku, trochĂŞ koncentratu. Dusimy jeszcze jakiÂś czas (konsytencja powinna byĂŚ dosyĂŚ gĂŞsta). JeÂżeli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to moÂżemy zabraĂŚ siĂŞ do paÂłaszowania.
            
3.      JeÂśli chcemy wypeÂłniĂŚ nim tortillĂŞ , muimy najpierw podgrzaĂŚ ja na parze, przez Âśrodek ukÂładamy nadzienie, posypujemy ¿ó³tym serem i zawijamy jak w naleÂśnik. MoÂżemy rĂłwnieÂż popsypaĂŚ tartym serem na wierzch i podgrzaĂŚ w mikrofali.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

lionesrp drzewcehalabardy saigo-no-chi kluczzmierzchu polski-serwer-rpg