Strona główna
Pomoc
Zaloguj się
Rejestracja
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Kwiecień 14, 2025, 14:13:34
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
>
"W WOLNEJ CHWILI"
>
"ZAPIECEK"
>
Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne (Przeczytany 1320 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
Płeć:
Wiadomości: 2724
Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne
«
:
Maj 23, 2010, 20:54:44 »
SkÂładniki
• 200 dag mÂąki pszennej
• 150 dag mÂąki kukurydzianej
• oliwa z oliwek
• woda
• 400 dag mielonego
• 2 cebule
• 2 puszki fasoli czerwonej
• 1 puszka pomidorĂłw bez skĂłrki
• 1-2 zÂąbki czosnku
• mieszanka chilli (nie przyprawa chilli)
• papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
• vegeta i só³
• przecier pomidorowy
Etapy przygotowania
Tortille (pszenno-kukurydziane):
1. MÂąkĂŞ przesiewamy i dodajemy do niej ÂłyÂżkĂŞ oliwy i tyle wody, aby wyrabiajÂąc uzyskaĂŚ elastyczne ciasto.
2. Odstawiamy je na jakieœ 20-30 minut. Lepimy kulki o œrednicy 4-5 cm i rozwa³kowujemy na bardzo cieniutkie placki. Sma¿ymy na prawie suchej patelni a¿ pojawi¹ siê takie br¹zowe plamki. Jeœli zaczn¹ siê robiÌ pêcherze trzeba je przycisn¹Ì np. ³opatk¹ do patelni.
3. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wypeÂłniamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak naleÂśnik.
Chilli con carne
1. Chilli con carne moÂże byĂŚ samodzielnym daniem, ale bĂŞdzie wspaniale smakowaÂło rĂłwnieÂż jako nadzienie do tortilli.
2. Najpierw musimy pokroic cebulê, a póŸniej j¹ zeszkliÌ. Dodajemy do niej mielone miêso, które rozdrabniamy widelcem na ma³e kawa³ki. Sma¿ymy, a¿ miês¹ zrobi siê koloru szarego. Rozpuszczamy vegetê w pól szklanki gor¹cej wodzy i wlewamy do miêsa z cebul¹. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmia¿dzone z¹bki czosnku, trochê koncentratu. Dusimy jeszcze jakiœ czas (konsytencja powinna byÌ dosyÌ gêsta). Je¿eli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to mo¿emy zabraÌ siê do pa³aszowania.
3. Jeœli chcemy wype³niÌ nim tortillê , muimy najpierw podgrzaÌ ja na parze, przez œrodek uk³adamy nadzienie, posypujemy ¿ó³tym serem i zawijamy jak w naleœnik. Mo¿emy równie¿ popsypaÌ tartym serem na wierzch i podgrzaÌ w mikrofali.
Zapisane
Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
"SZUFLANDIA"
-----------------------------
=> "PLECIUGI W WÂĄTKACH"
=> "RZECZY WAÂŻNE, MNIEJ WAÂŻNE I NIEWAÂŻNE..."
=> "ANEGDOTKI I CIEKAWOSTKI"
=> "ÂŻYCZENIA"
-----------------------------
"W WOLNEJ CHWILI"
-----------------------------
=> "KÂĄCIK HUMORU"
=> "Z SERCA PÂŁYNÂĄCE"
=> "GIFLANDIA"
=> "HOBBY"
=> "ZAPIECEK"
=> "KUPIĂ/SPRZEDAM"
=> "GRY"
-----------------------------
"MUZYKA"
-----------------------------
=> "PRZEBOJE CZTERDZIESTOLATKĂW"
=> "PRZEBOJE NA DZIÂŚ"
=> "NUCIE"
=> "PIOSENKI DLA DZIECI"
=> "OCALIĂ OD ZAPOMNIENIA"
-----------------------------
"DARMOWA BRAMKA SMS"
-----------------------------
=> :-)
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
lionesrp
drzewcehalabardy
saigo-no-chi
kluczzmierzchu
polski-serwer-rpg