Strona g³ówna
Pomoc
Zaloguj siê
Rejestracja
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
Grudzieñ 22, 2024, 06:46:55
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
>
"W WOLNEJ CHWILI"
>
"ZAPIECEK"
>
Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne (Przeczytany 1260 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne
«
:
Maj 23, 2010, 20:54:44 »
Sk³adniki
• 200 dag m±ki pszennej
• 150 dag m±ki kukurydzianej
• oliwa z oliwek
• woda
• 400 dag mielonego
• 2 cebule
• 2 puszki fasoli czerwonej
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 1-2 z±bki czosnku
• mieszanka chilli (nie przyprawa chilli)
• papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
• vegeta i só³
• przecier pomidorowy
Etapy przygotowania
Tortille (pszenno-kukurydziane):
1. M±kê przesiewamy i dodajemy do niej ³y¿kê oliwy i tyle wody, aby wyrabiaj±c uzyskaæ elastyczne ciasto.
2. Odstawiamy je na jakie¶ 20-30 minut. Lepimy kulki o ¶rednicy 4-5 cm i rozwa³kowujemy na bardzo cieniutkie placki. Sma¿ymy na prawie suchej patelni a¿ pojawi± siê takie br±zowe plamki. Je¶li zaczn± siê robiæ pêcherze trzeba je przycisn±æ np. ³opatk± do patelni.
3. Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wype³niamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak nale¶nik.
Chilli con carne
1. Chilli con carne mo¿e byæ samodzielnym daniem, ale bêdzie wspaniale smakowa³o równie¿ jako nadzienie do tortilli.
2. Najpierw musimy pokroic cebulê, a pó¼niej j± zeszkliæ. Dodajemy do niej mielone miêso, które rozdrabniamy widelcem na ma³e kawa³ki. Sma¿ymy, a¿ miês± zrobi siê koloru szarego. Rozpuszczamy vegetê w pól szklanki gor±cej wodzy i wlewamy do miêsa z cebul±. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmia¿dzone z±bki czosnku, trochê koncentratu. Dusimy jeszcze jaki¶ czas (konsytencja powinna byæ dosyæ gêsta). Je¿eli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to mo¿emy zabraæ siê do pa³aszowania.
3. Je¶li chcemy wype³niæ nim tortillê , muimy najpierw podgrzaæ ja na parze, przez ¶rodek uk³adamy nadzienie, posypujemy ¿ó³tym serem i zawijamy jak w nale¶nik. Mo¿emy równie¿ popsypaæ tartym serem na wierzch i podgrzaæ w mikrofali.
Zapisane
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
"SZUFLANDIA"
-----------------------------
=> "PLECIUGI W W¡TKACH"
=> "RZECZY WA¯NE, MNIEJ WA¯NE I NIEWA¯NE..."
=> "ANEGDOTKI I CIEKAWOSTKI"
=> "¯YCZENIA"
-----------------------------
"W WOLNEJ CHWILI"
-----------------------------
=> "K¡CIK HUMORU"
=> "Z SERCA P£YN¡CE"
=> "GIFLANDIA"
=> "HOBBY"
=> "ZAPIECEK"
=> "KUPIÊ/SPRZEDAM"
=> "GRY"
-----------------------------
"MUZYKA"
-----------------------------
=> "PRZEBOJE CZTERDZIESTOLATKÓW"
=> "PRZEBOJE NA DZI¦"
=> "NUCIE"
=> "PIOSENKI DLA DZIECI"
=> "OCALIÆ OD ZAPOMNIENIA"
-----------------------------
"DARMOWA BRAMKA SMS"
-----------------------------
=> :-)
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
kluczzmierzchu
ads
fox
dacjaforum
saigo-no-chi