*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:13:13


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nale¶nikowa zapiekanka  (Przeczytany 992 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Marzec 13, 2009, 21:40:30 »

Sk³adniki:


Ciasto:

1 szklanka m±ki pszennej,
1 jajo,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody,
1 ³y¿ka oleju,
szczypta soli.

Nadzienie:

2 czosnkowe serki twaro¿kowe (40 dag),
2 ³y¿ki ¶mietany 12%,
1 pêczek szczypiorku,
sól.

Sos:

2 ³y¿ki mas³a,
2 ³y¿ki m±ki pszennej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka ¶mietany 12%,
½ ³y¿eczki mielonej ga³ki muszkato³owej,
sól i pieprz.

1 ³y¿ka mas³a do wysmarowania naczynia ¿aroodpornego,
5-7 ³y¿ek sera ¿ó³tego do posypania zapiekanki.



Jak przyrz±dziæ?


Aby przygotowaæ ciasto nale¶nikowe miksujemy m±kê z jajkiem oraz mlekiem i wod±.

Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto powinno poczekaæ na sma¿enie ok. 15 minut.

Zawarto¶æ oleju w cie¶cie powoduje, ¿e u¿ywamy odrobiny t³uszczu tylko do pierwszego nale¶nika.

Po usma¿eniu wszystkich placków uk³adamy je na talerzu i zawijamy w torbê plastikow±.

Twaro¿ki mieszamy ze ¶mietank± i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.

Nale¶niki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.

Naczynie ¿aroodporne smarujemy mas³em i wk³adamy do niego ruloniki.

W garnuszku rozgrzewamy mas³o na sos.

Kiedy siê rozpu¶ci, dodajemy m±kê i dobrze mieszamy.

Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a nastêpnie ¶mietank± na g³adki jednolity sos.

Podgrzewamy go jeszcze doprawiaj±c ga³k± muszkato³ow±, a kiedy siê zagotuje tak¿e sol± i pieprzem.

Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem nale¶niki w naczyniu ¿aroodpornym.

Ca³o¶æ posypujemy serem ¿ó³tym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Na pocz±tku naczynie powinno byæ przykryte, ale po kilku minutach pokrywkê zdejmujemy, ¿eby ser ³adnie siê zapiek³.



Jak podawaæ?


Po wyjêciu z piekarnika posypujemy odrobin± szczypiorku i podajemy bez dodatków.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.021 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

drzewcehalabardy fox ultrawinterfell polski-serwer-rpg saigo-no-chi