dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Marzec 13, 2009, 21:40:30 » |
|
Sk³adniki:
Ciasto:
1 szklanka m±ki pszennej, 1 jajo, 1 szklanka mleka, ½ szklanki wody, 1 ³y¿ka oleju, szczypta soli.
Nadzienie:
2 czosnkowe serki twaro¿kowe (40 dag), 2 ³y¿ki ¶mietany 12%, 1 pêczek szczypiorku, sól.
Sos:
2 ³y¿ki mas³a, 2 ³y¿ki m±ki pszennej, 1 szklanka mleka, 1 szklanka ¶mietany 12%, ½ ³y¿eczki mielonej ga³ki muszkato³owej, sól i pieprz.
1 ³y¿ka mas³a do wysmarowania naczynia ¿aroodpornego, 5-7 ³y¿ek sera ¿ó³tego do posypania zapiekanki.
Jak przyrz±dziæ?
Aby przygotowaæ ciasto nale¶nikowe miksujemy m±kê z jajkiem oraz mlekiem i wod±.
Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto powinno poczekaæ na sma¿enie ok. 15 minut.
Zawarto¶æ oleju w cie¶cie powoduje, ¿e u¿ywamy odrobiny t³uszczu tylko do pierwszego nale¶nika.
Po usma¿eniu wszystkich placków uk³adamy je na talerzu i zawijamy w torbê plastikow±.
Twaro¿ki mieszamy ze ¶mietank± i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.
Nale¶niki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.
Naczynie ¿aroodporne smarujemy mas³em i wk³adamy do niego ruloniki.
W garnuszku rozgrzewamy mas³o na sos.
Kiedy siê rozpu¶ci, dodajemy m±kê i dobrze mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a nastêpnie ¶mietank± na g³adki jednolity sos.
Podgrzewamy go jeszcze doprawiaj±c ga³k± muszkato³ow±, a kiedy siê zagotuje tak¿e sol± i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem nale¶niki w naczyniu ¿aroodpornym.
Ca³o¶æ posypujemy serem ¿ó³tym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Na pocz±tku naczynie powinno byæ przykryte, ale po kilku minutach pokrywkê zdejmujemy, ¿eby ser ³adnie siê zapiek³.
Jak podawaæ?
Po wyjêciu z piekarnika posypujemy odrobin± szczypiorku i podajemy bez dodatków.
|