Strona g³ówna
Pomoc
Zaloguj siê
Rejestracja
Witamy,
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
Grudzieñ 22, 2024, 12:35:34
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
>
"W WOLNEJ CHWILI"
>
"ZAPIECEK"
>
Gulasz z ¿o³±dków
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Gulasz z ¿o³±dków (Przeczytany 1210 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
Gulasz z ¿o³±dków
«
:
Marzec 05, 2009, 14:08:26 »
Sk³adniki:
1 kg oczyszczonych kurzych ¿o³±dków,
1 du¿a cebula,
1 ³y¿ka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.
Jak przyrz±dziæ?
¯o³±dki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te wiêksze, na pó³.
Gotujemy w garnku wodê i kiedy bêdzie wrza³a, wrzucamy miêso.
Po oko³o 5 minutach na powierzchni wytworzy siê piana.
Odlewamy wodê i p³uczemy ¿o³±dki w ciep³ej wodzie.
Przek³adamy je do czystego garnka i zalewamy tak± ilo¶ci± wody, by jej powierzchnia przykrywa³a kawa³ki miêsa.
Ca³o¶æ wstawiamy na ma³y ogieñ.
W miêdzyczasie kroimy cebulê w du¿± kostkê i sma¿ymy j± przez chwilê na smalcu.
Dodajemy j± do garnka wraz z sol±, pieprzem i ostr± papryk±.
Gotujemy do miêkko¶ci, mniej wiêcej godzinê.
Jak podawaæ?
Gulasz z ¿o³±dków jest uniwersalny - pasuje do ry¿u, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.
Najlepszym za¶ dodatkiem s± ogórki kiszone i kiszona kapusta.
Zapisane
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
"Gulasz z ¿o³±dków"
«
Odpowiedz #1 :
Marzec 27, 2009, 10:55:34 »
Na rynku udostêpniono tak wiele gatunków miês, ¿e rzadko kiedy korzystamy z dawnych przepisów naszych babæ, zamieniaj±cych podroby w pyszne miêsne dania. Tradycyjnym daniem w¶ród tych przepisów jest w³a¶nie podany przez Ciebie Dorko - gulasz z kurzych ¿o³±dków, które potrafi± smakiem przypominaæ jak najlepsz± cielêcinkê. Warto wiêc ¿o³±dki reklamowaæ, bo w przeciwieñstwie do innych podrobów, nie gromadz± w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce s± wyj±tkowo zdrowe i po¿ywne.
Zapisane
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
"SZUFLANDIA"
-----------------------------
=> "PLECIUGI W W¡TKACH"
=> "RZECZY WA¯NE, MNIEJ WA¯NE I NIEWA¯NE..."
=> "ANEGDOTKI I CIEKAWOSTKI"
=> "¯YCZENIA"
-----------------------------
"W WOLNEJ CHWILI"
-----------------------------
=> "K¡CIK HUMORU"
=> "Z SERCA P£YN¡CE"
=> "GIFLANDIA"
=> "HOBBY"
=> "ZAPIECEK"
=> "KUPIÊ/SPRZEDAM"
=> "GRY"
-----------------------------
"MUZYKA"
-----------------------------
=> "PRZEBOJE CZTERDZIESTOLATKÓW"
=> "PRZEBOJE NA DZI¦"
=> "NUCIE"
=> "PIOSENKI DLA DZIECI"
=> "OCALIÆ OD ZAPOMNIENIA"
-----------------------------
"DARMOWA BRAMKA SMS"
-----------------------------
=> :-)
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
ads
kluczzmierzchu
lionesrp
saigo-no-chi
szkolamagii