*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Styczeñ 03, 2025, 02:31:06


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Musaka  (Przeczytany 1394 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Grudzieñ 12, 2008, 09:04:08 »

Sk³adniki:
1 duza cukinia, 2 cebule, ok. 1 kg ziemniaków, ok. 1/2 kg miêsa mielonego, parmezan, pomidory krojone w sosie, sól, pieprz, estragon.

Jak przyrz±dziæ?
Ziemniaki podgotowac na pó³miêkko, nastêpnie pokroiæ w talarki. Cukiniê pokroiæ w plastry, posoliæ i odstawiæ na ok. 10 minut. Podsma¿yæ miêso z cebul±, doprawic do smaku. Wysmarowaæ olejem naczynie ¿aroodporne i wy¶cieliæ plastrami cukinii. Na tym warstwami uk³adaæ miêso, ziemniaki, miêso – tak, aby ostatni± warstw± by³y ziemniaki. Nastênie polaæ ca³o¶æ pomidorami, posypaæ parmezanem i piec ok. 30 minut.

Potrzebne przybory:
Naczynie ¿aroodporne, patelnia.

Jak podawaæ?
Musakê nalezy podawaæ lekko przestudzon±. Doskona³ym dodatkiem jest sa³ata z sosem vinegret.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 12, 2008, 09:05:05 »

Sk³adniki:
1,5 kg bak³a¿anów, 60 dag mielonego miêsa (wieprzowiny lub wo³owiny), 4 cebule, 2 miêsiste du¿e pomidory, 2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego, 2 z±bki czosnku, jajko, 2 ³y¿ki ¶mietany 18%, 1/3 szklanki oliwy, ³y¿ka bu³ki tartej, po ³y¿ce posiekanych listków bazylii i tymianku, pieprz, sól

Jak przyrz±dziæ?
Bak³a¿any pokroiæ w plastry centymetrowej grubo¶ci, posoliæ i odstawiæ na 25 min, po czym op³ukaæ, osuszyæ papierowym rêcznikiem i lekko obsma¿yæ na czê¶ci rozgrzanej oliwy. Prze³o¿yæ na talerz. Na pozosta³ym t³uszczu zeszkliæ pokrojon± w piórka cebulê. Dodaæ miêso, kilka minut sma¿yæ, mieszaj±c, wystudziæ i po³±czyæ masê z jajkiem, ¶mietan±, zio³ami i czosnkiem, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. W nat³uszczonym ¿aroodpornym naczyniu, posypanym bu³k± tart±, warstwami uk³adaæ plastry bak³a¿ana i miêso (na wierzchu powinny byæ bak³a¿any). Wymieszaæ koncentrat pomidorowy z trzema ³y¿kami gor±cej wody, polaæ potrawê. Roz³o¿yæ na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, skropiæ oliw±, oprószyæ bu³k± tart±. Wstawiæ musakê do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. i zapiekaæ ok. 30 min.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

drzewcehalabardy szkolamagii saigo-no-chi dacjaforum ultrawinterfell