dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 12, 2008, 09:05:05 » |
|
Sk³adniki: 1,5 kg bak³a¿anów, 60 dag mielonego miêsa (wieprzowiny lub wo³owiny), 4 cebule, 2 miêsiste du¿e pomidory, 2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego, 2 z±bki czosnku, jajko, 2 ³y¿ki ¶mietany 18%, 1/3 szklanki oliwy, ³y¿ka bu³ki tartej, po ³y¿ce posiekanych listków bazylii i tymianku, pieprz, sól
Jak przyrz±dziæ? Bak³a¿any pokroiæ w plastry centymetrowej grubo¶ci, posoliæ i odstawiæ na 25 min, po czym op³ukaæ, osuszyæ papierowym rêcznikiem i lekko obsma¿yæ na czê¶ci rozgrzanej oliwy. Prze³o¿yæ na talerz. Na pozosta³ym t³uszczu zeszkliæ pokrojon± w piórka cebulê. Dodaæ miêso, kilka minut sma¿yæ, mieszaj±c, wystudziæ i po³±czyæ masê z jajkiem, ¶mietan±, zio³ami i czosnkiem, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. W nat³uszczonym ¿aroodpornym naczyniu, posypanym bu³k± tart±, warstwami uk³adaæ plastry bak³a¿ana i miêso (na wierzchu powinny byæ bak³a¿any). Wymieszaæ koncentrat pomidorowy z trzema ³y¿kami gor±cej wody, polaæ potrawê. Roz³o¿yæ na wierzchu pomidory pokrojone w plastry, skropiæ oliw±, oprószyæ bu³k± tart±. Wstawiæ musakê do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. i zapiekaæ ok. 30 min.
|