dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Grudzieñ 09, 2008, 20:05:06 » |
|
Sk³adniki: W zale¿no¶ci od planowanej ilo¶ci - na 2 osoby starczy 1 ¶redni bak³a¿an, 2 jaja, panierka do drobiu, sól, chili w proszku, oliwa lub olej do sma¿enia
Jak przyrz±dziæ? Bak³a¿ana umyæ, odci±æ ogonek, pokroiæ w pó³centymetrowe plastry (nie grubsze, bo siê nie przesma¿±). U³o¿yæ w misce, posypaæ delikatnie sol±, odstawiæ na 10-15 minutek, ¿eby pu¶ci³y sok. Po tym czasie odlaæ sok, plastry bak³a¿ana panierowaæ jak schabowe w jaju i panierce do drobiu (najlepiej 2-warstwowo ;-) ). Sma¿yæ na z³otobr±zowo na mocno gor±cej oliwie na ma³ym ogniu, ¿eby nie spaliæ panierki. Smacznego!!!
Uwagi: Najlepiej smakuje prosto z patelni, ale na zimno, np. na drugi dzieñ te¿ jest wysmienity. Polecam jako alternatywê dla dania miêsnego - prawie tak samo syc±ce. Zamiast bak³a¿ana mo¿na w ten sam sposób potraktowaæ cukiniê.
|