dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Grudzieñ 08, 2008, 10:38:34 » |
|
Andrzej Zaucha (ur. 12 stycznia 1949 w Krakowie, zm. 10 pa¼dziernika 1991 w Krakowie[1]) - wokalista jazzowy i piosenkarz, tak¿e saksofonista altowy i perkusista, instrumentalista, aktor.
Z zawodu zecer i muzyczny samouk. Debiutowa³ jako perkusista w amatorskim zespole Czarty. Pó¼niej zosta³ solist± grupy Telstar. W latach 1968 – 1971 by³ wokalist± jazzrockowej grupy D¿amble (m.in. piosenka „Wymy¶li³em Ciebie”). Wyst±pi³ z ni± m.in. na SFJ Jazz nad Odr± 69 we Wroc³awiu. W 1971 zwi±za³ siê z zespo³em Anawa, z którym nagra³ LP „Anawa”.
W latach 1973 – 1979 ¶piewa³ i gra³ w zespo³ach rozrywkowych za granic±. Od 1980 wystêpowa³ solo w muzyce. Wspó³pracowa³ z jazzmanami, m.in. z Jaros³awem ¦mietan±, Micha³em Urbaniakiem i Janem Ptaszynem Wróblewskim, oraz z zespo³ami jazzu tradycyjnego Old Metropolitan Band jako perkusista i Beale Street Band jako wokalista.
Z Big Bandem Wies³awa Pieregorólki nagra³ LP „A. Zaucha”, wydany przez Muzê. Zwi±zany by³ tak¿e z zespo³ami rockowymi – Grup± Doctora Q i Kwadratem. W roku 1990 z Andrzejem Sikorowskim i Krzysztofem Piaseckim wystêpowa³ w utworzonej wspólnie grupie „Sami”. Dokona³ licznych nagrañ dla archiwum Polskiego Radia, p³ytowych i dla filmu. Wyst±pi³ w epizodycznych rolach w filmach „Mi³o¶æ z listy przebojów” (re¿. Marek Nowicki), „Misja specjalna” (re¿. Janusz Rzeszewski) i „3 dni bez wyroku” (re¿. Wojciech Wójcik). Zagra³ w bufet–operze „Kur zapia³” (muz. Jan Kanty Pawlu¶kiewicz, libretto Wies³aw Dymny), ¶piewogrze „Poz³acany warkocz” (muz. Katarzyna Gaertner, libr. T. Kijonka) i w musicalu „Pan Twardowski” (muz. Janusz Grzywacz, libr. Krzysztof Jasiñski)
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 08, 2008, 10:38:53 » |
|
Po wystêpie na festiwalu w Opolu w 1988 roku sta³ siê jedn± z najwiêkszych gwiazd muzyki rozrywkowej w Polsce. Jego najbardziej popularne piosenki to: „Czarny Alibaba” z repertuaru Heleny Majdaniec, „C’est la vie - Pary¿ z pocztówki”, „By³a¶ serca biciem”, „Rozmowa z Jêdrkiem” - nagrana wspólnie z Andrzejem Sikorowskim (s³owa i muzyka - Andrzej Sikorowski) oraz piosenka z repertuaru Eugeniusza Bodo „Ach, te baby” nagrana wspólnie z Ryszardem Rynkowskim.
Jest laureatem nagrody indywidualnej dla najlepszego wokalisty na SFJ Jazz nad Odr± 69, wyró¿nienia w koncercie Premiery na KFPP Opole 89 za piosenkê „O cudzie w tancbudzie”, nagrody Prezydenta miasta Opola na KFPP Opole 89 za wybitne osi±gniêcia w wykonawstwie piosenek.
Zgin±³ ¶mierci± tragiczn± 10 pa¼dziernika 1991, zastrzelony na parkingu za Krakowskim Teatrem Scena STU przez Yves'a Goulais - francuskiego re¿ysera, który podejrzewa³ Zauchê o romans ze swoj± ¿on± Zuzann± Le¶niak.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 08, 2008, 10:39:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 08, 2008, 10:40:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 08, 2008, 10:41:27 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 10, 2009, 20:33:11 » |
|
Dzi¶ przypada rocznica tragicznej ¶mierci Andrzeja Zauchy.W 1991 Na ulicy w Krakowie zastrzelony zosta³ piosenkarz Andrzej Zaucha. Powodem morderstwa by³y sprawy sercowe.
|
|
|
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 12, 2009, 13:48:14 » |
|
Pamiêtam jak w Dzienniku informowano o tej tragedii...by³am wstrz±¶niêta.
|
|
|
|
|
|
|
|