*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Styczeñ 03, 2025, 02:05:50


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bogracz - danie jednogarnkowe  (Przeczytany 1567 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Grudzieñ 08, 2008, 08:22:42 »

Sk³adniki:
70 dag wo³owiny na pieczeñ, 2 du¿e cebule, 3 papryki (zielona, czerwona, ¿ó³ta), 1 ogórek kiszony du¿y, 1 du¿y ziemniak, 1 jajko, m±ka, papryka chili do smaku, sól, pieprz, ziele angielskie, ³y¿eczka musztardy, ³y¿eczka lub wiêcej pieprzu zio³owego lub 1/2 ³y¿eczki kminku mielonego, ³y¿ka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 du¿e pomidory, smalec do sma¿enia.

Jak przyrz±dziæ?
Wo³owinê pokroiæ w ¶redni± kostkê, sma¿yæ na smalcu (1 ³y¿ka) na br±zowo, nie przypaliæ. Do du¿ego garnka wlaæ ok. litra wody (trzeba bêdzie j± w trakcie duszenia uzupe³niaæ wrz±tkiem, w miarê dodawania kolejnych sk³adników - w sumie ok. 2 litrów), wrzuciæ listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), dodaæ ³y¿eczkê musztardy, pieprz zio³owy lub kminek. Zagotowaæ. Do wrz±cej wody dodaæ podsma¿on± wo³owinê, zmniejszyæ ogieñ i dusiæ pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsma¿yæ na ³y¿ce smalcu pokrojona w kostkê cebulê, odstawiæ. Po ok. 40 min duszenia wrzuciæ przekrojone na po³ówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiaj± zapach. Kiedy s± ju¿ miêkkie, wyj±æ, ostudziæ i obraæ ze skórki, pokroiæ w kostkê. Do kubka wbiæ jajko, roztrzepaæ widelcem, posoliæ, dodaæ m±kê - tyle, by powsta³o gêste ciasto. Do osobnego garnka z wrz±c± wod± wk³adaæ z widelca porcje ciasta - powstaj± takie poszarpane kluski, pogotowaæ je ok. 2 minut po wyp³yniêciu, odcedziæ, ostudziæ i pokroiæ w ma³± kostkê. Do wo³owiny dodaæ obrany i pokrojony w kostkê ziemniak, gdy miêso jest miêkkie. Dodaæ cebulê podsma¿on±, a wywarem "umyæ" patelniê i wlaæ do duszonej wo³owiny (na ¶ciankach patelni sma¿ona wo³owina zostawia charakterystyczny, br±zowy osad - podkre¶la to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki bêd± ju¿ miêkkie, dodaæ obrany i pokrojony w kostkê ogórek. Wrzuciæ kluski, jak spêczniej± i stan± siê miêkkie, dodaæ pokrojon± w kostkê paprykê, koncentrat, doprawiæ do smaku pieprzem, chili. Bogracz mo¿na lekko zagê¶ciæ ³y¿k± m±ki wymieszan± z pó³ kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 08, 2008, 08:27:06 »

   Dorko jeszcze nie jad³am ¶niadania, a Ty mi tutaj takie pyszne k±ski podrzucasz....mmmmm Buziak U¶miech
Zapisane
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 08, 2008, 08:50:27 »

prosze bardzo ¯mijko jak znajde w zeszycie jeszcze co¶ dobrego napewno podziele siê przepisem .Pozdrawiam
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 08, 2008, 15:18:54 »

   Dorotko czytam Twe przepisy i dochodzê do wniosku, ¿e masz jedynie same smakowito¶ci zapisane.  Buziak U¶miech
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fox kluczzmierzchu lionesrp drzewcehalabardy dacjaforum