dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Grudzieñ 08, 2008, 08:22:42 » |
|
Sk³adniki: 70 dag wo³owiny na pieczeñ, 2 du¿e cebule, 3 papryki (zielona, czerwona, ¿ó³ta), 1 ogórek kiszony du¿y, 1 du¿y ziemniak, 1 jajko, m±ka, papryka chili do smaku, sól, pieprz, ziele angielskie, ³y¿eczka musztardy, ³y¿eczka lub wiêcej pieprzu zio³owego lub 1/2 ³y¿eczki kminku mielonego, ³y¿ka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 du¿e pomidory, smalec do sma¿enia.
Jak przyrz±dziæ? Wo³owinê pokroiæ w ¶redni± kostkê, sma¿yæ na smalcu (1 ³y¿ka) na br±zowo, nie przypaliæ. Do du¿ego garnka wlaæ ok. litra wody (trzeba bêdzie j± w trakcie duszenia uzupe³niaæ wrz±tkiem, w miarê dodawania kolejnych sk³adników - w sumie ok. 2 litrów), wrzuciæ listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), dodaæ ³y¿eczkê musztardy, pieprz zio³owy lub kminek. Zagotowaæ. Do wrz±cej wody dodaæ podsma¿on± wo³owinê, zmniejszyæ ogieñ i dusiæ pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsma¿yæ na ³y¿ce smalcu pokrojona w kostkê cebulê, odstawiæ. Po ok. 40 min duszenia wrzuciæ przekrojone na po³ówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiaj± zapach. Kiedy s± ju¿ miêkkie, wyj±æ, ostudziæ i obraæ ze skórki, pokroiæ w kostkê. Do kubka wbiæ jajko, roztrzepaæ widelcem, posoliæ, dodaæ m±kê - tyle, by powsta³o gêste ciasto. Do osobnego garnka z wrz±c± wod± wk³adaæ z widelca porcje ciasta - powstaj± takie poszarpane kluski, pogotowaæ je ok. 2 minut po wyp³yniêciu, odcedziæ, ostudziæ i pokroiæ w ma³± kostkê. Do wo³owiny dodaæ obrany i pokrojony w kostkê ziemniak, gdy miêso jest miêkkie. Dodaæ cebulê podsma¿on±, a wywarem "umyæ" patelniê i wlaæ do duszonej wo³owiny (na ¶ciankach patelni sma¿ona wo³owina zostawia charakterystyczny, br±zowy osad - podkre¶la to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki bêd± ju¿ miêkkie, dodaæ obrany i pokrojony w kostkê ogórek. Wrzuciæ kluski, jak spêczniej± i stan± siê miêkkie, dodaæ pokrojon± w kostkê paprykê, koncentrat, doprawiæ do smaku pieprzem, chili. Bogracz mo¿na lekko zagê¶ciæ ³y¿k± m±ki wymieszan± z pó³ kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne.
|