*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Styczeñ 03, 2025, 02:56:42


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Karp faszerowany pieczony  (Przeczytany 1017 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Grudzieñ 02, 2008, 17:25:08 »

Sk³adniki:
Karp - im wiêkszy, tym lepszy, bu³ka tarta, jajko, 2 ³y¿eczki mas³a, koperek lub natka pietruszki.

Jak przyrz±dziæ?
Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego ko¶æ grzbietow± z ¿ebrami, nie przecinaj±c grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Nastêpnie rozk³adamy go na stole skór± do blatu i ¶cinamy czê¶æ grzbietow± do grubo¶ci ¿ebrowej. ¦ciête kawa³ki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 ³y¿kami bu³ki tartej, 2 ³y¿eczkami mas³a i gar¶ci± koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozk³adamy na po³owie roz³o¿onego karpia i przykrywamy go drug± po³ow±. Tak przygotowanego karpia przek³adamy na posmarowan± lekko olejem foliê aluminiow± i ¶ci¶le go zawijamy. Nastêpnie wk³adamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przek³adamy na pó³misek i kroimy na porcje. Podajemy na stó³.

Uwagi:
 4-5 kg karpia jest to g³ówne danie na 8-10 osób. Mo¿na go przygotowaæ etapami: 2-3 dni wcze¶niej wypatroszyæ i posoliæ, a w dzieñ Wigilii tylko przygotowaæ farsz i upiec. Mo¿e wydawaæ siê to pracoch³onne, ale tylko dla tych, co nie maj± wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to pro¶cizna.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.016 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

lionesrp dacjaforum kluczzmierzchu szkolamagii saigo-no-chi