dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Grudzieñ 02, 2008, 17:25:08 » |
|
Sk³adniki: Karp - im wiêkszy, tym lepszy, bu³ka tarta, jajko, 2 ³y¿eczki mas³a, koperek lub natka pietruszki.
Jak przyrz±dziæ? Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego ko¶æ grzbietow± z ¿ebrami, nie przecinaj±c grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Nastêpnie rozk³adamy go na stole skór± do blatu i ¶cinamy czê¶æ grzbietow± do grubo¶ci ¿ebrowej. ¦ciête kawa³ki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 ³y¿kami bu³ki tartej, 2 ³y¿eczkami mas³a i gar¶ci± koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozk³adamy na po³owie roz³o¿onego karpia i przykrywamy go drug± po³ow±. Tak przygotowanego karpia przek³adamy na posmarowan± lekko olejem foliê aluminiow± i ¶ci¶le go zawijamy. Nastêpnie wk³adamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przek³adamy na pó³misek i kroimy na porcje. Podajemy na stó³.
Uwagi: 4-5 kg karpia jest to g³ówne danie na 8-10 osób. Mo¿na go przygotowaæ etapami: 2-3 dni wcze¶niej wypatroszyæ i posoliæ, a w dzieñ Wigilii tylko przygotowaæ farsz i upiec. Mo¿e wydawaæ siê to pracoch³onne, ale tylko dla tych, co nie maj± wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to pro¶cizna.
|