dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Grudzieñ 01, 2008, 08:57:24 » |
|
Sk³adniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek, 1 niepe³na szklanka m±ki tortowej, 1/2 szklanki cukru, 2 ³y¿ki kakao, 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia. Masa kokosowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 20 dag mas³a, 20–25 dag kokosu, cukier waniliowy. Polewa: 2 mleczne czekolady (20 dag), 12,5 dag margaryny.
Jak przyrz±dziæ? Bia³ka ubiæ na sztywno, dodaæ cukier, ¿ó³tka i nadal ubijaæ. Na koniec dodaæ m±kê, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaæ. Wylaæ do wysmarowanej t³uszczem prostok±tnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt mo¿na nas±czyæ wod± z aromatem waniliowym. Mleko zagotowaæ z cukrem i cukrem waniliowym. Nastêpnie wsypaæ kokos i gotowaæ do zgêstnienia masy (ok. 20 minut). Do gor±cej masy nale¿y dodaæ mas³o i od czasu do czasu mieszaæ ³y¿k±, aby mas³o siê rozpu¶ci³o. Masê kokosow± ostudziæ i wy³o¿yæ na biszkopt. Czekoladê po³amaæ, dodaæ margarynê i ca³o¶æ podgrzewaæ na ma³ym ogniu, a¿ sk³adniki siê po³±cz±. Gotow± polew± polaæ ciasto. Smacznego.
|