dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
 
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 2724
Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
 |
« : Listopad 18, 2008, 19:00:10 » |
|
SkÂładniki:
1/2kg miêsa wo³owego bez koœci, 2 cebule, p³aska ³y¿eczka pieprzu zio³owego, 2 ³y¿ki octu balsamicznego, 2 ³y¿ki oliwy z oliwek, 1 liœÌ laurowy, 2 ³y¿ki m¹ki pszennej, 2 ³y¿ki oleju lub margaryny, 1 ³y¿ka majeranku, sól, pieprz.
Jak przyrzÂądziĂŚ?
Miêso kroimy w plastry, w poprzek w³ókien i rozbijamy t³uczkiem.
Tak przygotowane wkÂładamy do naczynia, posypujemy pieprzem zioÂłowym, majerankiem i dodajemy dwie ÂłyÂżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Wszystko dok³adnie mieszamy i odstawiamy na oko³o pó³ godziny.
NastĂŞpnie miĂŞso nacieramy solÂą i pieprzem.
Obtaczamy w mÂące i obsmaÂżamy na zÂłoty kolor.
Zdejmujemy z patelni.
CebulĂŞ kroimy w plasterki i podsmaÂżamy na tym samym tÂłuszczu.
MiĂŞso i cebulĂŞ przekÂładamy do rondla, dolewamy wody, by miĂŞso byÂło przykryte.
Dodajemy listek laurowy i dusimy do miĂŞkkoÂści (godzinĂŞ).
Jak podawaĂŚ?
Podajemy z ziemniakami, kaszÂą gryczanÂą lub kluseczkami.
|