dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 16, 2008, 20:25:24 » |
|
Sk³adniki: Paczka mro¿onych broku³ów albo bukiet ¶wie¿ych, pier¶ kurczaka (pojedyncza), p³atki migda³ów, ser camembert, jajko, odrobina mas³a i oliwy do sma¿enia, bu³ka tarta, kawa³ek sera feta.
Jak przyrz±dziæ? Pokrojonego w kostkê kurczaka usma¿yæ w zio³ach wg uznania (mo¿na wykorzystaæ te¿ panierowany filet, który zosta³ z poprzedniego obiadu), broku³y ugotowaæ w cz±stkach, wrzuciæ do miski, wsypaæ kurczaka i upra¿one na ma¶le migda³y, (garstkê, pra¿± siê szybko na rumiany kolor). Posypaæ kilkoma kawa³kami fety, mo¿na przyprawiæ pieprzem. Ser camembert przeci±æ na dwa cienkie plastry (mo¿na jeszcze na pó³kola), panierowaæ w jajku i bu³ce, usma¿yæ (2 minuty z jednej, 2 minuty z drugiej strony - na oliwie).
Jak podawaæ? Sa³atki nie mieszaæ, to ³adniej wygl±da, mo¿na dorzuciæ kilka czarnych oliwek. Dodatkowo do sera sma¿onego mo¿na podaæ ¿urawinê albo borówkê. Naprawdê proste, a efektowne i pyszne. Oczywi¶cie ser i sa³atkê mo¿na podawaæ oddzielnie, ale ten zestaw jest niesamowity.
Uwagi: Dla wegetarian - dobra te¿ jest wersja bezmiêsna. Dla tych, co nie maj± kurczaka pod rêk± - mo¿na zast±piæ go szynk±.
|