*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:33:36


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Babka ziemniaczana  (Przeczytany 1017 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Listopad 16, 2008, 20:16:36 »

Sk³adniki:
2 kg ziemniaków, plaster boczku, z±bek czosnku, 1 jajko, 2 ³y¿ki m±ki pszennej 500, sól, pieprz, majeranek.

Jak przyrz±dziæ?
Ziemniaki obraæ i surowe zetrzeæ. Na patelni wysma¿yæ pokrojony w kostkê boczek. Czosnek posiekaæ jak najdrobniej. Do startych ziemniaków dodaæ kolejno: sól, pieprz, majeranek i wymieszaæ. Nastêpnie dodaæ m±kê i wymieszaæ. Dodaæ jajko i wymieszaæ. Po wymieszaniu na koñcu dodaæ boczek razem z t³uszczem z patelni oraz czosnek. Nastêpnie na blachê wysmarowan± wcze¶niej t³uszczem i obsypan± bu³k± tart± wy³o¿yæ farsz. W³o¿yæ do piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na oko³o 60-80 min.

Jak podawaæ?
Jest to tradycyjna potrawa litewska, wiêc podajemy ze ¶mietan±. Do smaku proponujê piwo, najlepiej litewskie (Svyturys). Smacznego.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ads drzewcehalabardy szkolamagii fox ultrawinterfell