*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Grudzień 22, 2024, 11:07:23


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ciasto bananowe  (Przeczytany 1084 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Listopad 11, 2008, 16:44:33 »

SkÂładniki:
- 100g rodzynek (lepsze beda biale ale zwykle tez moga byc)
- 75ml ciemnego rumu lub bourbona
- 175g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki sody
- pol lyzeczki soli
- 125g masla, rozpuszczonego
- 150g cukru
- 2 jajka
- 4 male bardzo dojrzale banany, rozgniecione
- 60g posiekanych orzechow wloskich
- 1 lyzka olejku waniliowego

Jak przyrzÂądziĂŚ?
1. Wloz rodzynki do malego garnka i polej rumem a nastepnie zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj, i zostaw na godzine dopoki rodzynki nie wchlonia alkoholu.
2. Wymieszaj w naczyniu make, proszek do pieczenia, sod i sol.
3. W duzym naczyniu wymieszaj rozpuszczone maslo z cukrem i ubijaj az sie dobrze polaczy. Dodaj jajka i dobrze ubij. Potem dodaj do tego zgniecione banany, nastepnie orzechy, rodzynki, i olejek waniliowy. Wymieszaj i dodaj make, najpierw polowe tego, wymieszaj a potem reszte. Dobrze wymieszaj. 4. wlej do formy i piecz ok. 1 godz. i 15 min. w temperaturze 170ºC.

Potrzebne przybory:
1 forma okolo 23 x 13 x 7cm, mikser, miska

Uwagi:
Ja zamiast rumu dodalam wodke i olejek rumowy, wyszlo rownie dobre.
Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli. Polecam!
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

szkolamagii fox ads drzewcehalabardy kluczzmierzchu