Sk³adniki:
- 2 szklanki m±ki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.
Na sos koperkowy:
- 2 ³y¿ki t³uszczu,
- 2 ³y¿ki m±ki,
- woda,
- spory pêczek koperku,
- bia³y pieprz,v - maggi.
Jak przyrz±dziæ?
Kluski: jajka wymieszaæ ze szklank± wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, ga³ka muszkatu³owa; na s³odko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodaæ m±kê i dok³adnie wyrobiæ ca³o¶æ ³y¿k±. Kla¶æ na osolony wrz±tek ³y¿k±, gotowaæ ok. 2-3 minut od chwili wyp³yniêcia na powierzchniê. Wielko¶æ klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadaj± siê do zup, mleka. Sos koperkowy: rozgrzaæ t³uszcz w ma³ym rondelku, dodaæ m±kê i dok³adnie wymieszaæ rózg±, gdy zasma¿ka sie zestali dolewamy w ma³ych porcjach wodê ca³y czas mieszaj±c... wody dolewamy do uzyskania ¿±danej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz
Uwagi:
Same kluski w zalezno¶ci od dodatków i wielko¶ci to temat rzeka, pole do popisu. Czêsto robiê kluski z podwójnej ilo¶ci ciasta i odsma¿am potem ku ogólnej uciesze mêskiej gawiedzi w domu. Z sosami te¿ mo¿na poszaleæ, bo zasma¿ka to dobra baza dla prawie ka¿dego sosu na gor±co, s³odkiego te¿
Smacznego.
Czas przygotowania:
Zalezy od wprawy i wielko¶ci garnka