*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:39:04


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kluski z sosem koperkowym  (Przeczytany 1030 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Listopad 11, 2008, 16:35:21 »

Sk³adniki:
- 2 szklanki m±ki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka wody,
- przyprawy.

Na sos koperkowy:
- 2 ³y¿ki t³uszczu,
- 2 ³y¿ki m±ki,
- woda,
- spory pêczek koperku,
- bia³y pieprz,v - maggi.

Jak przyrz±dziæ?
Kluski: jajka wymieszaæ ze szklank± wody i przyprawami (do sosu koperkowego: sól, czosnek, ga³ka muszkatu³owa; na s³odko: szczypta soli, cynamon/cukier waniliowy), dodaæ m±kê i dok³adnie wyrobiæ ca³o¶æ ³y¿k±. Kla¶æ na osolony wrz±tek ³y¿k±, gotowaæ ok. 2-3 minut od chwili wyp³yniêcia na powierzchniê. Wielko¶æ klusek - jak kto lubi. Mniejsze nadaj± siê do zup, mleka. Sos koperkowy: rozgrzaæ t³uszcz w ma³ym rondelku, dodaæ m±kê i dok³adnie wymieszaæ rózg±, gdy zasma¿ka sie zestali dolewamy w ma³ych porcjach wodê ca³y czas mieszaj±c... wody dolewamy do uzyskania ¿±danej konsystencji. Dodajemy posiekany koperek, dobrawiamy i juz U¶miech

Uwagi:
Same kluski w zalezno¶ci od dodatków i wielko¶ci to temat rzeka, pole do popisu. Czêsto robiê kluski z podwójnej ilo¶ci ciasta i odsma¿am potem ku ogólnej uciesze mêskiej gawiedzi w domu. Z sosami te¿ mo¿na poszaleæ, bo zasma¿ka to dobra baza dla prawie ka¿dego sosu na gor±co, s³odkiego te¿ U¶miech Smacznego.

Czas przygotowania:
Zalezy od wprawy i wielko¶ci garnka U¶miech
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.016 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kluczzmierzchu polski-serwer-rpg ads dacjaforum fox