dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
 
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 2724
Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
 |
« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 » |
|
SkÂładniki: - 50 g drobnych biszkoptĂłw gotowych (ze sklepu), - 1 maÂła filiÂżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu, - 1 kieliszek likieru (50 g), wiÂśniowego lub pomaraĂączowego, - 1 opakowanie (200g) sÂłodkiej Âśmietany, - 1 torebka (niecaÂła) zagĂŞstnika do Âśmietany (moÂże byĂŚ Oetkera), - 50 g drobnego cukru, - 1/2 ÂłyÂżeczka ÂświeÂżo mielonego cynamonu, - 1/2 laski wanilii (moÂżna zastÂąpiĂŚ cukrem z prawdziwÂą waniliÂą), - 100 g sera mascarpone, - 1 ÂłyÂżka dobrego, ciemnego kakao.
Jak przyrzÂądziĂŚ? 1) Biszkopty uÂłoÂżyĂŚ jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duÂża Âładna szklana miska o pÂłaskim dnie), w ktĂłrej bĂŞdzie wystepowaÂł nasz deser.
2) PokropiĂŚ ostudzonÂą kawÂą i likierem dosyĂŚ obficie.
3) UbiĂŚ schÂłodzonÂą ÂśmietanĂŞ w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.
4) ZagĂŞstnik do Âśmietany wymieszaĂŚ z cukrem, cynamonem i wyciÂśniĂŞtym z wanilii extraktem. DodaĂŚ do Âśmietany i ubiĂŚ na sztywno. Najlepiej, Âżeby wszystkie te skÂładniki byÂły chÂłodne.
5) DodaÌ ser mascarpone i delikatnie wymieszaÌ ze œmietan¹. Wy³o¿yÌ na przygotowane biszkopty po³owê kremu, nastêpnie pozosta³e biszkopty i znowu na wierzchu ca³¹ resztê kremu, ³adnie wyrównaÌ wierzch.
6) WstawiĂŚ do lodĂłwki co najmniej na 1/2 godz.
7) Przed podaniem oprĂłszyĂŚ deser kakaowym pudrem.
Potrzebne przybory: Dobry mikser.
|