*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 17:18:27


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Tiramisu  (Przeczytany 1311 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 »

Sk³adniki:
- 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu),
- 1 ma³a fili¿anka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu,
- 1 kieliszek likieru (50 g), wi¶niowego lub pomarañczowego,
- 1 opakowanie (200g) s³odkiej ¶mietany,
- 1 torebka (nieca³a) zagêstnika do ¶mietany (mo¿e byæ Oetkera),
- 50 g drobnego cukru,
- 1/2 ³y¿eczka ¶wie¿o mielonego cynamonu,
- 1/2 laski wanilii (mo¿na zast±piæ cukrem z prawdziw± wanili±),
- 100 g sera mascarpone,
- 1 ³y¿ka dobrego, ciemnego kakao.

Jak przyrz±dziæ?
1) Biszkopty u³o¿yæ jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt du¿a ³adna szklana miska o p³askim dnie), w której bêdzie wystepowa³ nasz deser.

2) Pokropiæ ostudzon± kaw± i likierem dosyæ obficie.

3) Ubiæ sch³odzon± ¶mietanê w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.

4) Zagêstnik do ¶mietany wymieszaæ z cukrem, cynamonem i wyci¶niêtym z wanilii extraktem. Dodaæ do ¶mietany i ubiæ na sztywno. Najlepiej, ¿eby wszystkie te sk³adniki by³y ch³odne.

5) Dodaæ ser mascarpone i delikatnie wymieszaæ ze ¶mietan±. Wy³o¿yæ na przygotowane biszkopty po³owê kremu, nastêpnie pozosta³e biszkopty i znowu na wierzchu ca³± resztê kremu, ³adnie wyrównaæ wierzch.

6) Wstawiæ do lodówki co najmniej na 1/2 godz.

7) Przed podaniem oprószyæ deser kakaowym pudrem.

Potrzebne przybory:
Dobry mikser.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« Odpowiedz #1 : Styczeñ 06, 2009, 23:04:27 »

Tiramisu po polsku

Sk³adniki:


2 opakowania pod³u¿nych biszkoptów,
2 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migda³owego amaretto (mo¿e byæ rum, koniak),
3 ³y¿ki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu ¶mietankowego lub waniliowego do ciast.



Jak przyrz±dziæ?


Kawê zaparzamy w dwóch szklankach wody i przelewamy do miseczki.

Dodajemy do niej 50 ml likieru migda³owego.

Czekamy a¿ lekko przestygnie.

Krem ¶mietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.

Je¿eli w przepisie jest 300 ml – u¿ywamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilê miksujemy.

Kremu nie ³±czymy z mas³em, bo straci swoj± lekko¶æ i delikatno¶æ.

Nastêpnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, ¿eby ciastko siê nie rozpad³o.

Uk³adamy jeden przy drugim, a¿ przykryj± dno naczynia lub formy.

Na ciastka wyk³adamy po³owê kremu i oprószamy za pomoc± sitka po³ow± kakao.

Uk³adamy drug± warstwê nas±czonych ciastek i przykrywamy reszt± kremu.

Deser wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.017 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

drzewcehalabardy szkolamagii lionesrp fox kluczzmierzchu