*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 16, 2025, 10:13:14


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tiramisu  (Przeczytany 1368 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 »

SkÂładniki:
- 50 g drobnych biszkoptĂłw gotowych (ze sklepu),
- 1 maÂła filiÂżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu,
- 1 kieliszek likieru (50 g), wiÂśniowego lub pomaraĂączowego,
- 1 opakowanie (200g) sÂłodkiej Âśmietany,
- 1 torebka (niecaÂła) zagĂŞstnika do Âśmietany (moÂże byĂŚ Oetkera),
- 50 g drobnego cukru,
- 1/2 ÂłyÂżeczka ÂświeÂżo mielonego cynamonu,
- 1/2 laski wanilii (moÂżna zastÂąpiĂŚ cukrem z prawdziwÂą waniliÂą),
- 100 g sera mascarpone,
- 1 ÂłyÂżka dobrego, ciemnego kakao.

Jak przyrzÂądziĂŚ?
1) Biszkopty uÂłoÂżyĂŚ jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duÂża Âładna szklana miska o pÂłaskim dnie), w ktĂłrej bĂŞdzie wystepowaÂł nasz deser.

2) PokropiĂŚ ostudzonÂą kawÂą i likierem dosyĂŚ obficie.

3) UbiĂŚ schÂłodzonÂą ÂśmietanĂŞ w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.

4) ZagĂŞstnik do Âśmietany wymieszaĂŚ z cukrem, cynamonem i wyciÂśniĂŞtym z wanilii extraktem. DodaĂŚ do Âśmietany i ubiĂŚ na sztywno. Najlepiej, Âżeby wszystkie te skÂładniki byÂły chÂłodne.

5) DodaÌ ser mascarpone i delikatnie wymieszaÌ ze œmietan¹. Wy³o¿yÌ na przygotowane biszkopty po³owê kremu, nastêpnie pozosta³e biszkopty i znowu na wierzchu ca³¹ resztê kremu, ³adnie wyrównaÌ wierzch.

6) WstawiĂŚ do lodĂłwki co najmniej na 1/2 godz.

7) Przed podaniem oprĂłszyĂŚ deser kakaowym pudrem.

Potrzebne przybory:
Dobry mikser.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2009, 23:04:27 »

Tiramisu po polsku

SkÂładniki:


2 opakowania podÂłuÂżnych biszkoptĂłw,
2 ÂłyÂżki kawy rozpuszczalnej,
50 ml likieru migdaÂłowego amaretto (moÂże byĂŚ rum, koniak),
3 ÂłyÂżki ciemnego kakao,
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym,
250 ml mleka,
1 opakowanie kremu Âśmietankowego lub waniliowego do ciast.



Jak przyrzÂądziĂŚ?


KawĂŞ zaparzamy w dwĂłch szklankach wody i przelewamy do miseczki.

Dodajemy do niej 50 ml likieru migdaÂłowego.

Czekamy aÂż lekko przestygnie.

Krem Âśmietankowy robimy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy mniej mleka.

JeÂżeli w przepisie jest 300 ml – uÂżywamy 250 ml.

Do zrobionego kremu dodajemy 2 serki homogenizowane i jeszcze chwilĂŞ miksujemy.

Kremu nie ³¹czymy z mas³em, bo straci swoj¹ lekkoœÌ i delikatnoœÌ.

NastĂŞpnie po jednym biszkopcie zanurzamy w naparze kawy i szybko wyjmujemy, Âżeby ciastko siĂŞ nie rozpadÂło.

UkÂładamy jeden przy drugim, aÂż przykryjÂą dno naczynia lub formy.

Na ciastka wykÂładamy poÂłowĂŞ kremu i oprĂłszamy za pomocÂą sitka poÂłowÂą kakao.

UkÂładamy drugÂą warstwĂŞ nasÂączonych ciastek i przykrywamy resztÂą kremu.

Deser wstawiamy na dwie godziny do lodĂłwki.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.019 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell ads szkolamagii polski-serwer-rpg fox