dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 02, 2008, 20:42:35 » |
|
Sk³adniki: - 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu), - 1 ma³a fili¿anka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu, - 1 kieliszek likieru (50 g), wi¶niowego lub pomarañczowego, - 1 opakowanie (200g) s³odkiej ¶mietany, - 1 torebka (nieca³a) zagêstnika do ¶mietany (mo¿e byæ Oetkera), - 50 g drobnego cukru, - 1/2 ³y¿eczka ¶wie¿o mielonego cynamonu, - 1/2 laski wanilii (mo¿na zast±piæ cukrem z prawdziw± wanili±), - 100 g sera mascarpone, - 1 ³y¿ka dobrego, ciemnego kakao.
Jak przyrz±dziæ? 1) Biszkopty u³o¿yæ jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt du¿a ³adna szklana miska o p³askim dnie), w której bêdzie wystepowa³ nasz deser.
2) Pokropiæ ostudzon± kaw± i likierem dosyæ obficie.
3) Ubiæ sch³odzon± ¶mietanê w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.
4) Zagêstnik do ¶mietany wymieszaæ z cukrem, cynamonem i wyci¶niêtym z wanilii extraktem. Dodaæ do ¶mietany i ubiæ na sztywno. Najlepiej, ¿eby wszystkie te sk³adniki by³y ch³odne.
5) Dodaæ ser mascarpone i delikatnie wymieszaæ ze ¶mietan±. Wy³o¿yæ na przygotowane biszkopty po³owê kremu, nastêpnie pozosta³e biszkopty i znowu na wierzchu ca³± resztê kremu, ³adnie wyrównaæ wierzch.
6) Wstawiæ do lodówki co najmniej na 1/2 godz.
7) Przed podaniem oprószyæ deser kakaowym pudrem.
Potrzebne przybory: Dobry mikser.
|