*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Styczeń 04, 2025, 00:56:45

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Royal George Bridge  (Przeczytany 2862 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« : Sierpień 11, 2008, 15:50:12 »

W okolicach Canon City w Colorado jest most. Mosty sÂą wszĂŞdzie na Âświecie, to prawda. Ten jest jednak mostem szczegĂłlnym. Jest to bowiem, najwyÂżej na Âświecie  zawieszony na linach most. JeÂśli napiszĂŞ, Âże most ten ³¹czy dwa brzegi rzeki Arkansas, to nie do koĂąca bĂŞdzie to zgodne z prawdÂą. Brzeg kojarzy nam siĂŞ z granicÂą miĂŞdzy wodÂą a lÂądem. Ten most, ³¹czy dwa brzegi kanionu. OdlegÂłoœÌ od mostu do rzeki, to 1053 stopy, tj. okoÂło 350 metrĂłw. Royal Georg Bridge wisi na wysokoÂści 6626 stĂłp nad poziomem morza, tj. ponad 2200 m npm. Kilka rzeczy na pewno pozostanie mi na dÂługo w pamiĂŞci, ale to na pewno. Jak wyÂżej pisaÂłem most ten zawieszony jest na wysokoÂści ok. 350 metrĂłw nad rzekÂą Arkansas. Nie zapomniano jednak na moÂście zamocowaĂŚ tablicy wielkoÂści ok. 80 x 50 cm z informacjÂą, Âże zabrania siĂŞ wĂŞdkowania na moÂście. Kiedy to przeczytaÂłem, przestaÂły mnie dziwiĂŚ opowiastki, Âże na amerykaĂąskich mikrofalĂłwkach musi byĂŚ informacja o tym, Âże w mikrofalĂłwce nie moÂżna suszyĂŚ i ogrzewaĂŚ kotĂłw. O historii i znaczeniu tego mostu, postaram siĂŞ napisaĂŚ w nastĂŞpnych postach na ten temat, dzisiaj wklejam kilka fotek z Royal Georg Bridge i okolic.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2008, 15:56:27 »

Oto zegar i jednoczeÂśnie kalendarz napĂŞdzany wodÂą, mechanizm jest tak skonstruowany, Âże w lata przestĂŞpne jest 29 luty a w pozostaÂłe, luty koĂączy siĂŞ, tak jak powinien dwudziestego Ăłsmego. Dwudziesty dziewiÂąty luty jest niewidoczny.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2008, 15:58:23 »

Zanim wszed³em na most, spojrza³em w dó³ z tarasu widokowego, w³os siê je¿y. Na fotce po prawej stacja kolejki linowej ³¹cz¹cej obie strony kanionu.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2008, 15:59:35 »

Na ostatniej fotce, taras widokowy, z ktĂłrego robiÂłem poprzednie fotki.
Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2008, 16:01:10 »

Widok na drugÂą stronĂŞ kanionu. ZapamiĂŞtaj proszĂŞ budkĂŞ widocznÂą po drugiej stronie. Fotki robione z tej budki (7204 stopy npm.), doklejĂŞ jutro.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 11, 2008, 16:02:38 »

Na fotce po lewej ogromna huÂśtawka, Amerykanie kochajÂą olbrzymie rzeczy. WrĂłcĂŞ do tego.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 11, 2008, 16:03:48 »

Po lewej, wspomniana wczeÂśniej kolejka linowa. W Âśrodku most z dalszej perspektywy. Z prawej tablica informacyjna przy wejÂściu na most.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 11, 2008, 16:05:06 »

Pocz¹tek mostu nie zapowiada szczególnych atrakcji. Kiedy jednak jest siê na œrodku mostu, popatrzy 350 metrów w dó³, wiatr ko³ysze mostem i szumi w uszach, to nabiera siê respektu do budowniczych tego mostu.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 11, 2008, 16:06:13 »

Na moœcie ³opocz¹ flagi wszystkich stanów USA. Po prawej widok w dó³, przez szczelinê pomiêdzy deskami.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 11, 2008, 16:07:28 »

Z lewej tablica informacyjna na koĂącu mostu. W Âśrodku wspominana juÂż huÂśtawka, nieco bliÂżej. Po prawej druga strona mostu.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 11, 2008, 16:08:29 »

Z lewej, padniĂŞty z wraÂżenia. W Âśrodku widok mostu z drugiej strony. Z prawej, podstawa mostu.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 11, 2008, 16:09:37 »

Podstawa mostu po przeciwnej stronie.          Ostatni "rzut oka na most.                          Kolejka linowa nad kanionem.

Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 11, 2008, 16:11:18 »

RozpisaÂłem siĂŞ tutaj, tablic  sporo wkleiÂłem, ale tej najciekawszej oczywiÂście zapomniaÂłem. JuÂż to naprawiam. Oto fotka z tablicÂą o zakazie wĂŞdkowania obowiÂązujÂącym na moÂście.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: