*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:14:41


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: "FAWORKI"  (Przeczytany 1133 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« : Czerwiec 28, 2008, 07:56:55 »


FAWORKI

SK£ADNIKI:
3.5 szklanki m±ki pszennej
6 ¿ó³tek
1szklanka kwa¶nej ¶mietany
1 kieliszek koniaku
(mo¿na zamieniæ na kieliszek spirytusu albo ³y¿kê octu)
3g (1 ³y¿eczka)proszku do pieczenia
155g (1 szklanka)cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
400g smalcu

PRZYGOTOWANIE:

M±kê z proszkiem do pieczenia przesiaæ na stolnicy. Dodaæ ¿ó³tka, ¶mietanê, koniak. Zarobiæ jednolite ciasto, dobrze je urobiæ poprzez uderzanie nim w stolnicê do chwili, a¿ zaczn± sie ukazywaæ pêcherzyki powietrza. Bardzo cienko rozwa³kowaæ, kroiæ paski szeroko¶ci 2-3 cm d³ugo¶ci ok. 8cm Po¶rodku zrobiæ naciêcia i przewin±æ przez nie ciasto. W ¿eliwnym garnku rozpu¶ciæ smalec, i wrzucaæ do niego partiami przygotowane faworki, obsma¿aj±c z obu stron. Os±czyæ z t³uszczu i posypaæ cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Pychotka, od siebie dodam jeszcze, ¿e sukces mo¿na osi±gn±æ odpowiednio ugniataj±c ciasto!
Powodzonka
 U¶miech
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.017 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kluczzmierzchu drzewcehalabardy fox dacjaforum lionesrp