*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 22:48:58

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: 1 [2]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Romantyzm umiera w facetach oko³o 30-stki?  (Przeczytany 5624 razy)
0 u¿ytkowników i 3 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
@¿mijka
Administrator
Ekspert

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898

I get wings to fly... I'm alive ...

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 22, 2008, 13:05:59 »

W 1984 musia³am podpisaæ listê uczestnictwa w pochodzie pierwszomajowym, nastêpnie przy najbli¿szym naro¿niku znik³am z tej imprezki, by wpa¶æ w roz³o¿yste ramiona mego przysz³ego mê¿a. Mój sta¿ jest jak widaæ o wiele d³u¿szy PanieM, nie piszê jednak o swym po¶wiêceniu, bo uwa¿am, ¿e jest to bezinteresowne dzia³anie na rzecz drugiej osoby. Rezygnacja z w³asnych celów, mycie naczyñ, czy sprz±tanie za kogo¶, dalekie jest od znaczenia s³owa romantyzm i nawet posunê³abym siê do stwierdzenia, ¿e nie ma ono z nim nic wspólnego... Gdy kobieta umyje naczynia, posprz±ta, czy przygotuje posi³ek, dla mê¿czyzny jest to rzecz naturalna, natomiast gdy On co¶ takiego zrobi, czyn ten w jego oczach osi±ga rangê wielkiego osi±gniêcia i po¶wiêcenia, zdumiewa Go, ¿e nie mamy do¶æ si³, by wznie¶æ mu pomnik za zas³ugi jakie wniós³ dla stworzenia atmosfery ciep³ego, domowego ogniska. Nam pozostaje przycupn±æ w cieniu osi±gniêæ naszego faceta, wychowuj±c dzieci i pucuj±c do ¶nie¿nej bieli drzwi, by zaoszczêdziæ na ewentualnym zakupie farby.
Nie wiem czym jest mêski romantyzm objawiaj±cy siê walk± z szaro¶ci±, czy monotoni±... wiem jednak, ¿e wielu mê¿czyzn, walczy z monotoni± w instytucjach, gdzie musz± sporo p³aciæ innym kobietom, by na chwilê zapomnieæ o znu¿eniu na jakie natrafiaj± we w³asnej alkowie. Wrodzona kalkulacji i tym razem zostaje st³umiona przez zew natury, nad którym czê¶æ naszych panów nie potrafi zapanowaæ.To bez w±tpienia równie¿ nie jest romantyzm.
Bycie kobiet± nie znaczy, ¿e pewne funkcje musz± byæ nam sztampowo przypisane ze wzglêdu na kulturowe przyzwyczajenia. Mamy takie same prawa jak mê¿czy¼ni, jedynie ciut wra¿liwsz± konstrukcjê, nad któr± nie wielu z Was siê zastanawia, przewa¿nie ju¿ na samym wstêpie kwituj±c to stwierdzeniem "umrê a i tak nigdy nie zrozumiem do tego czasu kobiet".
Mo¿e warto by³oby odrzuciæ wstêpne za³o¿enia, zapomnieæ o stereotypach?
    Jak ¿ywo mam przed oczyma sytuacjê z przed kilku lat, kiedy to nad ranem zadzwoni³ telefon, rozespana wsunê³am go pod poduszkê pragn±c spaæ. Natarczywy d¼wiêk jednak nadal ¶widrowa³ moje wra¿liwe uszy, musia³am w koñcu odebraæ rozmowê, w s³uchawce odezwa³ siê g³os mê¿a, który uwa¿a³, ¿e powinnam ju¿ dawno wstaæ. Sprawdzi³am szybko która godzina, by³a dopiero siódma, wy³±czy³am wiêc telefon bez s³owa wyja¶nienia i ponownie próbowa³am zasn±æ. Przenikliwy d¼wiêk alarmu, nie dawa³ mi jednak spokoju, z w¶ciek³o¶ci± chwyci³am do rêki s³uchawkê bezdusznego telefonu i z drwin± w g³osie zapyta³am: Czy chcesz mnie doprowadziæ do pasji szewskiej? M±¿ spokojnie odpowiedzia³ bym sz³a czerwonym szlakiem i wy³±czy³ telefon. S± sytuacje którym przestajemy siê dziwiæ, dosz³am wiêc do wniosku, ¿e w³a¶nie na jedn± z takich natrafi³am, wtuli³am siê w miêciutk± poduszkê i g³êbiej zanurzy³am w cieplutki pledzik. Po chwili jak przez mg³ê dosz³o do mnie, ¿e przy ³ó¿ku le¿y ogromna ilo¶æ ró¿. Momentalnie  zerwa³am siê z ³ó¿ka, nie by³o mowy bym dalej spa³a, zaskoczona zaczê³am zbieraæ rozsypane kwiaty. Kilkunastometrowy ró¿any szlak, zaprowadzi³ mnie do innego pokoju, gdzie z u¶miechem na twarzy czeka³ na mnie m±¿... 
Rozbecza³am siê nie potrafi±c znale¼æ s³ów, na gest jaki wobec mnie wykona³. Czy¿ nie by³ to romantyczny akcent? Niestety mia³o to miejsce daaaawno temu...
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 123

There is no spoon...

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 26, 2008, 13:41:42 »

Drogie Panie. Dosta³o mi siê od Was.
Kseniu...co zapamiêta moja ¿ona pozostawmy jej, bo z tego co zauwa¿y³em, to zapamiêtuje zarówno kwiaty bez okazji jak i pomoc domow±.
Co za¶ siê tyczy tego, co wyrabiamy na pla¿y okryci wieczornym szumem fal...pozostawiam to nam.
Nie mam zamiaru dyskutowaæ z Wami na temat romantyzmu, wszak to Wasza dzia³ka.
Pomilczê chyba jednak, bo widzê, ¿e cokolwiek bym nie napisa³ bêdzie ¼le...ale czego chcieæ od faceta, który romantyzmu zaczyna siê dopiero uczyæ.
Mam jednak nadziejê, ¿e nie zostanê takim szablonowym 30+ latkiem którego opisujecie.
Pozostanê przy wspólnym s³uchaniu czasem Michaela Boltona i lampce wina.
Wszystkim nam za¶ ¿yczê nutki romantyzmy w tym zabieganym ¶wiecie.

ksenia68
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 17

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 27, 2008, 23:43:37 »

Drogi Panie M nie mia³am zamiaru wkraczaæ z buciorami w ¿ycie Pana i ma³¿onki, to by³y taki ogólne przyk³ady, przecie¿ ja nawet nie wiem, czy bywacie nad morzem, no bo i sk±d...?Chodzi³o mi tylko o uwypuklenie pewnych cech romantycznych, to wszystko... A i jeszcze jedno, wielki plus za Boltona i lampkê wina- o to w³a¶nie chodzi...Pozdrawiam...
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

There is no spoon...

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 28, 2008, 15:23:35 »

Przyznam szczerze, ¿e choæ tr±ci to geyostwem to lubiê Boltona U¶miech
Ale Enrique Iglesiasa nie trawiê...

@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 28, 2008, 22:04:51 »

Do tej lampki wina mo¿esz zawsze pos³uchaæ "Sonaty ksiê¿ycowej" PanieM U¶miech
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

There is no spoon...

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 28, 2008, 22:21:56 »

Prawde powiedziawszy to wolê :Requiem dla snu"... ale moja ¿ona nie znosi

@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 28, 2008, 22:23:25 »

Czy znaczy to, ¿e Twój romantyczny nastrój ja usypia? Du¿y u¶miech
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

There is no spoon...

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 28, 2008, 22:25:10 »

Mia³em na my¶li muzykê klasyczn±...

@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 28, 2008, 22:30:41 »

Dostosuj muzykê do nastroju, zapewne doceni to... U¶miech
alicja
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 53

« Odpowiedz #24 : Styczeñ 07, 2009, 13:33:33 »

Pozdrawiam was ludziki gor±co,lecz nie rozumiem waszej burzliwej dyskusji.Romantyzm w zwi±zku zale¿y od obydwóch stron.Je¿eli Facet siê nie stara zosta³ w jaki¶ sposób odstraszony.Mê¿czyzna ma z z regu³y naturê zdobywcy st±d kwiatki,szampan i truskawki,romantyczna kolacja przy ¶wiecach.Ale te¿ mój facet czeka na mój wk³ad do tego wszyskiego,np romantyczne listy,które czyta tysi±ce razy,muzyka,która kojarzy mu siê z czym¶ przyjemnym,miêkkie poduszki czy prezent niespodzianka,niekoniecznie drogi,³adna bielizna,o której zapominamy magicznie po za³o¿eniu obr±czki na palec.Zak³adamy stare wygodne dresy rozci±gniête kapcie,a pó¼niej siê dziwimy,¿e nasz Facet szuka romantyzmu gdzie indziej.Podsycajmy temperaturê naszych zwi±zków tak,jak dok³adamy ga³±zki do p³on±cego ogniska.Zostawione samo sobie wyga¶nie.I nie przerzucajmy tu winy na facetów,czy ich wiek.Oni s± tacy,jak ka¿dy cz³owiek.Pragn± mi³o¶ci i jej szukaj±.Facet to zdobywca drogie panie,pozwólmy siê zdobywaæ,ale i podsycajmy zwi±zek.Sukces gwarantowany.Sprawdzi³am.Polecam. Jêzyk Zawstydzony  ALICJA

Mi³o¶æ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym ¶wiecie dot±d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu ¶wiata, sw± warto¶æ - dziêki poparciu mi³o¶ci.

Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: