*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 17:22:19


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mê¿czyzna w kuchni  (Przeczytany 2141 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*
Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 123


There is no spoon...


« : Czerwiec 11, 2008, 15:14:18 »

Pamiêtam pierwsz± powa¿n± decyzjê dotycz±ca mojej przysz³o¶ci, jak± przysz³o mi podj±æ maj±c niespe³na 15 lat.
Chodzi³em do ósmej klasy szko³y podstawowej i niechybnie zbli¿a³ siê czas wyboru szko³y ¶redniej.
Jako, ¿e od dzieciñstwa interesowa³a mnie kuchnia naturalnym uzna³em, ¿e i swoj± przysz³o¶æ chcê z ni± zwi±zaæ.
Poszed³em wiêc na dni otwarte do szko³y gastronomicznej, ¿eby zobaczyæ "od kuchni z czym to siê je" U¶miech
Jakie¿ by³o moje zdziwienie, kiedy na zadane pytanie "Czy jest kierunek Szef Kuchni?" otrzyma³em negatywn± odpowied¼.
Jako, ¿e jestem z natury osoba, której nie zadowala byle co, ¿achn±³em siê i "obrazi³em" na szko³ê.
Poszed³em do zupe³nie innej.
Po latach dowiedzia³em siê, ¿e szefem kuchni nie zostaje siê po skoñczeniu szko³y U¶miech
Pozosta³a we mnie pasja do gotowania. Chêtnie spêdzam czas "przy garach" i relaksujê siê po dniu w pracy...
My¶lê sobie, ¿e to dobrze, ¿e nie pracujê w kuchni, bo byæ mo¿e znienawidzi³bym to, co kocham.. 
Zastanawiam siê, czy ka¿dy robi to co kocha i ³±czy przyjemne z po¿ytecznym (i tylko ja min±³em siê z powo³aniem), czy mo¿e pasjê rozwijamy w wolnych chwilach.
Mam te¿ pytanie do Pañ, a mo¿e i nie tylko... Jak Wy traktujecie, postrzegacie mê¿czyznê w kuchni?
Jako szkodnika i przeszkadzacza, czy mo¿e z politowaniem patrzycie jak nieudolnie próbuje okre¶liæ ilo¶æ soli, ¿eby potrawa by³a pyszna?
A mo¿e wrêcz przeciwnie - Wasz± pasj± jest patrzenie, jak on oddaje siê swojej?
Zapisane

@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2008, 10:22:09 »

    To co kochamy, stanowi dla nas samych du¿o wiêksz± warto¶æ ni¿ pieni±dze, które za to otrzymujemy. Niekoniecznie nasza pasja musi siê wi±zaæ z zarobkami, do szczê¶cia czasem potrzeba du¿o wiêcej, je¿eli jednak po³±czymy pracê z pasj±, zapewne mamy pocz±tek drogi do sukcesu zawodowego i niebezpieczeñstwo zaistnienia choroby zwanej pracoholizmem. Mê¿czyzna w kuchni... To raczej abstrakcja chyba, ¿e w³a¶nie zalewa kawê, czy zmywa naczynia. Przez pewien czas w³adzê w mojej kuchni przej±³ m±¿, niczego potem nie mog³am tam znale¼æ, wyrzuci³ np. salaterki s±dz±c, ¿e s± w niej zbêdne, zmieni³ miejsca przechowywania bardzo wielu przedmiotów, zw³aszcza tych, które zawsze mia³am "pod rêk±". My¶lê, ¿e stwierdzenie, i¿ "mê¿czy¼ni s± lepszymi kucharzami", jest b³êdne, to my kobiety wiêkszo¶æ czasu spêdzamy w kuchni, statystycznie mê¿czyzn jest tam jak na lekarstwo, ich samo pojawienie siê, zw³aszcza takiego, który kocha gotowanie, powoduje wielk± sensacjê. Je¿eli mê¿czyzna nie zajmuje siê kuchni± z obowi±zku, czy z racji wykonywania swego zawodu, musi byæ bardzo g³odny, albo rzeczywi¶cie jest prawdziwym pasjonatem jak Ty PanieM. Du¿y u¶miech
Zapisane
osami
Moderator Dzia³u
U¿ytkownik
*
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 59



« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2008, 20:36:25 »

    My¶lê, ¿e stwierdzenie, i¿ "mê¿czy¼ni s± lepszymi kucharzami", jest b³êdne, to my kobiety wiêkszo¶æ czasu spêdzamy ... Du¿y u¶miech
Stwierdzenie samo w sobie nie jest b³êdne, poniewa¿ dowiedziono ¿e mê¿czy¼ni maj± lepie wykszta³cone kubki smakowe co prowadzi do lepiej doprawionych potraw itd. Z drugiej strony na pewno mniej jest facetów którzy gotuj± na co dzieñ, dlatego pewnie i z tego powodu s± zauwa¿alni jako zjawisko nie naturalne.

Pozdrawiam wszystkie Panie w kuchni Mrugniêcie
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2008, 22:35:54 »

    Hm, raczej pokusi³abym siê jedynie o stwierdzenie, ¿e mê¿czy¼ni jedynie maj± wiêksz± ilo¶æ tych receptorów, nic ponadto, ale i tu nale¿y poruszyæ kwestiê tego w jakim wieku jest dany osobnik, bo jak wiadomo z czasem ilo¶æ ich znacznie zanika, w okresie staro¶ci wystêpuje ich o po³owê mniej ni¿ by³o na pocz±tku (oko³o 2000). Ciekawostk± jest równie¿ fakt, ¿e u ma³ych dzieci kubki smakowe wystêpuj± nie tylko w brodawkach smakowych rozmieszczonych na jêzyku, ale tak¿e na wargach w okolicy ust. Mê¿czyzna kocha przyprawy ma to zwi±zek z jego wêchem, gdy¿ smak i wêch wspó³pracuj± ze sob±, spróbuj rozpoznaæ smak kawy, czy owocu cytrusowego maj±c zamkniêty nos i przes³oniête oczy... Za smak odpowiada miêdzy innymi poziom cynku, palenie, picie alkoholu, kawy, to g³ówne przyczyny spadku ilo¶ci tego mikroelementu w naszych organizmach. Jest doprawdy bardzo wiele czynników, które maj± wp³yw na indywidualne dzia³anie receptora smaku. To nie p³eæ decyduje o tym czy lepiej gotujemy. Mê¿czyzna gotuj±c brejê niewiadomego pochodzenia, doprawi j± tak mocno, ¿e a¿ trudno wyczuæ z czego ona siê w pocz±tkowym stadium sk³ada³a, raczej doj¶æ mo¿na jedynie do wniosku, ¿e nawet chili, czy majeranek potrafi± byæ bardzo tre¶ciwe i syte... Dla przeciêtnego mê¿czyzny sa³atka z warzyw to - jedynie sa³atka z warzyw, i tak dobrze, je¿eli potrafi odró¿niæ marchewkê od pietruszki. Przewa¿nie u¿ywa standardowych przypraw i je¿eli ju¿ co¶ gotuje nie nale¿y mówiæ mu, ¿e to co¶ jest niejadalne, wyj±tek stanowi sytuacja kiedy planujemy ciche dni, albo wypad z kole¿ankami do pub.
    Po tych s³owach zapewne, u samczej czê¶ci populacji mam szlaban, ale có¿... ¿ycie kobietki bywa ci±giem wyzwañ i ma³ych bitewek, z prawdziwych dzia³añ wojennych i tak siê przezornie wycofacie, wszak jako ¿yciowi stratedzy wiecie, ¿e to przede wszystkim nasze miejsce jest w kuchni.  Du¿y u¶miech Mrugniêcie
Zapisane
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*
Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 123


There is no spoon...


« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2008, 08:42:20 »

Jak¿e siê zatem cieszê, ¿e nie palê, nie przesadzam z piciem kawy i alkoholu... moje kubki bêd± wolniej zamiera³y U¶miech
Co za¶ tyczy siê nadmiernego przyprawiania..hmm, czêsto ³apiê siê na tym, ¿e efekt koñcowy mojego kucharzenia jest zbyt ma³o s³ony. O ile w przypadku niektórych potraw mo¿na to nadrobiæ, a nawet wskazane jest solenie pod koniec przygotowywania, o tyle w przypadku miês ma to nieodwracalne skutki Mrugniêcie
Ale podobno trening czyni mistrza..
¯mijko wypraszam sobie to "Mê¿czyzna gotuj±c brejê niewiadomego pochodzenia, doprawi j± tak mocno, ¿e a¿ trudno wyczuæ z czego ona siê w pocz±tkowym stadium sk³ada³a". Nie obce s± mi zio³a i przyprawy inne ni¿ sól i pieprz. Znam jeszcze czosnek i pomimo, ¿e nie przepadam za jego smakiem, wiem jak potrafi wzbogaciæ potrawê. Polecam zmia¿d¿ony podsma¿yæ na ma³ej ilo¶ci t³uszczu, a dopiero pó¼niej obsma¿aæ miêso. Podobnie zreszt± sprawa ma siê w przypadku imbiru, tyle ¿e tego nie mia¿d¿ymy tylko kroimy drobno.
Smacznego
Zapisane

@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2008, 10:47:33 »

 Jak pisałam wcześniej, nie płeć decyduje o tym jaki efekt finalny zastajemy na talerzu. Mało słone, czy nadmiernie słone dania, zdarzają się zarówno mężczyznom jak i kobietom. Z tego co piszesz jesteś człowiekiem, który kocha gotowanie, jedynie minąłeś się ze swym powołaniem, to jak bycie wybranym klejnotem w koronie. Skoro nie gotujesz brei, nie musisz jej nadmiernie przyprawiać w celu ukrycia składników stanowiących wspomnienie całego tygodnia, zatem uwaga ta nie była skierowana do Ciebie.

P.S. W związku z używaniem czosnku, polecam rozgrzanie naczynia, w którym to masz zamiar przygotować potrawę, i jedynie przetrzyj jego wewnętrzną powierzchnię rozciętym czosnkiem. Nim pory mięsa po kilku sekundach pieczenia zdążą się zamknąć, wystarczająco wchłoną walory czosnku.

Zapisane
alicja
U¿ytkownik
**
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 53



« Odpowiedz #6 : Styczeñ 07, 2009, 11:47:40 »

Mam przyjaciela,który nie uwa¿a,,ze moje miejsce jest w kuchni:)Wrêcz mnie stamt±d wyrzuca walcz±c o to miejsce ze mn±.Trzeba mu przyznaæ,¿e ma talent do gotowania.Jest samoukiem. ¯ycie go tego nauczy³o.Jego przyjació³k± jest ksi±¿ka kucharska,a ulubionym programem-"Pascal po prostu gotuj".Jego potrawy s± smaczne i nadaj± siê do jedzenia,wiêc zamiast siê z nim k³óciæ,przymilam siê do niego i zachêcam do gotowania-maj±c w ten sposób wolne...Odrobinê dyplomacji dziewczynki,nie narzekajcie tak na swoich facetów-Oni te¿ maj± swoje talenty.Oni te¿ chc± siê wykazaæ,a my wtedy mamy wolne,mo¿emy nawet i¶æ do kosmetyczki,piêknie pachnieæ, ³adnie wygl±daæ i mê¿czyzna te¿ bêdzie zadowolony-Zostawmy ³asuchowi ca³± kuchniê.A je¶li nas krytykuje??Proszê!!Niech siê wyka¿e!Sam przecie¿ wie najlepiej o co mu chodzi.A mo¿e ma ciekawe pomys³y??Mamy przecie¿ ró¿ne talenty i to nie zale¿y bynajmniej od p³ci.Te czasy ju¿ dawno minê³y.Przyk³adem tego jest mój przyjaciel,jak s±dzê nie jest unikatem w tej dziedzinie.Jest zwyk³ym szarym ludzikiem.Pochwalcie swojego faceta,a bêdzie siê dla was stara³.Po co zaraz zaw³aszczaæ ca³± kuchniê??Nie b±d¿my zarozumia³e!Co wy na to??U¶miechy dla wszystkich Mrugniêcie :-*ALICJA
Zapisane

Mi³o¶æ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym ¶wiecie dot±d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu ¶wiata, sw± warto¶æ - dziêki poparciu mi³o¶ci.


Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 21 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

saigo-no-chi fox drzewcehalabardy kluczzmierzchu ads