*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 13, 2025, 16:15:41

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarna godzina  (Przeczytany 1729 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Pan M
Moderator
Aktywny uÂżytkownik
*

There is no spoon...

« : Czerwiec 11, 2008, 15:02:34 »

ChciaÂłbym poznaĂŚ Wasze opinie na temat odkÂładania na tzw. "czarnÂą godzinĂŞ".
WÂłaÂściwie odkÂąd pracujĂŞ i zarabiam staram siĂŞ "odkÂładaĂŚ" z kaÂżdej wypÂłaty jakiÂś grosz.
Nie zebra³o siê tego wiele, bo codziennoœÌ zmusza mnie do naruszania "oszczêdnoœci", ale pozwala mi to myœleÌ spokojnie o przysz³oœci.
Jako rodzina staramy siĂŞ mieĂŚ jakieÂś zabezpieczenie, jednak myÂślĂŞ sobie "moÂże siĂŞ przydaĂŚ" i odkÂładam osobno, o czym Âżona nie ma pojĂŞcia.
Z tego odkÂładania udaje mi siĂŞ czasem "finansowaĂŚ" kwiatki, czy kolacje, ale i komputer UÂśmiech
Jestem zdania, ¿e facet od tego jest facetem, ¿eby zapewni³ rodzinie spokojny byt i bezpieczn¹ przysz³oœÌ,
a co sÂądzicie o tym Wy?

@Âżmijka
Administrator
Ekspert

I get wings to fly... I'm alive ...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2008, 16:00:47 »

Panie M, aż miło to czytać. Odkładanie pieniędzy to bardzo pozytywna cecha, nie wszystkich na to stać, czasem ciężko odmówić sobie przyjemności. Kilka lat temu oduczyłam sie noszenia przy sobie większej ilości pieniędzy, chroni mnie to przed zbędnymi zakupami. Kupowanie jedzenia w przydrożnej budce to niepotrzebny wydatek, przecież nie umrę z głodu jeżeli nie zjem hot-doga, czy aromatycznej zapiekanki. Jesteśmy nastawieni na konsumpcję, łatwiej zorganizować poręczycieli do kredytu, niż samemu odpowiednią kwotę uzbierać. Rzeczywiście zdarzają się nieprzewidziane sytuacje i wtedy taki grosz na czarną godzinę, jest wyjątkowo przydatny, wypełniony wszelkiego rodzaju wyrzeczeniami, ma o wiele większą wartość dla nas. Trudno Go wydać; nawet najdrobniejszą kwotę ogląda się z każdej strony, analizując konieczność nieprzewidzianego dla nas wydatku. Myślę, że mężczyzna powinien zawsze dysponować gotówką, uważam też, że to w jego rękach powinny się znajdować ostateczne decyzje co do ich wydania.
Jest to jednak moja prywatna opinia. UÂśmiech  MrugniĂŞcie
duska90
Administrator
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 11:27:56 »

UwaÂżam, Âże trzymanie pieniĂŞdzy na czarna godzinĂŞ jest wspaniaÂłym rozwiÂązaniem na oszczĂŞdzanie. Razem z chÂłopakiem mamy skarbonkĂŞ, do ktĂłrej wrzucamy swoje groszaki... JuÂż sie uzbieraÂło parĂŞ zÂłotych hehe.

alicja
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2009, 15:06:05 »

...myÂślĂŞ,Âże jest to wspaniaÂły pomysÂł -taka Âświnka skarbonka z groszakami na czarnÂą godzinĂŞ;
i pewnie podchwyciÂłabym go,niestety u mnie wydatkĂłw jest wiĂŞcej niÂż pieni¹¿kĂłw-dlatego mimo szczerych chĂŞci,bardzo rzadko dokarmiam mojÂą ÂświneczkĂŞ drobniakami  CoÂś  Smutny Ale moÂże kiedyÂś siĂŞ uda.Stawiam na wytrwaÂłoœÌ.  MrugniĂŞcie  Pozdrawiam Was i kibicujĂŞ wszystkim wytrwaÂłym-Buziaczki! Buziak ALICJA

Mi³oœÌ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym œwiecie dot¹d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu œwiata, sw¹ wartoœÌ - dziêki poparciu mi³oœci.

Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: