*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:27:35

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czarna godzina  (Przeczytany 1640 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 123

There is no spoon...

« : Czerwiec 11, 2008, 15:02:34 »

Chcia³bym poznaæ Wasze opinie na temat odk³adania na tzw. "czarn± godzinê".
W³a¶ciwie odk±d pracujê i zarabiam staram siê "odk³adaæ" z ka¿dej wyp³aty jaki¶ grosz.
Nie zebra³o siê tego wiele, bo codzienno¶æ zmusza mnie do naruszania "oszczêdno¶ci", ale pozwala mi to my¶leæ spokojnie o przysz³o¶ci.
Jako rodzina staramy siê mieæ jakie¶ zabezpieczenie, jednak my¶lê sobie "mo¿e siê przydaæ" i odk³adam osobno, o czym ¿ona nie ma pojêcia.
Z tego odk³adania udaje mi siê czasem "finansowaæ" kwiatki, czy kolacje, ale i komputer U¶miech
Jestem zdania, ¿e facet od tego jest facetem, ¿eby zapewni³ rodzinie spokojny byt i bezpieczn± przysz³o¶æ,
a co s±dzicie o tym Wy?

@¿mijka
Administrator
Ekspert

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898

I get wings to fly... I'm alive ...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2008, 16:00:47 »

Panie M, aż miło to czytać. Odkładanie pieniędzy to bardzo pozytywna cecha, nie wszystkich na to stać, czasem ciężko odmówić sobie przyjemności. Kilka lat temu oduczyłam sie noszenia przy sobie większej ilości pieniędzy, chroni mnie to przed zbędnymi zakupami. Kupowanie jedzenia w przydrożnej budce to niepotrzebny wydatek, przecież nie umrę z głodu jeżeli nie zjem hot-doga, czy aromatycznej zapiekanki. Jesteśmy nastawieni na konsumpcję, łatwiej zorganizować poręczycieli do kredytu, niż samemu odpowiednią kwotę uzbierać. Rzeczywiście zdarzają się nieprzewidziane sytuacje i wtedy taki grosz na czarną godzinę, jest wyjątkowo przydatny, wypełniony wszelkiego rodzaju wyrzeczeniami, ma o wiele większą wartość dla nas. Trudno Go wydać; nawet najdrobniejszą kwotę ogląda się z każdej strony, analizując konieczność nieprzewidzianego dla nas wydatku. Myślę, że mężczyzna powinien zawsze dysponować gotówką, uważam też, że to w jego rękach powinny się znajdować ostateczne decyzje co do ich wydania.
Jest to jednak moja prywatna opinia. U¶miech  Mrugniêcie
duska90
Administrator
Aktywny u¿ytkownik

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 240

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 11:27:56 »

Uwa¿am, ¿e trzymanie pieniêdzy na czarna godzinê jest wspania³ym rozwi±zaniem na oszczêdzanie. Razem z ch³opakiem mamy skarbonkê, do której wrzucamy swoje groszaki... Ju¿ sie uzbiera³o parê z³otych hehe.

alicja
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 53

« Odpowiedz #3 : Styczeñ 21, 2009, 15:06:05 »

...my¶lê,¿e jest to wspania³y pomys³ -taka ¶winka skarbonka z groszakami na czarn± godzinê;
i pewnie podchwyci³abym go,niestety u mnie wydatków jest wiêcej ni¿ pieni±¿ków-dlatego mimo szczerych chêci,bardzo rzadko dokarmiam moj± ¶wineczkê drobniakami  Co¶  Smutny Ale mo¿e kiedy¶ siê uda.Stawiam na wytrwa³o¶æ.  Mrugniêcie  Pozdrawiam Was i kibicujê wszystkim wytrwa³ym-Buziaczki! Buziak ALICJA

Mi³o¶æ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym ¶wiecie dot±d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu ¶wiata, sw± warto¶æ - dziêki poparciu mi³o¶ci.

Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: