Herkules
Aktywny uÂżytkown.
UÂżytkownik
|
|
« : Maj 07, 2008, 11:12:56 » |
|
Kiedy wita³em siê z uczestnikami tego forum, obieca³em, ¿e postaram siê wnieœÌ na to forum trochê humoru i optymizmu. Dzisiaj powstaje nowy dzia³, gdzie bêdziemy zamieszczaÌ ciekawostki, przeczytane lub te¿ z w³asnego ¿ycia. Postaram siê tutaj regularnie opisywaÌ ciekawostki lub anegdotki. Zapraszam te¿ innych uczestników, do pisania o ciekawych i weso³ych wydarzeniach.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2008, 09:11:58 » |
|
Albert Einstein, poproszony o opisanie radia, odpowiedzia³: - Widzicie, telegraf jest rodzajem bardzo, bardzo d³ugiego kota. Naciskacie jego ogon w Nowym Jorku, a jego g³owa miauczy w Los Angeles. Rozumiecie? I radio dzia³a na tej samej zasadzie: wysy³acie sygna³y st¹d, a odbieraj¹ je tam. Jedyn¹ ró¿nic¹ jest to, ¿e nie ma kota.
— Albert Einstein
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2008, 09:12:19 » |
|
W pocz¹tkach naukowej kariery Alberta Einsteina pewien dziennikarz spyta³ pani¹ Einstein, co myœli o swoim mê¿u. - Mój m¹¿ to geniusz! On umie robiÌ absolutnie wszystko, z wyj¹tkiem pieniêdzy.
— Albert Einstein
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2008, 09:12:41 » |
|
Lady Nancy Astor: Winston, gdybyÂś byÂł moim mĂŞÂżem, to zatruÂłabym TwojÂą herbatĂŞ. Winston Churchill: Nancy, gdybyÂś byÂła mojÂą ÂżonÂą, to bym jÂą wypiÂł.
— Winston Churchill
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2008, 09:13:01 » |
|
W Weimarze spotkali siê na w¹skiej œcie¿ce w parku Goethe i pewien krytyk literacki. Zobaczywszy Goethego, krytyk warkn¹³: - Nie ustêpujê drogi durniom. - A ja tak - odpowiedzia³ Goethe i zszed³ na bok.
— Johann Wolfgang Goethe
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 08, 2008, 09:13:44 » |
|
Kiedyœ, w czasie rozmowy o osi¹gniêciach wspó³czesnej techniki, George Bernard Shaw powiedzia³: - Teraz, gdy ju¿ nauczyliœmy siê lataÌ w powietrzu jak ptaki, p³ywaÌ pod wod¹ jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyÌ siê ¿yÌ na ziemi jak ludzie.
— George Bernard Shaw
Ktoœ zapyta³ Lichtenberga: - Czy móg³by mi pan wyjaœniÌ ró¿nicê miêdzy czasem a wiecznoœci¹? - Niestety, to niemo¿liwe. Wprawdzie ja mam doœÌ czasu na wyjaœnienie, ale panu nie starczy³oby wiecznoœci na zrozumienie.
— Georg Christoph Lichtenberg
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2008, 09:14:44 » |
|
Aktor Max von Sydow zapytany w rozmowie przez GraÂżynĂŞ TorbickÂą, co uwaÂża za najwiĂŞksze osiÂągniĂŞcie naszej cywilizacji, odpowiedziaÂł: - To, Âże jeszcze istnieje.
— Max von Sydow
Napoleon, bêd¹c w swoim namiocie, podczas jednej z bitew, zwo³a³, co by³o normalne, naradê przed walk¹. W trakcie rozmowy Napoleon chcia³ siêgn¹Ì po mapê, która le¿a³a na szafie, jednak¿e nie by³ zbyt wysoki, wiêc mia³ z tym problemy. W tym momencie odezwa³ siê g³os jednego z jego oficerów - "Panie, pozwól mi sobie pomóc, jestem wiêkszy" na co Napoleon odpowiedzia³ mu - "Nie wiêkszy, lecz wy¿szy" i pozwoli³ siê wyrêczyÌ.
— Napoleon Bonaparte
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 11, 2008, 12:32:40 » |
|
Do Balzaka przyszed³ rzemieœlnik i za¿¹da³ zap³aty za wykonan¹ pracê. Balzac wyjaœni³, ¿e nie ma teraz pieniêdzy i poprosi³ go, ¿eby przyszed³ kiedy indziej. Rzemieœlnik siê zdenerwowa³ i zacz¹³ krzyczeÌ: - Kiedy przychodzê po pieni¹dze, to pana nigdy nie ma w domu, a gdy nareszcie pana zasta³em, to pan nie ma pieniêdzy! - To zupe³nie zrozumia³e - powiedzia³ Balzac. - Gdybym mia³ pieni¹dze, to bym nie siedzia³ w domu.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2008, 12:33:02 » |
|
S³ynny w³oski tenor Enrico Caruso (1873 - 1921) jecha³ poci¹giem na wystêpy zagraniczne. Nagle do przedzia³u wpad³ zdyszany krawiec teatralny. Wrêczy³ artyœcie pokaŸny pakunek i rzek³: - To korona, któr¹ zapomnia³em w³o¿yÌ do innych rekwizytów! Na granicy do przedzia³u wszed³ celnik i pyta artystê: - Czy jest coœ do oclenia? - Nie. Celnik spogl¹da podejrzliwie na œpiewaka i zaczyna sprawdzaÌ jego baga¿e. Na widok mieni¹cej siê bogactwem korony celnik zaniemówi³, a po chwili rzek³ nieœmia³o: - Proszê mi wybaczyÌ, Wasza WysokoœÌ. Nie pozna³em...
Do lekarza zg³osi³a siê Olga Boznaùska, narzekaj¹c na silny rozstrój nerwowy. Lekarz zaleci³ jej dietê, unikanie podniet, picia alkoholu i palenia. - Ponadto niech siê pani trzyma z daleka od osób, które dzia³aj¹ pani na nerwy, i proszê siê zg³osiÌ za dwa tygodnie. Min¹³ miesi¹c, a artystka siê nie zg³osi³a. Lekarz spotyka j¹ przypadkowo i pyta: - Dlaczego pani nie przysz³a? - Mia³am siê trzymaÌ z daleka od ludzi, którzy dzia³aj¹ mi na nerwy...
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2008, 12:33:23 » |
|
Któregoœ wieczoru Bernard Show przyszed³ do teatru trochê spóŸniony, ju¿ po rozpoczêciu spektaklu. Poproszono go, by skierowa³ siê do swojej lo¿y i cicho zaj¹³ miejsce. - A co, widzowie ju¿ œpi¹? - zapyta³ Show.
Kiedyœ, w czasie rozmowy o osi¹gniêciach wspó³czesnej techniki, Bernard Show powiedzia³: - Teraz, gdy ju¿ nauczyliœmy siê lataÌ w powietrzu jak ptaki, p³ywaÌ pod wod¹ jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyÌ siê ¿yÌ na ziemi jak ludzie.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2008, 12:33:57 » |
|
Król Fryderyk II pewnego razu zaproponowa³ Voltaire'owi przeja¿d¿kê ³ódk¹. Pisarz zgodzi³ siê chêtnie, ale gdy zobaczy³, ¿e ³ódka przecieka, szybko z niej wyskoczy³. - Ale¿ pan siê boi o swoje ¿ycie - zaœmia³ siê król - a ja siê nie bojê. - To zrozumia³e - odpowiedzia³ Voltaire. - Teraz na œwiecie królów du¿o, a Voltaire jest tylko jeden.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 15, 2008, 11:33:53 » |
|
MichaÂł AnioÂł przedstawiÂł Cosimo Medici jako pieknego mezczyzne, chociaz ten w rzeczywistosci byÂł garbaty. - Kto bedzie o tym wiedziaÂł za 500 lat? - wytÂłumaczyÂł zdumionym rodakom.
Pewien milioner kupiÂł od Turnera obraz. WkrĂłtce dowiedziaÂł sie, ze obraz, za ktĂłry zapÂłaciÂł 100 funtĂłw, Turner malowaÂł tylko dwie godziny. Milioner sie zdenerwowaÂł i wniĂłsÂł do sadu sprawe o oszustwo. Sedzia zapytaÂł malarza: - Niech pan powie, jak dÂługo pracowaÂł pan nad tym obrazem? - CaÂłe zycie i dwie godziny - odpowiedziaÂł Turner.
Pewien bankier poprosiÂł Verneta o jakis rysunek. Malarz przez piec minut zrobiÂł niewielki rysunek i powiedziaÂł: - To bedzie kosztowac 1000 frankĂłw. - Jak to, 1000 frankĂłw za rysunek, na ktĂłry straciÂł pan tylko piec minut?! - Tak - odpowiedziaÂł Vernet - ale ja straciÂłem 30 lat zycia, zeby nauczyc sie robic takie rysunki w ciagu pieciu minut.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2008, 11:34:12 » |
|
Kiedys do pracowni Norwida zaszed³ znajomy ziemianin. Gospodarz przyja³ go w brudnym fartuchu i z paleta w rece. Ziemianin popatrzy³ na gospodarza i na obrazy wiszace na scianach, po czym ze wspó³czuciem zapyta³: - A wiec pan musi wszystko namalowac samemu? - Niestety, nie mam lokaja - odpowiedzia³ Norwid.
Do Juliusza Kossaka przyszedÂł znajomy i zaczaÂł opowiadac o swoim psie: - Jesli kaze mu zjesc jabÂłko, to on je zje, chociaz nie lubi jabÂłek. A gdy poÂłoze przed nim kawaÂłek miesa i powiem: "nie rusz", to on go nie zje, nawet gdy jest bardzo gÂłodny. - Zawsze uwazaÂłem, ze psy to madre zwierzeta - powiedziaÂł Kossak - ale teraz widze, ze sa tak samo gÂłupie jak ludzie.
Amerykanskiego malarza, Jamesa Whistlera, zapytano kiedys, czy to prawda, ze zna osobiscie angielskiego krĂłla. - Skad wam to przyszÂło do gÂłowy? - zdziwiÂł sie malarz. - Sam krĂłl o tym mĂłwiÂł... - KrĂłl sie tylko tak chwali - odpowiedziaÂł Whistler.
Do Edgara Degasa zwrĂłciÂł sie pewien czÂłowiek: - Prosze mi wybaczyc, ale panska twarz wydaje mi sie znajoma. MusiaÂłem ja widziec juz w innym miejscu. - Niemozliwe - odpowiedziaÂł Degas - swoja twarz nosze zawsze na tym samym miejscu.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 15, 2008, 11:34:30 » |
|
Kiedy Degas byÂł juz znanym malarzem, do jego pracowni przyszedÂł jeden z miÂłosnikĂłw jego talentu. Nie zobaczywszy na scianie ani jednego obrazu mistrza, zapytaÂł: - Dlaczego nie powiesi pan na scianie ktĂłrejs ze swoich prac? - MĂłj przyjacielu - odpowiedziaÂł Degas - nie stac mnie na kupno takich drogich obrazĂłw.
Pewnego razu CÊzanne nocowa³ w ma³ym hoteliku. Na drugi dzien w³asciciel hotelu zapyta³: - Jak sie panu spa³o? Mysle, ze niezbyt dobrze, bo materac na panskim ³ózku jest dosyc twardy. - Ma pan racje - odpowiedzia³ artysta - ale wstawa³em w nocy pare razy z ³ózka, zeby troche odpoczac.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator
Ekspert
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2008, 11:34:47 » |
|
MÂłody malarz skarzyÂł sie Janowi Matejce: - Maluje obraz dwa dni, a potem czekam dwa lata, zeby go ktos kupiÂł. Matejko sie usmiechnaÂł i powiedziaÂł: - MÂłody przyjacielu, nie trzeba sie tak spieszyc. Jesli bedzie pan malowac obraz dwa lata, to go pan sprzeda w ciagu dwĂłch dni.
JĂłzef CheÂłmonski spotkaÂł kiedys znajomego, ktĂłry na powitanie wykrzyknaÂł: - Jak cudownie, ze od samego rana spotykam takiego wspaniaÂłego czÂłowieka, jak pan! - Ma pan wiecej szczescia ode mnie - odpowiedziaÂł malarz.
|
|
|
|
|
|
|
|