*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:03:04

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Przeczucia  (Przeczytany 5366 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Junotka
Nowy u¿ytkownik
*

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 15

« : Maj 06, 2008, 20:47:11 »

Czy do¶wiadczyli¶cie tego kiedys?
Przeczucie, ¿e zaraz zadzwoni telefon jest do¶æ wyt³umaczalne, nawet koty to potrafi±, ale zgadywanie kto dzwoni? Przeczucie, ¿e z blisk± osob± dzieje siê co¶ z³ego, albo co¶ bardzo dobrego?
Powtarzaj±ce siê sny?
My¶lenie o czym¶, i nag³e urzeczywistnienie ¿yczenia?
@¿mijka
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1898

I get wings to fly... I'm alive ...

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2008, 18:10:27 »

Moje córki nigdy nie mog³y mnie oszukaæ, ¿e s± chore. Wyczuwa³am ich stan poprzez dotyk... Wiem, ¿e mo¿e to wydaæ siê dziwne, ale czu³am, ¿e zbli¿a siê ich choroba. By³o to narastaj±ce z godziny na godzinê, dziwne mrowienie, wy³adowania elektryczne, jakby¶my mia³y na sobie np. naelektryzowane ubrania. Wyczuwa³am to pod paliczkami palców, by³y¶my jak naelektryzowane... Z czasem, to do¶æ niepokoj±ce odczucie zaczê³o s³abn±æ, zanikaæ... Do dzi¶ jednak, nikt mi tego zjawiska nie wyt³umaczy³.
Junotka
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2008, 13:07:54 »

Moge pokusic sie o probe wytlumaczenia, ale zastrzegam ze moge mowic glupoty ;-))
Jakby nie bylo, jestesmy materialni ;-)
Tzn jestesmy zbudowani z atomow, ktore sa polaczone w zwiazki, czasteczki, ktore tworza wieksze agregaty, oddzialuja ze soba, uczestnicza w reakcjach chemicznych; dalej te kompleksy sa zorganizowane w komorki, te w tkanki, organy, a na koncu mamy postac czlowieka. Ta cala machineria w nas dziala niesamowicie! Nie jest nigdy w 100% sprawna, idealna, czy bezbledna. Ale jakos dziala ;-) Gdy zaczynamy chorowac - to znaczy, ze zmiany, zaklocenia w tych trybikach sa juz na tyle duze, ze zaburzaja normalne funkcjonowanie. A to wywiera efekt na cale cialo, na kazda pojedyncza komorke.
Nic wiec dziwnego, ze choc sami nie potrafimy zdac sobie z tego swiadomie sprawy, to te male zmiany moga byc widoczne, albo wyczuwalne przez innych.
Taka mowa ciala do ciala, poza swiadomoscia.

A na odleglosc - moze to jest mowa swiadomosci do swiadomoci, poza cialem..?
@¿mijka
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1898

I get wings to fly... I'm alive ...

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2008, 13:36:25 »

"Taka mowa cia³a do cia³a, poza ¶wiadomo¶ci±"

Nie znam terminologii potrzebnej do opisania pewnych zjawisk, nie wiem te¿, czy to raczej ja siê nie o¶mieszam pisz±c g³upoty. Nigdy bli¿ej nie interesowa³am siê tego typu zjawiskami, zatem odbierz proszê tre¶æ moich postów jako ciekawo¶æ laika Mrugniêcie  Du¿y u¶miech .
   To co niewidoczne, czêsto napawa mnie lêkiem. Mimo to jestem przekonana, ¿e nasze ¶wiadomo¶ci, potrafi± odczytaæ my¶li do nich przeznaczone. Zdarzy³o siê wiele razy, ¿e zjawia³ siê przy mnie kto¶, o kim my¶la³am, dawno nie widziany, potrzebny w danej sytuacji. Przyci±ga³am go w my¶lach... Dzwonek do drzwi, telefon, mail... On sam nie potrafi³ wyja¶niæ dlaczego w danej chwili szuka³ kontaktu ze mn±. To dotyczy wielu bliskich mi osób. Niestety sprawdza³y siê równie¿ z³e przeczucia, nie wiem jednak czy to ja nie by³am sprawczyni± ich urzeczywistnienia...
Junotka
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2008, 11:43:25 »

Heh, ja tam ekspertem w tych sprawach te¿ nie jestem ;-)))

Te¿ czasem tak mam ;-)
To niesamowite, prawda? Takie ma³e zbiegi okoliczno¶ci, Przypadki.

Ale szczerze w±tpiê, ¿eby samo o tym my¶lenie mog³o wywo³aæ taki efekt. Raczej odwrotnie.
To instynkt. Docieraj± do nas jakie¶ sygna³y, nasze cia³o je odbiera, a mózg t³umaczy je naszej ¶wiadomo¶ci generuj±c odpowiedni± my¶l.

Co¶ jak deja-vu. Nic w tym magicznego, po prostu opó¼nienie na szlaku przekazywania sygna³ów w mózgu. Najczê¶ciej siê zdarza, gdy jeste¶my przemêczeni, niewyspani, zestresowani. Jeste¶my w jakiej¶ sytuacji, wiadomo, zawsze odbieramy bod¼ce - d¼wiêki, zapachy, ruch, kolory, osoby, przedmioty. W deja-vu te informacje wskakuj± do naszej pamiêci omijaj±c nasz± ¶wiadomo¶æ. To siê dzieje w milisekundach. Po chwili nagle wydaje siê nam, ¿e ju¿ to widzieli¶my, ju¿ tu byli¶my, ¿e ca³a ta scena jest dziwnie znajoma. A to dlatego, ¿e te sygna³y dotar³y nareszcie do ¶wiadomo¶ci, tylko ¿e teraz porównujemy je z tymi, które u³amek sekundy temu wdar³y siê do naszej pamiêci.

Zjawisko wyt³umaczalne,
ale wci±¿ niesamowite, prawda?
;-)
Indrasil
Moderator
U¿ytkownik
*

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 60

Tu i teraz... tworzymy i pamiêtamy...

« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2008, 12:40:22 »

Nic wiec dziwnego, ze choc sami nie potrafimy zdac sobie z tego swiadomie sprawy, to te male zmiany moga byc widoczne, albo wyczuwalne przez innych.
Taka mowa ciala do ciala, poza swiadomoscia.

A na odleglosc - moze to jest mowa swiadomosci do swiadomoci, poza cialem..?

Junotko masz racjê ale w hunie takie rzeczy s± du¿o prostsze... to raczej kontakty bezpo¶rednie naszych "ni¿szych i wy¿szych ja" czyli pod¶wiadomo¶ci. Na pewnym poziomie energetycznym jest mo¿liwe kontaktowanie siê ¶wiadome, natomiast pod¶wiadomo¶ci kontaktuj± siê ze sob± w sposób dla wiêkszo¶ci ludzi ¶wiadomie nieodczuwalny. Tylko maj±c pe³ne po³±czenie miêdzy pod¶wiadomo¶ci±, ¶wiadomo¶ci± i nad¶wiadomo¶ci± mo¿na to w pe³ni kontrolowaæ. W hunie istnieje co¶ w rodzaju "stowarzyszeñ ja¼ni", które komunikuj± siê ze sob± - to w³a¶nie jest nienamacalne...
Dlatego czasami nie potrafimy zrozumieæ dlaczego z dan± osob± (mimo tzw. ¶wie¿ej znajomo¶ci) potrafimy siê doskonale porozumieæ a z innymi "wiemy" ¿e nie dogadamy siê albo bêdzie to bardzo trudne. Najwy¿sz± form± kontaktów jest w³a¶nie "Stowarzyszenie Wy¿szych Ja¼ni" gdy¿ w hunie "wy¿sze ja¼nie" wszystkich istot ³±cz± siê ze sob± i wspó³pracuj±, mo¿na powiedzieæ ¿e ³±cz± siê w wysi³kach zmierzaj±cych we w³a¶ciwym kierunku - cokolwiek mo¿emy mieæ na my¶li pod tym okre¶leniem. W ten sposób przychodzi do ka¿dego pomoc od innych ¿ywych istot a nawet czasmi mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e przedmioty martwe z nami wspó³pracuj±. Dlatego tak wa¿n± spraw± jest pe³en kontakt miêdzy w³asnymi "trzema ja¼niami". W tym ¶wietle wiele niewyja¶nionych zjawisk wcale nie musi byæ do koñca wyja¶niona... to prawie jak z fizyk± kwantow±... Mrugniêcie bez obserwatora zjawiska nie zachodz± Mrugniêcie. Najwa¿niejsze ¿e to dzia³a  U¶miech. Tylko od nas samych zale¿y czy tego siê nauczymy - bez wzglêdu czy sami czy z pomoc± nauczyciela.

"Kumulipo" - to wed³ug kahunów istota wy¿sza ale oni maj±c praktyczne podej¶cie do ¿ycia stwierdzili, ¿e natura tej Istoty jest tak daleka od natury znanych im i nam rzeczy, ¿e wszelkie spekulacje na jej temat to zwyk³a strata czasu... I to jest miêdzy innymi jedna z g³ównych ró¿nic w podej¶ciu do pojmowania rzeczywisto¶ci miêdzy ró¿nymi kulturami... nie zawsze trzeba dociekaæ natury rzeczy, które istniej± od wieków a tylko my siê zmieniamy. Owszem jest jeszcze tzw. zwyk³a ciekawo¶æ ale przyznam szczerze, ¿e w pewnych sytuacjach jest niepotrzebna.

Wybaczcie ten wkrêt na tym w±tku ale zosta³em "sprowokowany"...  Mrugniêcie Indrasil
Pan M
Moderator Dzia³u
Aktywny u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 123

There is no spoon...

« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2008, 08:34:28 »

A ja zastanawiam siê jak to mo¿liwe, ¿e mojej mamie i mi jednej nocy ¶ni³o siê, ¿e zmar³ s±siad (jako¶ nie utrzymywali¶my z nim i jego rodzina bliskich kontaktów), a w ci±gu dnia okaza³o siê, ¿e on faktycznie w nocy zmar³ w szpitalu.
Dodam, ¿e Pan nie chorowa³, nagle dosta³ zawa³u...

Indrasil
Moderator
U¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 60

Tu i teraz... tworzymy i pamiêtamy...

« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2008, 19:14:59 »

A ja zastanawiam siê jak to mo¿liwe, ¿e mojej mamie i mi jednej nocy ¶ni³o siê, ¿e zmar³ s±siad (jako¶ nie utrzymywali¶my z nim i jego rodzina bliskich kontaktów), a w ci±gu dnia okaza³o siê, ¿e on faktycznie w nocy zmar³ w szpitalu.
Dodam, ¿e Pan nie chorowa³, nagle dosta³ zawa³u...

Hmmm... to te¿ nie jest jednoznaczne co do tzw. utrzymywania bliskich kontaktów. Tak naprawdê ten cz³owiek móg³ my¶leæ inaczej i to jego "nici" by³y po³±czone z Wami. A mo¿e jego energia chcia³a w ten sposób zamanifestowaæ swoje odej¶cie? Gwa³towna ¶mieræ zazwyczaj powoduje zamieszanie... mo¿e to dziwnie zabrzmi ale nag³a ¶mieræ wyrywa z ¿ycia osobê, która wcale o tym nie my¶la³a i "uporczywie" trzyma siê tego co dla niej by³o bliskie, wa¿ne, niedokoñczone. Prace na temat "¿ycia po ¿yciu" s± pe³ne takich w³a¶nie przyk³adów. St±d mamy fenomen zjaw, nawiedzonych domów itd...  Ci, którzy odeszli ale siê z tym nie pogodzili b³±dz± miêdzy ¶wiatami - czasami mo¿na im pomóc. A czasami pewnych rzeczy nie trzeba rozumieæ... poprostu wystarczy je zaakceptowaæ takimi jakimi s±. Indrasil
Pan M
Moderator Dzia³u
Aktywny u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 123

There is no spoon...

« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2008, 08:22:04 »

I tak w³a¶nie staram siê postrzegaæ...akceptujê pewien "wy¿szy stan", którego nie muszê rozumieæ i "dotkn±æ", ¿eby uwierzyæ w jego istnienie.
Najpro¶ciej takie rzeczy t³umaczê mówi±c, ¿e s± rzeczy których nie widzimy go³ym okiem a jednak nie negujemy ich istnienia, np. wiatr czy bakterie... U¶miech
Przyziemne to, ale bardzo obrazowe.

osami
Moderator Dzia³u
U¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 59

« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2008, 12:39:15 »

I tak w³a¶nie staram siê postrzegaæ...akceptujê pewien "wy¿szy stan",....

Ten wy¿szy stan o którym mówisz zale¿y tylko od wiary jednostek, bo ka¿dy wierzy w co innego Mrugniêcie
duska90
Administrator
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 240

« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2008, 10:49:33 »

Ja te¿ mam takie przeczucia... ale to u mnie rodzinne... Zdarza³o siê, ¿e jednej nocy razem z mam± mia³am ten sam sen. ¦ni³o nam siê, ¿e zadzwoni³ telefon, w którym poinformowana nas o z³ym stanie mojej prababci (a mamy babci). Gdy powiedzia³y¶my sobie o tym nawzajem od razu zadzwonili¶my do babci, jak siê  na szczê¶cie okaza³o by³ to fa³szywy alarm... Jednak po krótkim czasie babcia zmar³a z przyczyn naturalnych...

alicja
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 53

« Odpowiedz #11 : Styczeñ 14, 2009, 13:58:09 »

Pozdrawiam!Ja tak¿e akceptujê istnienie wielu niewyt³umaczalnych w prosty sposób zjawisk,takich jak deja-vu,istnienie wiêzi ³±cz±cych nas ze ¶wiatem nie¿yj±cych-wszak ró¿nymi sposobami dowiadujemy siê,¿e istnieje ¿ycie po ¶mierci oraz wiele najró¿niejszych przeczuæ zwi±zanych z naszym obecnym ¿yciem.Wiele razy chc±c-nie chc±c tego do¶wiadczy³am i ten temat jest mi bliski i uwa¿am to za co¶ tak naturalnego jak jedzenie czy picie.Powietrza te¿ nie widaæ a jednak jest i ma ogromne znaczenie.Inaczej tylko traktujê deja-vu,jako wskazówkê jak postêpowaæ-skoro co¶ widzê po raz drugi zastanawiam siê nad tym,co mogê zmieniæ,albo co to dla mnie znaczy...Deja-vu mo¿e te¿ byæ powtarzaj±cy siê w kó³ko sen,w którym pod¶wiadomo¶æ chce nam co¶ powiedzieæ o nas,o naszych bliskich.Tego samego dotycz± przeczucia,¶wiadcz± o naszej g³êbokiej wra¿liwo¶ci.Dziêki temu ³atwiej mo¿emy pokierowaæ naszym ¿yciem-my¶lê tu o przeczuciach dotycz±cych naszej przysz³o¶ci,pewnego rodzaju ostrze¿eniach;a tak¿e wzmocniæ nasz± wiê¼-przeczucia dotycz±ce naszych bliskich.I uwa¿am ¿e to jest wspania³e i bardzo pomocne.Zawsze ten temat mnie na tyle fascynowa³,¿e przeczyta³am wiele ksi±¿ek ¿eby siê utwierdziæ w tym,¿e jednak istnieje i dowiedzieæ siê czego¶ wiêcej,im czê¶ciej co¶ podobnego mi siê przytrafia³o.Spotyka³am te¿ ludzi,którzy prze¿ywali to samo co ja-uwa¿am to za naturalne i z ciekawo¶ci± czytam wasze refleksje,s± mi bliskie.Pozdrawiam was cieplutko ludziki Du¿y u¶miech  U¶miech  Buziak  Mrugniêcie  Niezdecydowany  ALICJA

Mi³o¶æ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym ¶wiecie dot±d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu ¶wiata, sw± warto¶æ - dziêki poparciu mi³o¶ci.

Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: