|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 12:13:30 » |
|
"TARTA Z DYNI" Sk³adniki: 40dag dyni jajko 10 dag wiórków kokosowych kwa¶ne jab³ko mandarynka pó³ cytryny pó³ szklanki jogurtu naturalnego ³y¿eczka proszku do pieczenia ³y¿ka cukru imbir cynamon aromat rumowy Sposób wykonania: Umyt± dyniê obraæ i pokroiæ na kawa³ki, zalaæ wrz±tkiem i ugotowaæ na miêkko. (warzywa nale¿y zawsze zalewaæ wrz±c± wod±) Nastêpnie odcedzamy je, obieramy z delikatnej skórki, miksujemy. Je¿eli masa ta wyda sie nam nazbyt wodnista, nale¿y ca³o¶æ odparowaæ. W miêdzyczasie jajko ubiæ z cukrem i jogurtem, po³±czyæ z przyprawami. Do ca³o¶ci dodajemy dyniê, jab³ko obrane i starte na tarce, m±kê, oraz ³y¿eczkê proszku do pieczenia - mieszamy. Mas³em wysmarowaæ formê na tarte, posypaæ m±k± i wlaæ do niej masê. Wierzch mo¿na udekorowaæ plasterkami mandarynki oraz cytryny. W piekarniku nagrzanym do temperatury oko³o 170st.C pieczemy tarte przez oko³o 35-40 minut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 07, 2008, 10:25:10 » |
|
"ZUPA DYNIOWO-FASOLOWA"SK£ADNIKI:20dag dyni 10dag suchej fasoli marchewka kawa³ek selera ziemniak ³y¿ka koncentratu pomidorowego natka pietruszki 2 z±bki czosnku majeranek koperek papryka cebula sólSPOSÓB WYKONANIA:Wyp³ukan± fasolê namoczyæ na ca³± noc, nastêpnie odlaæ wodê, w której siê moczy³a, zalaæ litrem ¶wie¿ej i gotowaæ do miêkko¶ci. Marchew, ziemniak, seler, cebulê oraz z±bki czosnku, pokroiæ w ma³e kawa³ki i w³o¿yæ do fasoli na kwadrans przed zakoñczeniem gotowania. Gdy warzywa bêd± ju¿ miêkkie, dodajemy pokrojon± w kostkê dyniê, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zachêcam, by tu¿ przed samym podaniem do sto³u, posypali zupê natk± ¶wie¿ej pietruszki, oraz koperkiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2008, 12:21:18 » |
|
Sk³adniki:* 0,5kg mi±¿szu z dyni * * jab³ko * * cebula * * 0,5 szklanki soku jab³kowego * * niepe³na szklanka ¶mietany * * 0,5 l roso³u * * 25dag marchewki * * 3 ³y¿ki oleju * * kawa³eczek imbiru * * 3 du¿e ³y¿ki musztardy * * kurkuma * * curry * * sól *Sposób wykonania: Pokrojone w kosteczkê jab³ko, marchewkê, cebulê i dyniê, dusimy na rozgrzanym oleju. Cieniutkie plasterki imbir dodajemy do warzyw i dusimy jeszcze przez kilka minut na ma³ym ogniu. Podlewamy sokiem z jab³ek i roso³em, przez kwadrans jeszcze gotuj±c na ¶rednim ogniu. Ca³o¶æ dok³adnie miksujemy, by na koniec po³±czyæ ze ¶mietan±. Przyprawiamy musztard±, sol±, curry, oraz kurkum±.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|