dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #2025 : Sierpieñ 09, 2010, 21:10:32 » |
|
Mi³o¶æ koi niedolê i budzi w nas dzielno¶æ. Jest wezg³owiem smutku i skrzyd³em mêstwa. Samuel Taylor Coleridge (1772 - 1834)
Mi³o¶æ leczy ludzi - zarówno tych, którzy daj±, jak i tych, którzy s± ni± obdarowywani.
Mi³o¶æ ma swój w³asny jêzyk. Ma³¿eñstwo powraca do jêzyka potocznego. Przys³owie rosyjskie
Mi³o¶æ matki jest mostem do wszystkiego, co dobre - teraz i w wieczno¶ci. Przys³owie tureckie
Mi³o¶æ na wiek siê nie ogl±da. Aleksandr Siergiejewicz Puszkin (1799 - 1837)
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2026 : Sierpieñ 09, 2010, 21:10:57 » |
|
Mi³o¶æ nie istnieje w sobie, ale w nas; jest naszym osobistym dzie³em. Marcel Proust (1871 - 1922)
Mi³o¶æ nie jest ca³kowicie ¶lepa, ale cierpi na daltonizm. Henryk Sienkiewicz (pseud. Litwos, 1846 - 1916)
Mi³o¶æ nie jest skarbem, który siê posiad³o, lecz obustronnym zobowi±zaniem. Antoine de Saint - Exupéry (1900 - 1944)
Mi³o¶æ nie odnawiana ka¿dego dnia stanie siê przyzwyczajeniem, a z biegiem czasu niewol±. Khalil Gibran
Mi³o¶æ nie zna warto¶ciowania. Erich Maria Remarque (Erich Paul Remark, 1898 - 1970)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2027 : Sierpieñ 09, 2010, 21:11:16 » |
|
Mi³o¶æ od pierwszego wejrzenia nale¿y traktowaæ z przymru¿eniem oka.
Mi³o¶æ odkrywa brata w tym cz³owieku, który w tym momencie nas mija... Riccardo Lombardi
Mi³o¶æ powiêksza i upiêksza rzeczy, daje im oddech nieprzemijalno¶ci.
Mi³o¶æ szczê¶liwa. Czy to jest normalne, czy to powa¿ne, czy to po¿yteczne co ¶wiat ma z dwojga ludzi, którzy nie widz± ¶wiata? Wis³awa Szymborska (ur. 1923)
Mi³o¶æ to albo pozosta³o¶æ po czym¶, co kiedy¶ by³o wielkie, albo cz±stka tego, co kiedy¶ rozwinie siê w co¶ wielkiego, ale w obecnej swej postaci nie daje nam zadowolenia, daje znacznie mniej, ni¿ siê oczekuje. Antoni Paw³owicz Czechow (1860 - 1904)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2028 : Sierpieñ 19, 2010, 20:18:18 » |
|
Mi³o¶æ to partia kart, w której wszyscy oszukuj±: mê¿czy¼ni, by wygraæ, kobiety, by nie przegraæ. Alfred Hitchcock (zw. Hitch`em, 1899 - 1980)
Mi³o¶æ to przestrzeñ i czas udostêpnione dla serca... Marcel Proust (1871 - 1922)
Mi³o¶æ tyle jest warta, ile kosztuje. Karol Bunsch (1898 - 1987)
Mi³o¶æ winna siê nasilaæ, z im wiêkszym z³em siê spotyka. Tadeusz Breza (1905 - 1970)
Mi³o¶æ w³asna jest najniebezpieczniejszym doradc±. Napoleon I (Napoleon Bonaparte, 1769 - 1821)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2029 : Sierpieñ 19, 2010, 20:18:49 » |
|
Mi³o¶æ w³asna jest najniebezpieczniejszym doradc±. Napoleon I (Napoleon Bonaparte, 1769 - 1821)
Mi³o¶æ w³asna jest najwiêkszym z pochlebców. François de la Rochefoucald (1613 - 1680)
Mi³o¶æ wszystko zwyciê¿a i my ulegamy mi³o¶ci. Wergiliusz (Publius Vergilius Maro, 70 - 19 p.n.e.)
Mi³o¶æ wybiera sobie ma³e miejsce, które rozja¶nia; wszystko pozosta³e jest w jej cieniu. Johann Heinrich Pestalozzi (1746 - 1827)
Mi³o¶æ zaczyna siê rozwijaæ dopiero wówczas, gdy kochamy tych, którzy nie mog± siê nam na nic przydaæ. Erich Fromm (1900 - 1980)
Mi³o¶æ zredukowana do przej¶ciowej namiêtno¶ci, ca³a p³ciowo¶æ zredukowana do banalnego zaspokojenia, rodzina zredukowana do przej¶ciowego stanu - to cz³owiek umniejszony do granic klêski w spo³eczeñstwie, które siê boi. Gerard Defoi
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2030 : Sierpieñ 19, 2010, 20:22:46 » |
|
Mi³o¶æ, która nie odradza siê stale, stale umiera. Khalil Gibran
Mi³o¶æ, któr± chce siê czuæ, nie zast±pi nigdy tej, któr± siê czuje.
Mi³o¶æ, na oko ³agodna, w istocie bywa jak pantera g³odna! I chocia¿ ¶lepa, drogi przyjacielu, najkrótsz± drog± pod±¿a do celu. William Shakespeare (1564 - 1616)
Mi³o¶æ: chwilowe ob³±kanie, na które lekarstwem jest ma³¿eñstwo. Ambrose Gwinnet Bierce (1842 - 1914)
Mo¿na nie kochaæ Ciê - i ¿yæ, ale nie mo¿na owocowaæ. Wis³awa Szymborska (ur. 1923)
Musimy b³±dz±cemu bratu pokazaæ, ¿e nasza religia to mi³o¶æ bli¼niego, braterstwo, a jej symbolem - serce. Karol Foucauld
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2031 : Sierpieñ 19, 2010, 20:23:04 » |
|
Musimy rozpoznaæ mo¿liwo¶ci oraz wezwania, jakie przynosi ze sob± chwila obecna, i przyj±æ je z odwag±, wiar± i nadziej±. W tego rodzaju sytuacji odwaga jest autentyczn± form± mi³o¶ci. Thomas Merton (1915 - 1968)
Nadzieja, która boi siê ryzyka, nie jest ¿adn± nadziej±... Ufaæ znaczy: wierzyæ w przygodê mi³o¶ci, zawierzyæ ludziom, skoczyæ w niewiadome i spu¶ciæ siê ca³kowicie na Boga. Helder Camara
Najbardziej zasadniczym rodzajem mi³o¶ci, który stanowi podstawê wszelkich innych typów mi³o¶ci, jest mi³o¶æ braterska. Erich Fromm (1900 - 1980)
Najd³u¿ej kochamy tych w³a¶nie, co nas porzucaj±. Mo¿e dlatego, ¿e czujemy w stosunku do nich co¶ w rodzaju wdziêczno¶ci. Micha³ Choromañski (1904 - 1972)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2032 : Sierpieñ 19, 2010, 20:23:24 » |
|
Najlepsza czê¶æ ¿ycia ludzkiego to ma³e, bezimienne i zapomniane akty dobroci i mi³o¶ci. William Wordsworth (1770 - 1850)
Najwiêksz± form± mi³o¶ci jest milczenie.
Najwiêkszym bogiem jest mi³o¶æ. Eurypides (ok. 480 - 407/406 p.n.e.)
Nale¿y kochaæ wszystkich ludzi - nie wy³±czaj±c najbli¿szych. Jacek Wejroch
Nale¿y w imiê wielkiej mi³o¶ci praktykowaæ drobn± ¿yczliwo¶æ. Henryk Elzenberg (1887 - 1967)
Naprawdê kocha siê tylko raz. Ale za to ca³e ¿ycie, do samej ¶mierci, i tylko siebie. Jaques Deval
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2033 : Sierpieñ 19, 2010, 20:23:42 » |
|
Nara¿amy siê na wiele rozczarowañ, je¶li wszystkie nasze ¿yciowe zainteresowania uzale¿niamy od uczuæ burzliwych, jak mi³o¶æ... Maria Sk³odowska - Curie (1867 - 1934)
Nasza mi³o¶æ zaczyna siê we w³asnym domu i niemal zawsze koñczy siê tam, gdzie siê zaczê³a. Adam Smith (1723 - 1790)
Nasze spo³eczeñstwo cierpi na ciê¿ki zawa³ serca. Nadaje siê tylko oddzia³ intensywnej terapii, gdzie musi otrzymaæ surowicê mi³o¶ci. Phil Bosmans
Nawet najlepsi nie ucz± siê sami mi³o¶ci: aby przej¶æ do porz±dku nad zmienno¶ci± ludzi, ich wadami, a zw³aszcza g³upot±, trzeba posi±¶æ tajemnicê mi³o¶ci, której ¶wiat dzisiejszy nie zna. I dopóki nie odnajdzie tej tajemnicy, na pró¿no bêdziecie usi³owali zmieniæ ludzkie losy. Francois Mauriac
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2034 : Sierpieñ 19, 2010, 20:24:02 » |
|
Nic ³atwiejszego ni¿ zmieniæ kobietê przeciêtn± w wyj±tkow±. Wystarczy j± pokochaæ.
Nic nie kochaæ - to piek³o. Georges Bernanos (1888 - 1948)
Nic piêkniejszego ponad ¿ycie, w ¿yciu - nic ponad czar mi³o¶ci. Carpio Lope Félix de Vega (Lope de Vega, 1562 - 1635)
Nic tak nie wzrusza mê¿czyzny jak ³zy kobiety, któr± kochaæ zaczyna, i nic nie dra¿ni go tak, jak ³zy kobiety, któr± kochaæ przestaje. Maryla Wolska (1873 - 1930)
Nie igra siê z mi³o¶ci±. Alfred de Musset (1810 - 1857)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2035 : Sierpieñ 19, 2010, 20:24:19 » |
|
Nie kochaæ w tak± noc to grzech. Jerzy Jurandot (1911 - 1979)
Nie ma mi³o¶ci bez nadziei. Voltaire, Wolter (François Marie Arouet 1694 - 1778)
Nie ma nic trafniejszego nad umiejêtno¶æ kochania. Aleksander Dumas
Nie ma takiego cz³owieka, który by nie kocha³, ale ca³a rzecz w tym, co kocha. Augustyn (Augustyn Aureliusz, ¶wiêty 354 - 430)
Nie o¿ywi mi³o¶ci w sercach innych ten, kto wpierw nie da jej z siebie. Michael Quoist
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2036 : Sierpieñ 19, 2010, 20:25:43 » |
|
Nie powinni¶my kochaæ ludzi na tyle, aby dla nich kochaæ ich wystêpki, a nie powinni¶my nienawidzieæ wystêpków na tyle, aby dla nich nienawidzieæ ludzi. Augustyn (Augustyn Aureliusz, ¶wiêty 354 - 430)
Nie wystarczy powiedzieæ "kocham ciê", aby kochaæ ca³e ¿ycie. Michel Quoist
Niech wszyscy staraj± siê nale¿ycie kierowaæ swymi uczuciami, aby korzystanie z rzeczy ziemskich i przywi±zanie do bogactw wbrew duchowi ewangelicznego ubóstwa nie przeszkodzi³o im w osi±gniêciu doskona³ej mi³o¶ci. Konstytucja dogmatyczna o Ko¶ciele
Niedojrza³a mi³o¶æ mówi: "Kocham ciê, poniewa¿ ciê potrzebujê. Dojrza³a mi³o¶æ mówi: "Potrzebujê ciê, poniewa¿ ciê kocham". Erich Fromm (1900 - 1980)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2037 : Sierpieñ 19, 2010, 20:26:04 » |
|
Niegodziwa Mi³o¶ci, do czego¿ nie sk³aniasz serc ludzkich? Wergiliusz (Publius Vergilius Maro, 70 - 19 p.n.e.)
Niewiele kobiet wa¿y siê wyznawaæ demokracjê, jest to zbyt wielka sprzeczno¶æ z ich despotyzmem w sferze mi³o¶ci. Honoré de Balzac (1799 - 1850)
Nigdy nie jeste¶my tak bardzo bezbronni wobec cierpienia jak wtedy, gdy kochamy, nigdy tak beznadziejnie nieszczê¶liwi jak wtedy, gdy stracili¶my przedmiot mi³o¶ci. Sigmund Freud (1856 - 1939)
Nigdy nie kocha³a ta, która nie odwa¿y siê postawiæ wszystkiego na jedn± kartê. John Dryden (1631 - 1700)
Nigdy nie staraj siê dociec przyczyny mi³o¶ci, poniewa¿ ta utkana jest ze znaków zapytania. Nerner Ibn El Barud
Nikt nie ma wiêkszej mi³o¶ci od tej, gdy kto¶ ¿ycie swoje oddaje za przyjació³ swoich. J 15,13
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2038 : Sierpieñ 27, 2010, 20:33:18 » |
|
Odi et amo. Nienawidzê i kocham. Katullus
Odrobina dobra, okazana drugiemu cz³owiekowi, lepsza jest ni¿ ca³a mi³o¶æ do ludzko¶ci. Richard Dehmel
Ostateczna odpowied¼, jak± cz³owiek potrafi daæ na problem cierpienia i ¶mierci, mo¿e polegaæ na tym, ¿e w pe³nym mi³o¶ci milczeniu wyda on siebie na niepojêto¶æ Boga, w której roztapia siê pytanie o cierpienie. Karl Rahner (1904 - 1984)
Pokorna mi³o¶æ ma tak± moc, ¿e nic siê jej oprzeæ nie mo¿e. Fiodor Michaj³owicz Dostojewski (1821 - 1881)
Prawda o¶wieca rozum, a mi³o¶æ ogrzewa serce. Przys³owie rosyjskie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #2039 : Sierpieñ 27, 2010, 20:33:39 » |
|
Prawdziwa mi³o¶æ jest twórcza. Szuka okazji i unikalnych sposobów by powiedzieæ do obiektu swoich uczuæ - "Kocham Ciê".
Prawdziwa mi³o¶æ jest wieczna. Przys³owie rzymskie
Prawdziwa mi³o¶æ podobna jest do pier¶cienia, a pier¶cieñ nie ma pocz±tku i nie ma koñca. Przys³owie rosyjskie
Prawdziwa warto¶æ mi³o¶ci polega na tym, ¿e zawsze rozrzutnie darzy sob± niegodnych. Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
Prawdziwie kochaj±cy widzi kochanego takiego, jaki wyszed³ z rêki Boga. Edyta Stein
|
|
|
|
|
|
|
|