dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #1740 : Sierpieñ 30, 2009, 17:52:24 » |
|
Najtrudniej jest byæ tolerancyjnym wobec najbli¿szych. Stefan Garczyñski (1805 - 1833)
Najwa¿niejsz± rzecz± jest sprawianie rado¶ci bli¼nim; to najlepsze, co mo¿na uczyniæ na tym ¶wiecie. Peter Rosegger (1843 - 1918)
Najwa¿niejsze czego cz³owiek w swoim ¿yciu musi siê nauczyæ, to : nauczyæ siê mi³o¶ci, mi³o¶ci do przyrody, mi³o¶ci do ludzi. Mi³o¶ci do wszystkiego co s³abe i kruche. Mi³o¶ci do tego co jest tajemnic±. Tylko w mi³o¶ci cz³owiek mo¿e staæ siê cz³owiekiem. Autor nieznany
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1741 : Sierpieñ 30, 2009, 17:52:42 » |
|
Najwa¿niejsze, czego cz³owiek w swoim ¿yciu musi siê nauczyæ, to: nauczyæ siê mi³o¶ci, mi³o¶ci do przyrody, mi³o¶ci do ludzi. Mi³o¶ci do wszystkiego, co s³abe i kruche. Mi³o¶ci do tego co jest tajemnic±. Tylko w mi³o¶ci cz³owiek mo¿e staæ siê cz³owiekiem.
Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1742 : Sierpieñ 30, 2009, 17:52:58 » |
|
Najwieksz± miar± charakteru jest zdolno¶æ oparcia siê pokusie. Autor nieznany
Najwiêksza wina jest w tym, kto nie chce s³uchaæ prawdy. Cyceron (Marcus Tullius Cicero, 106 - 43 p.n.e.)
Najwiêksze ¶winie wymagaj± zazwyczaj od ludzi, ¿eby byli anio³ami. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1743 : Sierpieñ 30, 2009, 17:53:39 » |
|
Najwiêkszym cz³owiekiem jest ten, który jest panem samego siebie. Seneka M³odszy (Filozof, Lucius Annaeus Seneca, ok. 3 - 65 p.n.e.)
Najwiêkszym urokiem ¶wiata jest urok drugiego cz³owieka. Zofia Na³kowska (1884 - 1954)
Nale¿y kochaæ wszystkich ludzi - nie wy³±czaj±c najbli¿szych. Jacek Wejroch
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1744 : Sierpieñ 30, 2009, 17:53:57 » |
|
Nale¿y prze¿yæ swoje ¿ycie, spogl±daj±c przed siebie, ale rozumie siê je tylko wtedy, kiedy spojrzy siê wstecz. Soren Kierkegaard
Naprawdê istnieje tylko jedna rado¶æ: obcowania z lud¼mi. Antoine de Saint - Exupéry (1900 - 1944)
Naprawdê niebezpieczny cz³owiek nigdy nie grozi. Autor nieznany
Nasi przyjaciele znaj± nas, kiedy jeste¶my szczê¶liwi. My ich poznajemy w nieszczê¶ciu. Tom Collins
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1745 : Sierpieñ 30, 2009, 17:54:12 » |
|
Nasz czas na tej ziemi jest ¶wiêty, dlatego powinni¶my celebrowaæ ka¿d± chwilê. O tym zupe³nie siê zapomina. ¦wiêta religijne to dzi¶ jedynie okazja, by pój¶æ na pla¿ê, do parku, czy wyjechaæ na narty. Rytua³y ju¿ nie istniej±. Z codziennych czynno¶ci nie czynimy ¶wiêtych obrzêdów. Gotujemy, utyskuj±c, ¿e to strata czasu, a przecie¿ mogliby¶my wk³adaæ mi³o¶æ w przygotowanie ka¿dego posi³ku. Pracujemy z prze¶wiadczeniem, ¿e to kl±twa bogów, a powinni¶my tak wykorzystywaæ nasze talenty, aby z nich czerpaæ przyjemno¶æ i pomna¿aæ energiê Wielkiej Matki. Paulo Coelho
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1746 : Sierpieñ 30, 2009, 17:54:33 » |
|
Nasz ¶wiat jest ¶wiatem cieni, a magii w nim za grosz Carlos Ruiz Zafon
Nasz ¶wiat nie odziedziczyli¶my od przodków, lecz wypo¿yczyli¶my od naszych dzieci. Przys³owie indiañskie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1747 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:51:27 » |
|
Musz± istnieæ równie¿ tacy ludzie, którzy modl± siê za tych, co nie modl± siê wcale. Victor Marie Hugo (1802 - 1885)
My wszyscy z ods³oniêt± twarz± wpatrujemy siê w jasno¶æ Pañsk± jakby w zwierciadle; za spraw± Ducha Pañskiego, coraz bardziej ja¶niej±c, upodabniamy siê do Jego obrazu. 2 Kor 3,18
My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje. Henry Ford
My¶lê o ka¿dym cz³owieku rzeczy najgorsze, nawet o sobie, i bardzo rzadko siê rozczarowa³em. Johann Nepomuk Nestroy (1801 - 1862)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1748 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:51:42 » |
|
gdy problem dogoni mnie gdy rozpacz stanie ze mna twarz± w twasz a zegar zatrzyma mój czas gdy mnie nie bedzie ju¿ a swiecie to wszystko zmieni sie bo tego tylko chce. Anita Baranowska
Na ¶wiecie istniej± tylko dwa uczucia: mi³o¶æ i strach. Tam gdzie nie ma mi³o¶ci, jest jedynie strach. To co nazywamy "z³em", jest strachem przed mi³o¶ci±. Autor nieznany
Na ¶wiecie jest wielu ludzi, ale nie ka¿dy z nich jest cz³owiekiem Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1749 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:51:57 » |
|
Nad lud¼mi szczê¶liwymi w³adzê mo¿e mieæ tylko Bóg. Autor nieznany
Nadaremnie traci czas, kto chce pouczyæ cz³owieka roj±cego sobie, ¿e ju¿ jest m±dry. Demokryt
Nadchodzi zawsze chwila, gdy ludzie przestaj± walczyæ i rozdzieraæ siê wzajemnie i w koñcu zgadzaj± siê kochaæ takimi, jakimi s±. To jest królestwo niebieskie. Albert Camus (1913 - 1960)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1750 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:53:03 » |
|
Nasz± ojczyzn± jest cz³owiek; jemu przede wszystkim powinni¶my byæ wierni. Max Frisch (1911 - 1991)
Nasze na¶ladowanie Ubogiego Chrystusa stanowi ¶wiadectwo, ¿e rzeczywi¶cie stawiamy Boga ponad wszystkie rzeczy i ¿e bardziej cenimy dobra duchowe ni¿ materialne. Konstytucja CR
Nasze pokolenie bêdzie musia³o okazaæ skruchê nie tylko za pe³ne nienawi¶ci s³owa i czyny ludzi z³ych, ale przede wszystkim za przera¿aj±ce milczenie ludzi dobrych. Martin Luther King (1929 - 1968)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1751 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:53:23 » |
|
Nasze smutki s± rado¶ciami naszych wrogów. Ajschylos (Eschyl, 525 - 456 p.n.e.)
Naszym celem musi byæ wyzwolenie siê... poprzez rozszerzenie krêgu wspó³czucia na wszystkie ¿ywe istoty i na ca³y cudowny ¶wiat natury. Albert Einstein
Naszym jedynym obowi±zkiem jest ocaliæ swoje marzenia. Modini
Natura da³am nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden jêzyk, po to aby¶my wiêcej patrzyli i s³uchal, ni¿ mówili. Sokrates
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1752 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:54:20 » |
|
Natura w las wilka prowadzi, z natury ludzie grzeszyæ radzi. Przys³owie
Nawet dla cz³owieka na moim stanowisku wa¿niejsze jest umieæ milczeæ, ni¿ umieæ mówiæ. Jan XXIII (Angelo Giuseppe Roncalli, 1881 - 1963)
Nawet geniusz potrzebuje towarzystwa. Aleksander ¦wiêtochowski (pseud. Pose³ Prawdy 1849 - 1938)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1753 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:54:43 » |
|
Nawet najlepsi nie ucz± siê sami mi³o¶ci: aby przej¶æ do porz±dku nad zmienno¶ci± ludzi, ich wadami, a zw³aszcza g³upot±, trzeba posi±¶æ tajemnicê mi³o¶ci, której ¶wiat dzisiejszy nie zna. I dopóki nie odnajdzie tej tajemnicy, na pró¿no bêdziecie usi³owali zmieniæ ludzkie losy. Francois Mauriac
Nawet, je¶li niebo zmêczy siê b³êkitem - nie traæ nadziei! Autor nieznany
Ne puero gladium.
Nie dawaj dziecku miecza. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1754 : Wrzesieñ 05, 2009, 20:54:58 » |
|
Nêdzarz - cz³owiek, którego nie staæ na bezinteresowno¶æ. Stefan Garczyñski (1805 - 1833)
Nic bardziej nie czyni cz³owieka tchórzliwym i pozbawionym sumienia, ni¿ chêæ podobania siê wszystkim. M. von Ebner-Eschenbach
Nic nie jest bardziej nieu¿yteczne od chrze¶cijanina, który nie przyczynia siê do zbawienia innych. ¶w. Cyprian
|
|
|
|
|
|
|
|