dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #1125 : Marzec 02, 2009, 12:24:51 » |
|
£atwiej wór pche³ upilnowaæ, ni¿ jedn± kobietê. Przys³owie
£zy kobiety s± ¼ród³em z³a. Przys³owie
£zy s³abej kobiety najsilniejszego mê¿czyznê zwyciê¿yæ potrafi±. Stanislaw Brzozowski
Ma³¿eñstwo jest wiedz±. Honoré de Balzac (1799 - 1850)
Ma³¿eñstwo mo¿na nazwaæ ¶wiêtym, poniewa¿ wyda³o niezliczonych mêczenników. Autor nieznany
Ma³¿eñstwo to bardzo sprawiedliwe urz±dzenie: ¿ona musi codziennie gotowaæ, m±¿ musi codziennie je¶æ. Alberto Sordi (ur. 1919)
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1126 : Marzec 02, 2009, 12:25:07 » |
|
Man is always looking for someone to boast to; woman is always looking for a shoulder to put her head on.
Mê¿czyzna szuka zawsze kogo¶, przed kim mo¿e siê chwaliæ; kobieta szuka ramienia, na którym mog³aby z³o¿yæ g³owê. Autor nieznany
Marzenie kobiety: mieæ stopê w±ziutk±, a ¿yæ na szerokiej. Julian Tuwim (1894 - 1953)
Matka by³aby zdolna wymy¶liæ szczê¶cie, aby je daæ swoim dzieciom. Madeleine Delebrel
Matka nigdy nie odchodzi od ko³yski, ani od Kalwarii, ani od grobu swojego dziecka. Stefan kard. Wyszyñski (1901 - 1981)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1127 : Marzec 02, 2009, 12:25:26 » |
|
Matka to nie kto¶, na kim mo¿na siê oprzeæ w ale kto¶, kto uczy, jak siê obchodziæ bez oparcia. Dorothy Fisher
Matka twoja by³a podobna do winoro¶li zasadzonej nad brzegiem wód. Ez 19, 10
M±dra kobieta s³ucha komplementów, glupia im wierzy. Narcyza ¯mijowska
Mê¿czyzna jest problemem, kobieta obrazem. Kto chce wiedzieæ, o czym kobieta my¶li rzeczywi¶cie - co zreszt± jest nieco niebezpiecznym - ten winien na ni± tylko patrzeæ, lecz nigdy jej siê nie przys³uchiwaæ. Oskar Wilde
Mê¿czyzna ma tyle lat, na ile siê czuje, kobieta tyle, na ile wygl±da. Josef Unger (1828 - 1913)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1128 : Marzec 02, 2009, 12:25:43 » |
|
Mê¿czyzna mo¿e byæ szczê¶liwy z ka¿d± kobiet±, o ile tylko jej nie kocha. Oscar Wilde (Fingal O`Flahertie Wills, 1854 - 1900)
Mê¿czyzna szuka szczê¶cia, kobieta go oczekuje. Autor nieznany
Mê¿czyzna uwa¿a, ¿e wie, ale kobieta wie lepiej. Przys³owie chiñskie
Mê¿czyzna, który nie mówi ¼le o kobietach nie kocha kobiet Giacomo Casanova
Mê¿czyzna, który rani kobietê, rani wszystkich innych mê¿czyzn, którym ta kobieta nie jest obojêtna R.K
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1129 : Marzec 02, 2009, 12:26:00 » |
|
Mê¿czy¼ni buduj± domy, kobiety je tworz±. Przys³owie angielskie
Mê¿czy¼ni che³pi± siê tym czym s±, kobiety czym nie s±. Françoise Sagan (Françoise Quoirez, ur. 1935)
Mê¿czy¼ni wol± kobiety ³adne ni¿ m±dre, poniewa¿ ³atwiej im przychodzi patrzenie ni¿ my¶lenie. Stanis³aw Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909 - 1966)
Mê¿czy¿ni zazwyczaj zaczynaj± od mi³o¶ci nieodwzajemnionej, a kobiety z czasem jej ulegaj±. Pi±tek
Mieæ tajemnicê z kobiet±, to tak, jakby mieæ tajemnicê z ca³ym ¶wiatem. Damian P³óciennik
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1130 : Marzec 02, 2009, 12:26:18 » |
|
Milczenie dodaje kobiecie uroku. Sofokles (496 - 406 p.n.e.)
Mi³o¶æ dobrej kobiety - brylant w wêgla bryle: Daje blask, ¶wiat³o, ciep³o i rado¶ci tyle. Mieczys³aw Czerwiñski
Mi³o¶æ dodaje rozum kobiecie, a odbiera mê¿czy¼nie. Przys³owie
Mi³o¶æ matki jest mostem do wszystkiego, co dobre - teraz i w wieczno¶ci. Przys³owie tureckie
Mi³o¶æ to partia kart, w której wszyscy oszukuj±: mê¿czy¼ni, by wygraæ, kobiety, by nie przegraæ. Alfred Hitchcock (zw. Hitch`em, 1899 - 1980)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1131 : Marzec 05, 2009, 14:02:41 » |
|
Moda damska by³a zawsze najdro¿sz± sztuk± opakowania. Ambrose Gwinnet Bierce (1842 - 1914)
Moda damska by³a zawsze najdro¿sz± sztuk± opakowania. Ambrose Bierce
Modern age: when girls wear less in the street than their grandmothers did in bed.
Nowoczesno¶æ: kiedy dziewczyny maj± na sobie mniej na ulicy, ni¿ ich babki mia³y w ³ó¿ku. Autor nieznany
Morze, ogieñ i kobieta - to trzy nieszczê¶cia. Eurypides (ok. 480 - 407/406 p.n.e.)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1132 : Marzec 05, 2009, 14:03:06 » |
|
Mówi±, ¿e ostro¿no¶æ jest matk± powodzenia, ale to nieprawda, bo gdyby by³a ostro¿na, nie zosta³aby matk±. Julian Tuwim (1894 - 1953)
Mulier ideo bene olet, quia nihil olet.
Kobieta wtedy ³adnie pachnie, gdy wcale nie pachnie. Cyceron (Marcus Tullius Cicero, 106 - 43 p.n.e.)
Muzyka powinna zapalaæ p³omieñ w sercu mê¿czyzny, i nape³niaæ ³zami oczy kobiety. Ludwik van Bethowen
My¶li s± jak kobiety. W t³umie robi± mniejsze wra¿enie ni¿ pojedynczo. Autor nieznany
Na babê nie ma jak druga baba. Przys³owie
Na babski upór nie ma lekarstwa. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1133 : Marzec 05, 2009, 14:03:23 » |
|
Na cudze b³êdy patrzymy jak na cudze ¿ony. Mamy z nich du¿o wiêcej rado¶ci ni¿ ze swoich w³asnych. Charles Spencer Chaplin (1889 - 1977)
Na cudze b³êdy patrzymy jak na cudze ¿ony. Mamy z nich wiêcej rado¶ci ni¿ ze swoich w³asnych. Charles Chaplin
Na ¿onê nale¿y wybraæ tylko tak± kobietê, jak± wybra³oby siê na przyjaciela gdyby by³a mê¿czyzn±. Mê¿czyznê na mê¿a podobnie. Andrzej Glas
Najbardziej rozczarowane ma³¿eñstwem s± zawsze te kobiety, które wysz³y za m±¿, by nie prawcowaæ . Marlena Dietrich
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1134 : Marzec 05, 2009, 14:03:41 » |
|
Najpierw zasz³o s³oñce, potem zaszed³ fakt, a w rezultacie, ona. Julian Tuwim (1894 - 1953)
Najpiêkniejsze kobiety maj± najmniejsze szanse zdobycia warto¶ciowego mê¿czyzny.
Marlena Dietrich
Najsro¿szego zwierzêcia zrozumiesz naturê, bia³ej g³owie czart w sercu, drugi wlaz³ za skórê. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1135 : Marzec 05, 2009, 14:04:01 » |
|
Najwiêksz± kobiet± jest ta, o której najmniej mówi±. Tukidydes (Tucydydes, ok. 460 - ok. 396 p.n.e.)
Natura kobieca jest jak morze: z jednej strony poddaje siê najs³abszemu, najcichszemu naciskowi, z drugiej - d¼wiga najciê¿sze ciê¿ary. Rasmus Nielsen
Nic ³atwiejszego ni¿ zmieniæ kobietê przeciêtn± w wyj±tkow±. Wystarczy j± pokochaæ. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1136 : Marzec 05, 2009, 14:04:18 » |
|
Nic od kobiety cz³owiek nie wymaga - mo¿e byæ naga. Jan Izydor Sztaudynger (1904 - 1970)
Nic tak nie wzrusza mê¿czyzny jak ³zy kobiety, któr± kochaæ zaczyna, i nic nie dra¿ni go tak, jak ³zy kobiety, któr± kochaæ przestaje. Maryla Wolska (1873 - 1930)
Nic tak nie zdobi kobiety jak wstyd i nic tak jej nie poni¿a jak bezwstyd. Autor nieznany
Nie b±d¼ poufa³y z ¿adn± niewiast±, lecz w ogólno¶ci wszystkie dobre niewiasty polecaj Bogu. Tomasz a Kempis (Tomasz Hemerken, 1379 - 1471)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1137 : Marzec 05, 2009, 14:04:40 » |
|
Nie ma brzydkich kobiet, s± tylko kobiety, które nie wiedz±, ¿e s± ³adne. V. Leigh
Nie ma brzydkich kobiet. S± jedynie leniwe. Helena Rubinstein
Nie ma kobiet niezrozumia³ych. S± tylko mê¿czy¿ni niedomy¶lni. Autor nieznany
Nie ma miêsa bez ko¶ci, a baby bez z³o¶ci. Przys³owie
Nie ma na ¶wiecie istot gorszych ni¿ cudzo³o¿ne kobiety: s± gotowe zabiæ ka¿dego, kto sprzeciwia siê ich zamierzeniom. ¶w. Jan Chryzostom
Nie ma nic bardziej gadatliwego ni¿ kobieta, która cierpi w milczeniu. Paul Geraldy
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1138 : Marzec 05, 2009, 14:04:57 » |
|
Nie ma prawie takiej sprawy, w której nie poruszy³aby sporu kobieta. Juwenalis (Decimus Iunius Iuvenalis, ok. 60 - po 127)
Nie ma ziela na babskie wesela, nie ma rutki na babskie smutki. Przys³owie
Nie ma z³ego tytoniu, tak jak nie ma brzydkich kobiet. Albert Einstein
Nie masz kobiety, której by z³e nie skusi³o. Przys³owie
Nie mia³a baba k³opotu, kupi³a sobie prosiê. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #1139 : Marzec 05, 2009, 14:05:13 » |
|
Nie mo¿na ufaæ kobiecie, która przyznaje siê do swojego wieku. Je¿eli mówi co¶ takiego, gotowa powiedzieæ ka¿de g³upstwo. Oscar Wilde (Fingal O`Flahertie Wills, 1854 - 1900)
Nie mówiê, ¿e kobiety nie s± g³upie. Stworzono je na podobieñstwo mê¿czyzn. George Eliot (Mary Ann Evans, 1819 - 1880)
Nie nale¿y baæ sie lesbijek - to stuprocentowe kobiety. C. Crawford
Nie pij wody po rybie, po kapu¶cie - wina, nie kochaj mê¿atki, kiedy jest dziewczyna. Przys³owie
Nie pomo¿e bielid³o, kiedy baba straszyd³o. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
|