dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #975 : Luty 11, 2009, 18:06:52 » |
|
Ca³e ¿ycie czekamy na nadzwyczajnego cz³owieka, zamiast zwyczajnych ludzi przemieniaæ w nadzwyczajnych. Hans Urs von Balthasar (1905 - 1988)
Ca³e ¿ycie cz³owieka jest parodi±, ka¿dy nowy ruch jest zaprzeczeniem poprzedniego. Autor nieznany
Ca³e ¿ycie ludzkie czym¿e jest innym, jak nie jak±¶ komedi±, w której ka¿dy wystêpuje w innej masce i ka¿dy gra swoj± rolê, dopóki re¿yser nie spêdzi go ze sceny. Erazm z Rotterdamu (1467 - 1536)
Ca³e ¿ycie ucieka³em od mi³o¶ci, a gdy ¿ycie ucieka ode mnie wpad³em na mi³o¶æ. Autor nieznany
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #976 : Luty 11, 2009, 18:07:23 » |
|
Ca³owaæ to nie grzech to rozpusta, wiêc po to Bóg da³ usta Monika Matkowska
Ca³ym sob± p³acisz za wolno¶æ - wiêc to wolno¶ci± nazywaj, ¿e mo¿esz, p³ac±c ci±gle na nowo, siebie posiadaæ. Jan Pawe³ II
Celem ostatecznym cenzury jest pozwalaæ na drukowanie takich ksi±¿ek, których i tak nikt nie czyta.
Giovanni Guareschi (1908 - 1968)
Celibat jest znakiem wolno¶ci, która s³u¿y. Jan Pawe³ II (Karol Józef Wojty³a ur. 1920)
Celuj aby trafiæ, a trafisz do celu. cezary michalski
Chc±c cz³owieka dobrze poznaæ, trzeba z nim beczkê soli zje¶æ. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #977 : Luty 11, 2009, 18:07:48 » |
|
Chc±c zg³adziæ swego najwiêkszego wroga, musisz pot³uc wszystkie lustra. Ale wtedy stracisz te¿ najlepszego przyjaciela. Piotr Drozdowski
Chc±c, ¿eby m³odzie¿ by³a lepsza, ¿eby nie by³a cyniczna, trzeba, ¿eby spo³eczeñstwo zachowywa³o siê tak, by je mo¿na by³o s³usznie szanowaæ. Tadeusz Kotarbiñski (1886 - 1981)
Chcesz byæ czym¶ w ¿yciu, to siê ucz, Aby¶ nie zgin±³ w t³umie; Nauka to potêgi klucz, W tym moc, co wiêcej umie. Ignacy Baliñski (1862 - 1951)
Chcesz wiedzieæ o nim prawdê? Policz, ile ma krawatów, a ile ksi±¿ek. Przys³owie
Chcia³abym ju¿ zacz±æ ¿yæ, a nie ci±gle mieæ nadziejê. Aga
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #978 : Luty 11, 2009, 18:08:04 » |
|
Chcia³bym i¶æ do raju ze wzgledu na klimat, ale piek³o musi byc o wiele bardziej przyjemne, ze wzglêdu na towarzystwo. T. Bernard
Chêtnie drugich napominamy, ale sami upomnieñ niechêtnie s³uchamy. Eurypides (ok. 480 - 407/406 p.n.e.)
Choæ ma³o kto jest Cezarem, to jednak ka¿dy raz w ¿yciu stoi przed swoim Rubikonem. Christian Ernst Bentzel - Sternau
Choæ w ko¶cio³ach prawi siê kazania, piorunochrony nie s± tam zbyteczne. Georg Christoph Lichtenberg (1742 - 1799)
Choæby zasiêg tego, co cz³owiek na ¶wiecie dokonuje, by³ najwiêkszy, je¿eli nie wywi±zuje siê z obowi±zków wobec rodziców, to wszystko inne jest kalekie. Herman Auerbach
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #979 : Luty 11, 2009, 18:08:36 » |
|
Choæby¶my nawet mogli staæ siê uczonymi uczono¶ci± drugich, m±drzy mo¿emy byæ jedynie w³asn± m±dro¶ci±. Michel Eyquem de Montaigne (1533 - 1592)
Chrze¶cijanin powinien i¶æ tam, gdzie nie ma ¿adnego ¶wiat³a, aby samemu ¶wieciæ. Reinhold Schneider (1903 - 1958)
Chrze¶cijañstwo jest religi± przysz³o¶ci. Karl Rahner (1904 - 1984)
Chwal± dobrego cz³owieka jest ¶wiadectwo dobrego sumienia. Tomasz a Kempis (Tomasz Hemerken, 1379 - 1471)
Ci co roz¶mieszaj± ludzi, cenniejsi s± od tych, co ka¿± im p³akaæ.
Charles Spencer Chaplin (1889 - 1977)
Ci którzy maj± idee wci±¿ w gêbie maj± i zazwyczaj w pobliskim nosie.
Stanis³aw Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909 - 1966)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #980 : Luty 11, 2009, 18:08:55 » |
|
Ci którzy nie czuj± zazdro¶ci nie czuj± nic. Louis Aragon (1897 - 1982)
Ci, co zaufali Panu, odzyskuj± si³y, otrzymuj± skrzyd³a jak or³y: biegn± bez zmêczenia, bez znu¿enia id±. Iz 40, 31
Ci, których wróg chwali, pewnie najmniej warci. Iwan Andriejewicz Kry³ow (1769 - 1844)
Ci, którzy daj± ja³mu¿nê, nasyceni bêd± ¿yciem. Tb 12, 9
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #981 : Luty 11, 2009, 18:09:20 » |
|
Ci, którzy s±dz±, ¿e pieni±dz wszystko mo¿e, s± zdolni wszystko zrobiæ, by go mieæ. Dante Alighieri (1265 - 1321)
Ci, którzy ¿yj± nadziej±, widz± dalej. Ci, co ¿yj± mi³o¶ci±, widz± g³êbiej. Ci, co ¿yj± wiar±, widz± wszystko w innym ¶wietle. Lothar Zenetti
Cia³o stanowi granicê wzbraniaj±c± nam zajrzeæ do wnêtrza drugiego i dotkn±æ go. Ale z drugiej strony, cia³o jest tak¿e pomostem. Dziêki cia³u spotykamy siê i komunikujemy siê wzajemnie we wspólnej materii stworzenia. Josef Kard. Ratzinger
Ciekawe, ¿e z pokolenia na pokolenie dzieci s± coraz gorsze, natomiast rodzice coraz lepsi, a wiêc z coraz gorszych dzieci wyrastaj± coraz lepsi rodzice. Wies³aw Leon Brudziñski
Ciep³e s³owa roztapiaj± nas jak s³oñce tabliczkê czekolady. Ewa Kryszkiewicz
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #982 : Luty 11, 2009, 18:09:39 » |
|
Cierpienie jest Anio³em, przez którego ludzie staj± siê wiêksi bardziej ni¿ przez wszystkich przyjació³ na ¶wiecie. Adalbert Stifter (1805 - 1868)
Cierpienie jest nauczycielem. Ajschylos
Ciê¿ko jest byæ zale¿nym od cz³owieka gorszego. Demokryt z Abdery (ok. 460 - 370 p.n.e.)
Cnotliwemu nigdy cnota na z³e nie wysz³a. Przys³owie
Co cz³owiek, to zdanie. Przys³owie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #983 : Luty 11, 2009, 18:10:00 » |
|
Co innego jest z³o¶liwie krytykowaæ i zaczepiaæ, a co innego poprawiaæ i b³êdy prostowaæ, podobnie jak pochwa³y ró¿ni± siê od pochlebstw. Miko³aj Kopernik (1473 - 1543)
Co jest naj¶mieszniejsze w ludziach? Zawsze my¶l± na odwrót. Spieszy im siê do doros³o¶ci, a potem wzdychaj± za utraconym dzieciñstwem. Trac± zdrowie, by zdobyæ pieni±dze, potem trac± pieni±dze, by odzyskaæ zdrowie. Z trosk± my¶l± o przysz³o¶ci, zapominaj±c o chwili obecnej i w ten sposób nie prze¿ywaj± ani tera¼niejszo¶ci, ani przysz³o¶ci. ¯yj±, jakby nigdy nie mieli umrzeæ, a umieraj±, jakby nigdy nie ¿yli. Paulo Coelho
Co jest naj¶mieszniejsze w ludziach?..zawsze my¶la na odwrót: spieszy im siê do doros³o¶ci, a potem wzdychaj± za utraconym dzieciñstwem, z troska my¶l± o przysz³osci, zapominaj±c o chwili obecnej i w ten sposób nie prze¿ywaj± ani tera¼niejszo¶ci, ani przysz³o¶ci. ¯yj±, jakby nigdy nie mieli umrzeæ, a umieraj±, jakby nigdy nie ¿yli. Paulo Coehlo
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #984 : Luty 11, 2009, 18:10:26 » |
|
Co mi nie zadaje ¶miertelnego ciosu, to mnie silniejszym czyni. Fredrich Nietzsche (1844 - 1900)
Co my wiemy, to tylko kropelka. Czego nie wiemy, to ca³y ocean. Isaac Newton (1643 - 1727)
Co to jest szczê¶cie? Innych uczyniæ szczê¶liwymi. Co to jest rado¶æ? Innym sprawiæ rado¶æ. Wilhelm von Keppler
Co ¼le znosisz, bêdziesz dobrze znosi³: przywyknij tylko. Owidiusz (Publius Ovidius Naso, 43 p.n.e. - 17 lub 18 n.e.)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #985 : Luty 11, 2009, 18:10:42 » |
|
Cokolwiek o tym powiecie, Przed wami nie stanê bosy, Pêtlicy na kark nie zarzuc±, Nie my¶lê pój¶æ do Kanosy. Grzechów spe³ni³em niema³o - Có¿ robiæ? Wszak tylko z gliny Bóg nam ulepi³ cia³o. Jan Kasprowicz (1860 - 1926)
Cokolwiek powstaje za spraw± wódki, jest niskie, niep³odne, niecelowe, nieduchowe, histeryczne, a najczê¶ciej pod³e. Stefan ¯eromski (Maurycy Zych, Józef Katerla, 1864 - 1925)
Consuetudo est altera natura.
Przyzwyczajenie jest drug± natur±. Cyceron (Marcus Tullius Cicero, 106 - 43 p.n.e.)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #986 : Luty 15, 2009, 16:22:21 » |
|
A bad woman is a sort of woman a man never gets tired of
zepsuta kobieta nale¿y do tego rodzaju istot, których mê¿czy¼ni nigdy nie maj± dosyæ. Oscar Wilde (Fingal O`Flahertie Wills, 1854 - 1900)
A boy becomes a man when he stops asking his father for money and requests a loan. Ch³opiec staje siê mê¿czyzn±, kiedy przestaje prosiæ ojca o pieni±dze, a domaga siê po¿yczki. Autor nieznany
A cad is a man who kisses and tells
cham to kto¶, kto mówi, gdy ca³uje. Autor nieznany
A classic is something that everybody wants to have read and nobody wants to read
klasyka to dzie³a, które ka¿dy chce znaæ, ale których nikt nie chce czytaæ. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #987 : Luty 15, 2009, 16:22:43 » |
|
A friend to all is a friend to none
przyjaciel wszystkich nie jest niczyim przyjacielem. Autor nieznany
A gentleman is a man who has respect for those who can be of no possible service to him
d¿entelmen to cz³owiek, który ma szacunek dla tych, którzy nie mog± mu oddaæ ¿adnej przys³ugi. Autor nieznany
A gentleman is never rude, except on purpose
d¿entelmen nigdy nie jest niegrzeczny, chyba ¿e umy¶lnie. Autor nieznany
A good listener makes more friends than a good talker
dobry s³uchacz ma wiêcej przyjació³ ni¿ dobry mówca. Autor nieznany
A great statesman, like a good housekeeper, knows that cleaning has to be done every morning
wielki polityk, tak jak dobry dozorca domu, wie, ¿e czystkê trzeba robiæ codziennie. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #988 : Luty 15, 2009, 16:23:12 » |
|
Bez szminki aktorzy staj± siê ma³o rozgarniêtymi dzieæmi. Alfred Hitchcock
Czasem trzeba w ca³o¶ci obejrzeæ film, chocia¿ po to by móc stwierdziæ, ¿e nie warto go by³o ogl±daæ do koñca. Krzysztof Ciesiñski
Czy krêcisz film w rytmie nowoczesno¶ci czy w rytmie w³asnego serca? Emir Kusturica
Do I feel lucky? Well do ya punk? Clint Eastwood
Film jest dobry gdy aktorka wie co ma pokazaæ sepuku
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #989 : Luty 15, 2009, 16:23:34 » |
|
Film jest to fikcyjna rzeczywisto¶æ, a ja mam do¶æ realu. Autor nieznany
Film jest z³y wtedy, je¶li ktokolwiek z publiczno¶ci chocia¿ na chwilê mo¿e odwróciæ oczy od ekranu. Alfred Hitchcock
Film powinien zaczynaæ siê od trzêsienia ziemi, potem za¶ napiêcie ma nieprzerwanie rosn±æ. Alfred Hitchcock
Internet, to miejsce na æwiczenie najlepszych technik aktorskich bez pokazywania siê na scenie. Patryk Bogajewicz
|
|
|
|
|
|
|
|