|
@Âżmijka
Administrator
Ekspert

I get wings to fly... I'm alive ...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2008, 11:58:24 » |
|
. . . czasem, gdy morze bardzo jest rozhukane, wo³a coœ na nich wœród nocy i ciemnoœci po nazwisku. Je¿eli nieskoùczonoœÌ morska mo¿e tak wo³aÌ, to byÌ mo¿e, ¿e gdy siê cz³owiek zestarzeje, wo³a tak¿e na niego i inna nieskoùczonoœÌ, jeszcze ciemniejsza i bardziej tajemnicza, a im jest bardziej zmêczony ¿yciem, tym milsze s¹ mu te nawo³ywania. Ale, by ich s³uchaÌ, trzeba ciszy. Gabriel Garcia Marquez
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@Âżmijka
Administrator
Ekspert

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2008, 17:14:21 » |
|
Ale przerwa³ mi i staj¹c jakby na bacznoœÌ, upomnia³ mnie po raz ostatni, pytaj¹c, czy wierzê w Boga. Odpowiedzia³em, ¿e nie. Usiad³ oburzony. Powiedzia³, ¿e to niemo¿liwe, ¿e wszyscy ludzie wierz¹ w Boga, nawet ci, którzy odwracaj¹ siê od Jego oblicza. Jest tego pewien i gdyby przysz³o mu w to kiedyœ zw¹tpiÌ, jego ¿ycie nie mia³oby sensu. Albert Camus Obcy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@Âżmijka
Administrator
Ekspert

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2008, 11:13:44 » |
|
Trzeba oderwaÌ siê od szumów œwiata i wnikn¹Ì w samego siebie. Oto jestem: moje ramiê, moja d³où, moje palce, mój paznokieÌ. Cz¹stka mojego cia³a, które stanowi harmonijn¹ jednoœÌ. Ta jednoœÌ nie koùczy siê obrysem kszta³tu: tworzê wspólnotê z kamieniem, na którym siedzê, z traw¹, której dotykam, z powietrzem wype³niaj¹cym mi p³uca, z pejza¿em wokó³. Jestem sob¹ i jednoczeœnie drzewem, s³oùcem, ptakiem, ziemi¹. Ja, sk³adnik nieogarnionej, pulsuj¹cej, doskona³ej natury. Aleksander Minkowski
|
|
|
|
|
|
|
|
@Âżmijka
Administrator
Ekspert

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2008, 19:48:48 » |
|
Dopiero na tle takiego trwaÂłego, wielowiekowego i otoczonego odwiecznym nimbem ÂświĂŞtoÂści sojuszu rozwijajÂą siĂŞ religie kulturalne, wyrasta w ciÂągu wielu wiekĂłw bardzo skomplikowana mitologia i filozofia religijna, majÂąca na celu ujarzmiaĂŚ czÂłowieka pracujÂącego nie od zewnÂątrz, nie drogÂą przymusu czy strachu, lecz od wewnÂątrz, od wnĂŞtrza jego duszy, ktĂłrÂą naleÂży tak opanowaĂŚ, aby czÂłowiek z radoÂściÂą i serdecznym oddaniem pracowaÂł dla dobra swojego pana. Henryk Cunow "Pochodzenie religii i wiary w Boga"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|