dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
Wiadomoci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #945 : Luty 08, 2009, 17:44:01 » |
|
Bóg jest mi ¶wiadkiem, ¿e w ca³ym moim ¿yciu obawia³am siê bardziej obraziæ ciebie ni¿ Boga i wiêcej pragnê podobaæ siê tobie ni¿ Bogu. Etienne Gilson
Bóg jest obecny w ka¿dym cz³owieku, który jest ci przychylny, dla którego jeste¶ wart trudu, który z tob± idzie i pozostaje, kiedy zapada wieczór. Phil Bosmans
Bóg kocha ka¿dego z nas osobi¶cie mi³o¶ci± bezwarunkow±. Konstytucje CR
Bóg nas kocha nie dlatego, ¿e jeste¶my tak warto¶ciowi, lecz jeste¶my tak warto¶ciowi dlatego, ¿e On nas kocha. Helmut Thielicke
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #946 : Luty 08, 2009, 17:44:21 » |
|
Bóg nie potrzebuje naszych dzie³, lecz jedynie naszej mi³o¶ci. ¶w. Teresa z Ávila (Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada, 1515 - 82)
Bóg wymy¶li³ takie uczucie jak mi³o¶æ, aby ³atwiej nam by³o w niego uwierzyæ. Korneliusz Smolik
Bóg wys³uchuje tych, którzy prosz± o ³askê zapomnienia dla nienawi¶ci, lecz g³uchy jest na g³os tych, którzy chc± uciec przed mi³o¶ci±. Paulo Coelho
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #947 : Luty 08, 2009, 17:45:03 » |
|
Byæ z kim¶ Go nie kochaj±c Budziæ siê, trochê nadziei maj±c ¯e bêdzie lepiej ¯e co¶ siê poczuje... Mocne bicie serca, Prêdzej sobie w brodê napluje I ci±gle sobie zadaje to jedno pytanie Czy to jest przyja¼ñ? Czy to jest kochanie? Ci±gle mnie denerwuje Jego zachowanie Kiedy¶ by³o lepiej Dzi¶, czekam na nasze rozstanie Gdy by³ nieosi±galny wiêcej czu³am do Niego, Teraz...kiedy jest ze mn±, Chce czego¶ innego. Anna ¯.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #948 : Luty 08, 2009, 17:45:38 » |
|
Byæ z kim¶ to znaczy BYÆ Z KIM¦ a nie staæ obok. Agnieszka Janczy
Byæ zakochanym, to byæ szalonym przy zdrowych zmys³ach. Owidiusz
Bywaj± wielkie zbrodnie na ¶wiecie, ale chyba najwiêksz± jest zabiæ mi³o¶æ. Boles³aw Prus (Aleksander G³owacki, 1847 - 1912)
Ca³a s³odycz mi³o¶ci sk³ada siê z gorzkiej ¿ó³ci i truj±cego jadu. Maurice Scève
Ca³e ¿ycie ucieka³em od mi³o¶ci, a gdy ¿ycie ucieka ode mnie wpad³em na mi³o¶æ. Autor nieznany
Chc±c pouczaæ innych, musisz przemawiaæ g³osem mi³o¶ci. Miko³aj Wasiljewicz Gogol (1805 - 1852)
Chcia³abym ju¿ zacz±æ ¿yæ, a nie ci±gle mieæ nadziejê. Aga
Chcia³bym tak nienawidzieæ jak kocham. Tymon Guliñski
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #949 : Luty 08, 2009, 17:45:57 » |
|
By³ sobie ptak obdarzony par± doskona³ych skrzyde³ o bajecznie barwnych piórach, stworzony do swobodnego szybowania w przestworzach ku radosci tych ,którzy obserwowali go w locie. Pewnego dnia ptaka tego zobaczy³a m³oda kobieta i zakocha³a siê w nim bez pamiêci. Serce jej mocno zabi³o , oczy zal¶ni³y z zachwytu ,gdy patrzy³a jak z gracj± szybuje po b³êkitnym niebie. Ptak poprosi³ j± by mu towarzyszy³a i polecieli razem w pe³nej harmonii. Kobieta podziwia³a, czci³a ,wielbi³a kochanego ptaka. Lecz pewnego dnia pomysla³a: A mo¿e on zechce odkryæ ludzkie krainy , poznaæ odleg³e zak±tki ¶wiata? I przestraszy³a siê w³asnych my¶li. Przestraszy³a siê ¿e ju¿ nigdy nikogo tak nie pokocha. I obudzi³a siê w niej zazdro¶æ, zazdro¶æ o to, ¿e ptak umie lataæ. Poczu³a siê samotna. Zastawie na niego pu³apke - pomysla³a.- Nastepnym razem gdy siê pojawi ju¿ ode mnie nie odleci.
Ptak który rownie¿ by³ bardzo zakochany przyfruna³ nazajutrz. Wpad³ do klatki i nie mog³ siê ju¿ z niej wydostaæ-sta³ sie wiê¼niem. Kobieta napawa³a siê jego widokiem. By³ przedmiotem jej gor±cej namiêtno¶ci, pokazywa³a go przyjació³kom, które wzdycha³y: Naprawdê cudowny, jaka jeste¶ szczê¶liwa. Jednak z biegiem czasu zasz³a w niej zadziwiajaca przemiana: poniewa¿ ptak sta³ sie jej w³asnosci± i nie musia³a juz go zdobywaæ, przesta³ j± interesowaæ. A on nie mog±c ju¿ lataæ z dnia na dzieñ pogr±¿a³ sie w coraz wiekszym smutku, pióra mu wyblak³y skrzd³a opad³y a kobieta zwraca³a na niego uwagê tylko wtedy, kiedy przynosi³a mu jedzenie. Pewnego dnia, gdy podesz³a do klatki okaza³o sie ze ptak jest martwy. Wpad³a w rozpacz i odt±d ani na chwile nie przestawa³a o nim mysleæ. Ale nie pamieta³a o klatce, pamieta³a tylko dzieñ, kiedy ujrza³a go po raz pierwszy, jak szybowa³ wysoko w ob³okach, swobodny i szczê¶liwy. Gdyby mog³a przyjrzeæ siê sobie samej zrozumia³aby, ¿e tym co tak naprawde wzrusza³o ja w ukochanym, by³a jego wolno¶æ, ciekawo¶æ ¶wiata energia jego silnych skrzyde³. Utraci³a sens ¿ycia i ¶mieræ zapuka³a jej do drzwi. CZEMU PRZYSZ£AS?-zapyta³a ja udrêczona kobieta. -Aby¶cie mogli byæ znowu razem - odpowiedzia³a ¶mieræ. Gdyby¶ pozwoli³a mu odlatywaæ i wracaæ kocha³aby¶ i podziwia³aby¶ go do dzisiaj. Teraz jestem ci potrzebna by¶ mog³a go odnale¼æ. Paulo Coelho
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #950 : Luty 08, 2009, 17:46:22 » |
|
Chêæ zapomnienia o kim¶ to tylko wo³anie o pomoc. Autor nieznany
Choæ moja mi³o¶æ jest szalona, rozs±dek koi przejmuj±cy ból ka¿±c mu byæ cierpliwym i nie traciæ nadziei. Autor nieznany
Choæ s± cztery strony ¶wiata ja pod±¿am zawsze tam gdzie Ty jeste¶. Krzysztof Ciesiñski
Cierpliwo¶æ jest codzienna form± mi³o¶ci. Josef Kard. Ratzinger
Ciesz siê wielk± mi³o¶ci± tych, których kochasz. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #951 : Luty 08, 2009, 17:46:48 » |
|
Ciê¿ko jest zdobyæ mi³o¶æ, zachowaæ j± jeszcze trudniej.kiedy traci siê przyja¼ñ... Lena
Co to jest mi³o¶æ ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Cz³owiek idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje siê, ¿e przemók³ do g³êbi serca. Friedrich Nietzsche
Co to jest mi³o¶æ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Cz³owiek idzie i idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje siê ¿e przemók³ do g³êbi serca. Autor nieznany
Czasami najprostsze pytania s± najtrudniejsze. Autor nieznany
Czasami trzeba odej¶æ, by powróciæ i pokochaæ mocniej Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #952 : Luty 08, 2009, 17:47:14 » |
|
Czasem mi³o¶æ bywa milcz±cym wyrzeczeniem. Autor nieznany
Czasem uchwycenie mi³o¶ci jest jak zerwanie li¶ci z czubka wysokiego drzewa - jedynie pragn±cym spojrzeniem oczu venezia00
czasem, aby co¶ pokochaæ, wystarczy pomy¶leæ, ¿e mo¿na to straciæ Autor nieznany
Cz³owiek jest nikim i nikim pozostanie, dopóki nie spotka kogo¶, kto pomo¿e mu uwierzyæ w siebie. To w³a¶nie jest mi³o¶æ. Dusia
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #953 : Luty 08, 2009, 17:47:32 » |
|
Cz³owiek jest têsknot± Boga, jest celem Jego mi³o¶ci. Augustyn (Augustyn Aureliusz, ¶wiêty 354 - 430)
Cz³owiek ma dar kochania, lecz tak¿e dar cierpienia. Antoine de Saint - Exupéry (1900 - 1944)
Cz³owiek nie mo¿e ¿yæ bez mi³o¶ci. Cz³owiek pozostaje dla siebie istot± niezrozumia³±, jego ¿ycie jest pozbawione sensu, je¶li nie objawi mu siê Mi³o¶æ, je¶li nie spotka siê z Mi³o¶ci±, je¶li jej nie dotknie i nie uczyni w jaki¶ sposób swoj±, je¶li nie znajdzie w niej ¿ywego uczestnictwa. Jan Pawe³ II
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #954 : Luty 08, 2009, 17:47:51 » |
|
Cz³owiek niech bêdzie szlachetny, Pomocny bli¼nim, dobry! Bo tylko wtedy jest inny Od wszystkich znanych nam istot. Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)
Cz³owiek ¶mieje siê z mi³o¶ci tak d³ugo, póki ta go nie dosiêgnie. Sophia Loren
Cz³owieka bez z³a, ró¿y bez kolców, mi³o¶ci bez cierpienia-nie znajdziesz. przys³owie ormiañskie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #955 : Luty 08, 2009, 17:48:35 » |
|
Bo we wszystkim jest Twoje nie¶miertelne tchnienie. Dlatego nieznacznie karzesz upadaj±cych i strofujesz, przypominaj±c, w czym grzesz±. Mdr 12,1 - 2
Bo widzisz tu s± tacy którzy siê kochaj± i musz± siê spotkaæ aby siê omin±æ. Jan Twardowski (ur. 1915)
Bo z pracy r±k swoich bêdziesz po¿ywa³, bêdziesz szczê¶liwy i dobrze ci bêdzie.
Ps 128,2
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #956 : Luty 08, 2009, 17:48:54 » |
|
Bodaj siê zapo¿yczyæ, aby ludziom dobrze ¿yczyæ. Przys³owie
Bogactwo jest jak woda morska: im wiêcej pijesz, tym wiêksze masz pragnienie. Arthur Schopenhauer (1788 - 1860)
Bogactwo okupem za ¿ycie cz³owieka. Prz 13,8
Bogaty mê¿czyzna jest czêsto tylko biednym mê¿czyzn± z bardzo du¿ymi pieniêdzmi. Arystoteles Onassis
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #957 : Luty 08, 2009, 17:49:15 » |
|
Bogaty pomaga biednemu na tym ¶wiecie, biedny jednak pomaga bogatemu w ¶wiecie przysz³ym. Przys³owie ¿ydowskie
Bogatym jest ten, kto posiada wiele; bogatszym ten, kto ma³o potrzebuje, najbogatszym - kto du¿o daje. Gerhard Tersteegen
Bogu, co boskie, cesarzowi, co cesarskie. A co ludziom? Stanis³aw Jerzy Lec (pierw. de Tusch - Letz, 1909 - 1966)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #958 : Luty 08, 2009, 17:49:45 » |
|
Bohaterowie ¿yj± krótko, ale zwykli ludzie nie ¿yj± wcale. Madejski Micha³
Bo¿a m±dro¶æ i ludzka g³upota rz±dz± wspólnie ¶wiatem. Albert Maria Weiss
Bo¿e nie proszê Ciê by wszystko sta³o siê jasne lecz nie chciej ¿ebym umiera³ w zamêcie Janusz Stanis³aw Pasierb
Bo¿e, daj mi wewnêtrzny spokój, abym przyj±³ rzeczy, których nie potrafiê zmieniæ; daj mi odwagê, abym zmieni³ rzeczy, które mogê zmieniæ, i daj mi m±dro¶æ, abym rozró¿ni³ pierwsze od drugich. Christoph Oetinger
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Pe:
|
|
« Odpowiedz #959 : Luty 08, 2009, 17:50:04 » |
|
Bo¿e, wejrzyj, ¿e nie rozumiemy samych siebie, ¿e sami nie wiemy, czego chcemy, i oddalamy siê nieskoñczenie od tego, czego pragniemy. ¶w. Teresa z Avila
Bóg daje szczê¶cie, ale cz³owiek musi je z³apaæ. Adolf Kolping
Bóg jest bli¿ej nas, ni¿ my siebie samych. Augustyn (Augustyn Aureliusz, ¶wiêty 354 - 430)
Bóg jest dla wszystkich i dla ka¿dego Wielk± Opatrzno¶ci±, a ka¿dy winien byæ dla siebie ma³± opatrzno¶ci±. Szczepan Jeleñski
|
|
|
|
|
|
|
|