dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #930 : Luty 06, 2009, 21:20:06 » |
|
Bez w±tpienia jedn± z cech geniusza jest talent do wywo³ywania skandalu. Akutagawa Ryunosuke
Bez wielkiej cnoty cierpliwo¶ci nic nie dojrzewa, co ludzkie. Romano Guardini (1885 - 1968)
Bezmy¶lnych wyzwala ze smutku czas, m±drych logika. Epikur (341 - 271 p.n.e.)
Bezsenno¶æ z powodu bogactwa wyczerpuje cia³o, a troska o nie oddala sen. Syr 31,1
Bêd±c na szczycie, pamiêtaj o tragarzach, którzy ciê na niego wnie¶li. Piotr Rudnicki
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #931 : Luty 06, 2009, 21:20:25 » |
|
Bêdê dostatecznie bogaty,je¶li zachowam dobre imiê. Plaut (Titus Maccius Plautus, ok. 250 - 184 p.n.e.)
Biada podrzêdnym istotom, gdy wchodz± pomiêdzy ostrza potê¿nych szermierzy. William Shakespeare (1564 - 1616)
Biada wam, którzy stracili¶cie cierpliwo¶æ: có¿ uczynicie, kiedy Pan nawiedzi? Syr 2, 14
Biada, kto daje ojczy¼nie pó³ duszy, a drugie pó³ dla szczê¶cia zachowa. Juliusz S³owacki (1809 - 49)
Bia³y cz³owiek mówi o Jezusie - my z Nim rozmawiamy. Przys³owie indiañskie
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #932 : Luty 06, 2009, 21:20:44 » |
|
Biblia nakazuje nam kochaæ zarówno naszych bli¼nich jak i naszych wrogów. Prawdopodobnie dlatego, poniewa¿ z regu³y s± to ci sami ludzie. Gilbert Keith Chesterton (1874 - 1936)
Bieda temu, kto zadowolony jest z siebie: taki cz³owiek nigdy nie nabêdzie rozumu. Miko³aj Wasiljewicz Gogol (1805 - 1852)
Biedakowi brakuje wielu rzeczy, sk±pcowi wszystkich. Przys³owie
Biedna staro¶ci, wszyscy ciê ¿±damy, a gdy przyjdziesz, to narzekamy. Jan Kochanowski (1530 - 1584)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #933 : Luty 06, 2009, 21:21:01 » |
|
Biednym nic z tego nie przyjdzie, ¿e bogaci te¿ zbiedniej±. Stefan Kisielewski (Kisiel, Teodor Klon, Tomasz Staliñski, 1911 - 1991)
Bigamia polega na tym ¿e ma siê o jedn± ¿onê za du¿o. Monogamia te¿. Autor nieznany
Blessed is the man who, having nothing to say, abstains from giving us wordy evidence of the fact
b³ogos³awiony niech bêdzie cz³owiek, który nie maj±c nic do powiedzenia, powstrzymuje siê od dania nam s³ownego dowodu na to. Autor nieznany
B³±d jest przywilejem filozofów, tylko g³upcy nie myl± siê nigdy. Sokrates (469 - 399 p.n.e.)
B³±dzenie jest rzecz± ludzk±, ale dobrowolne trwanie w b³êdzie jest rzecz± diabelsk±. Augustyn (Augustyn Aureliusz, ¶wiêty 354 - 430)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #934 : Luty 06, 2009, 21:21:20 » |
|
B³±dzi cz³owiek, póki d±¿y. Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)
B³ogos³awieni pokój czyni±cy na ziemi, Albowiem ci synami zwani s± Bo¿emi, Podrzutek za¶ w dziedzictwo królestwa nie bierze Ani mu bram ojcowscy poka¿± ¿o³nierze. Cyprian Kamil Norwid (1821 - 1883)
B³ogos³awiony ten, co nie maj±c nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w s³owa. Julian Tuwim (1894 - 1953)
B³ogos³awiony ten, który nie jest winny biedy swoich wspó³ludzi. Johann Heinrich Pestalozzi
B³ogos³awiony, kto siê u ¶wiata Sprawiedliwo¶ci nie doko³ata.
W³adys³aw Syrokomla (Ludwik Kondratowicz 1823 - 1862)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #935 : Luty 06, 2009, 21:21:38 » |
|
Bo dobra na trzy czê¶ci m±drzy rozpisuj±? Jedne w umy¶le, drugie w ciele ukazuj±, Trzecie z strony przychodz±. co szczê¶ciem zowiemy; Wszystkich trzeba, je¶li ¿yæ doskonale chcemy. Jan Kochanowski (1530 - 1584)
Bo dobry cz³owiek w mêtnych zdarzeñ t³umie Prawdziw± ¶cie¿kê zawsze znale¼æ umie. Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)
Bo drogi ludzkie - przed oczyma Pana, On widzi wszystkie ich ¶cie¿ki. Prz 5,21
Bo im wiêcej przy tym s³ów, tym wiêksza marno¶æ: có¿ cz³owiekowi z tego przyjdzie? Koh 6, 11
Bo kto nie by³ ni razu cz³owiekiem temu cz³owiek nic nie pomo¿e. Adam Mickiewicz
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #936 : Luty 06, 2009, 21:21:59 » |
|
Bo kto wiele s³ów wylewa, niewiele m±dro¶ci miewa. Biernat z Lublina (ok. 1465 - po 1529)
Bo mi³o¶æ to bycie do dyspozycji, to gotowo¶æ do tego, by us³u¿yæ, pomóc, przydaæ siê, zaopiekowaæ siê. To chêæ bycia potrzebnym. Mieczys³aw Maliñski
Bo najpiêkniejsze jest to, co mnie odró¿nia od drugiego Autor nieznany
Bo nas sam Pan uczy³ temu: Chcesz - li sam braæ, daj drugiemu.
Miko³aj Rej (Rey z Nag³owic, 1505 - 1569)
Bo nic dla cz³owieka lepszego pod s³oñcem, ni¿ ¿eby jad³, pi³ i doznawa³ rado¶ci, i by go to cieszy³o przy jego trudzie za dni jego ¿ycia. Koh 8,15
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #937 : Luty 06, 2009, 21:22:19 » |
|
Bo oto gin± ci, którzy od Ciebie odstêpuj±, Ty gubisz wszystkich, co ³ami± wiarê wobec Ciebie.
Ps 73,27
Bo Pan Bóg, kiedy karê na naród przepuszcza, Odbiera naprzód rozum od obywateli. Adam Mickiewicz (1798 - 1855)
Bo rzecz przyw³aszczona mo¿e og³upiæ mêdrca, a przekupstwo czyni serce przewrotnym Ksiêga Koheleta 7:7
Bo strach to nic innego jak zdradziecka odmowa pomocy ze strony rozumowania.
Mdr 17,11
Bo to jest w dzieciach najpiêkniejsz± cnot±, gdy trudy dla rodziców ponosz± z ochot±. Sofokles (496 - 406 p.n.e.)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #938 : Luty 06, 2009, 21:23:26 » |
|
Bo mi³o¶æ to bycie do dyspozycji, to gotowo¶æ do tego, by us³u¿yæ, pomóc, przydaæ siê, zaopiekowaæ siê. To chêæ bycia potrzebnym.
Gabbiee:*
"Mi³o¶æ wy¶niona,z zazdro¶ci kochanka i z têsknoty kona.Wywo³uje wojny,z têsknoty kona,mi³o¶æ wy¶niona(...)kocham cie poprostu,kocham nieskoñczenie,kocham cie najpiêkniej,bo przez zapatrzenie. nieznany
"Otwórz szerzej drzwi swego serca...i zaufaj mi.." Anna Kamiñska
"Powa¿nie" to jest przed o³tarzem, a "pewno¶æ" to jest w grobie. Karo
"Wiesz prosiaczku... mi³o¶æ jest wtedy kiedy kogos lubimy... za bardzo..." Kubu¶ Puchatek
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #939 : Luty 06, 2009, 21:23:59 » |
|
(...) odgrzewane gorzej smakuje... autor nieznany
..namiêtno¶æ by³a ¶lep± si³± szepcz±c± mu do ucha,¿e nie mo¿e straciæ tej kobiety.. Paulo Coleho
A co szlachetne, zmartwychwstanie. Anonim
A kiedy ciê poca³ujê, trzy dni w gêbie cukier czujê. Jan Kochanowski (1530 - 1584)
A moje serce choæ nadal ból ¶ciska to dusza moja jak przyjaciel me sny pociesza z bliska...i ³za ju¿ jest inna taka delikatna bez kolców....i znów powiem kocham bez obaw lêków. Janson
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #940 : Luty 06, 2009, 21:25:06 » |
|
Aby byæ kochany, nie rozstawaj siê nigdy z ukochan±, nie wycisn±wszy jej trochê ³ez z oczu. Honoré de Balzac (1799 - 1850)
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi. Gdy przyjdzie Twoja godzina sama wejdzie do twojego domu, ¿ycia, serca. Autor nieznany
Amor omnibus idem.
Mi³o¶æ dla wszystkich jednaka. Wergiliusz (Publius Vergilius Maro, 70 - 19 p.n.e.)
Amor vincit omnia ( mi³o¶æ wszystko przezwyciê¿a ) -
Amor, to jest naturalne, lubi czyny amoralne. Sztaudynger Jan
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #941 : Luty 06, 2009, 21:25:22 » |
|
Antytez± mi³o¶ci nie zawsze jest nienawi¶æ, mo¿e ni± byæ tak¿e inna mi³o¶æ. autor nieznany
Bardziej od pieniêdzy, potrzebujesz mi³o¶ci. Czu³o¶æ to si³a nabywcza szczê¶cia. Phil Bosmans
Bardzo niebezpiecznie jest spotkaæ kobietê, która nas ca³kowicie rozumie. Koñczy siê to zawsze ma³¿eñstwem.
Oskar Wilde
Bez mi³o¶ci ka¿de ¿ycie jest jedynie udawaniem i mijaniem. Krzysztof Myszkowski
Bez mi³o¶ci oddychanie jest tylko mechaniczn± czynno¶ci±. Autor nieznany
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #942 : Luty 06, 2009, 21:25:50 » |
|
Bez roz³±ki nie ma s³odyczy spotkania. Autor nieznany
Biznes jest tym co wykonuj±c dla innych czynimy dla siebie. Mi³o¶æ na odwrót. Marcin Niewalda
Bo czym¿e ¶wiêto¶æ, jak nie czystym trwaniem, Wiecznym natchnieniem - i wiecznym kochaniem. Wincenty Pol (1807 - 1872)
Bo jak ¶mieræ potê¿na jest mi³o¶æ, a zazdro¶æ jej nieprzejednana jak szeol. ¯ar jej, to ¿ar ognia, p³omieñ Pañski. Wody wielkie nie zdo³aj± ugasiæ mi³o¶ci, nie zatopi± jej rzeki. Autor nieznany
Bo mi³o¶æ to bycie do dyspozycji, to gotowo¶æ do tego, by us³u¿yæ, pomóc, przydaæ siê, zaopiekowaæ siê. To chêæ bycia potrzebnym. Mieczys³aw Maliñski
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #943 : Luty 06, 2009, 21:26:16 » |
|
Bo to jest w dzieciach najpiêkniejsz± cnot±, gdy trudy dla rodziców ponosz± z ochot±. Sofokles (496 - 406 p.n.e.)
Bo w tym ca³y jest ambaras, ¿eby dwoje chcia³o naraz. Autor nieznany
Bo widzisz tu s± tacy którzy siê kochaj± i musz± siê spotkaæ aby siê omin±æ. Jan Twardowski (ur. 1915)
Bo widzisz, tu s± tacy, którzy siê kochaj± i musz± siê spotkaæ, aby siê omin±æ. Jan Twardowski
Boga czuje serce, nie rozum. Oto co jest wiara: Bóg dotykalny dla serca, nie dla rozumu. Blaise Pascal (1623 - 1662)
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #944 : Luty 08, 2009, 17:43:37 » |
|
Bo¿e, w dobroci nigdy nieprzebrany, ¯adnym jêzykiem niewypowiedziany, Ty jeste¶ godzien wszelakiej mi³o¶ci, Poszanowania, chwa³y, uczciwo¶ci. Pie¶ñ ko¶cielna XVIII w.
Bóg co prosi o mi³o¶æ rozgrzeszy zrozumie Wszechmoc wszystko potrafi wiêc tak¿e zap³acze Wszechmoc gdy kocha najs³abszym byæ umie. Jan Twardowski
Bóg co prosi o mi³o¶æ rozgrzeszy zrozumie Wszechmoc wszystko potrafi wiêc tak¿e zap³acze Wszechmog±cy gdy kocha najs³abszym byæ umie. Jan Twardowski
|
|
|
|
|
|
|
|