*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 11:59:44

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: "SAMOTNO¦Æ"  (Przeczytany 9412 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
@¿mijka
Administrator
Ekspert

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898

I get wings to fly... I'm alive ...

« : Kwiecieñ 23, 2008, 07:21:17 »

''SAMOTNO¦Æ"

<a href="http://www.youtube.com/v/l2U2cQgYplY&amp;hl=en.swf" target="_blank">http://www.youtube.com/v/l2U2cQgYplY&amp;hl=en.swf</a>

Na samotno¶æ skazuj± cz³owieka nie wrogowie, lecz przyjaciele.
Milan Kundera

Zawsze unika³am jakiegokolwiek pisania o samotno¶ci, uwa¿a³am wrêcz, ¿e jest to jeden z najbanalniejszych tematów jakie mo¿na podj±æ. Na pytania jej dotycz±ce raczej milcza³am, z uwag± przys³uchiwa³am siê dyskusji maj±c nik³± nadziejê, ¿e jej czêsto wznawiany temat wreszcie przebrzmi. Ludzie g³o¶no krzycz±cy o bólu, udrêce, jakie niesie za sob± poczucie samotno¶ci czêsto sami, przez wiêkszo¶æ swego ¿ycia pracuj± w³a¶nie nad jego bujnym rozwojem. Nie zdaj± sobie sprawy z jak wielka precyzj± zamykaj± szczelnie dopasowane drzwi do samych siebie, rygluj± ogromne okna brakiem zaufania i sk³adaj± wzd³u¿ swego w³asnego cia³a, wymiête, poszarpane istnieniem skrzyd³a. Przestaj± nawet liczyæ na to, ¿e kto¶ kiedykolwiek oplecie je swym bezpiecznym, ciep³ym ramieniem. Samotno¶æ ma bardzo wiele nazwisk, jej panieñskie szybko zostaje wymazane, jedynie tli sie gdzie¶ wewn±trz jego ma³y p³omyk, nie pozwalaj±c nam nigdy, w ¿adnej sytuacji o sobie zapomnieæ. W t³umie innych, czêsto zgorzknia³ych samotników, nie maj±cych najmniejszej nawet ¶wiadomo¶ci, ¿e wszyscy posiadaj± identyczn± diagnozê wypisan± w rysach twarzy, rozwija siê ona najchêtniej i najszybciej. Agatha Christie napisa³a: "W sercu pustyni czy w¶ród t³umu, co za ró¿nica? Cz³owiek w swej istocie jest wszêdzie samotny". Inna, ma ca³kiem znoszone filcowane od spodu kapcie, cicha i smutna, przystaje czasem przy niemodnej, prê¿onej firance. Swój matowy wzrok kieruje czêsto na stary, czarny aparat telefoniczny. Nas³uchuje w milczeniu, sprawdza czy aby siê nie popsu³, albo te¿, czy ponownie nie zaistnia³a jaka¶ niewyt³umaczalna awaria. Piecze ciasto dla t³ustych, dzikich go³êbi gromadz±cych siê na ryneczku i znajomego farmaceutê prosi o tañszy zamiennik specyfiku, przepisanego przez bezdusznego lekarza. Kolejna samotno¶æ rodzi siê w miejscu pracy, pozwalaj±c tam ¿yæ jedynie sob±, wype³nia nas po brzegi, otumania odbieraj±c wszystko, o¶lepia, stajemy sie ni±, dla niej... Do w³asnego domu wracamy jedynie po to, by uciec nad ranem, albo gdy wizja zbli¿aj±cego siê weekendu, zacznie nas drêczyæ sw± beznadziejno¶ci±. Jest wyj±tkowo przebieg³a, mami wszelkimi sukcesami, karier± zawodow±, w zamian odbiera naszych przyjació³, bliskich, rodzinê, podnosi dla nich poprzeczki, których wiêkszo¶æ nie potrafi ju¿ pokonaæ. Pog³êbia z dnia na dzieñ i tak g³êbok± ju¿ fosê, zape³nia smolist± mazi±, przez któr± trudno przebrn±æ, w optymistycznej wizji mo¿emy ockn±æ siê dopiero na przymusowej emeryturze, trzymaj±c w d³oni sztampowy dyplom za wieloletnie zas³ugi dla firmy, i tani, poz³acany zegarek. W tej bardziej pesymistycznej wersji, fosy nie uda nam sie przebrn±æ, nie na nas bêd± czeka³y nagrody na finiszu. Samotno¶æ dopadnie nas du¿o wcze¶niej...

Jaka jest Twoja historia samotno¶ci?

Po prostu niewiarygodne!
A jednak mo¿liwe, bo cz³owiek mo¿e wytrzymaæ tydzieñ bez picia,
dwa tygodnie bez jedzenia, ca³e lata bez dachu nad g³ow±,
ale nie mo¿e znie¶æ samotno¶ci.
To najgorsza udrêka, najciê¿sza tortura.
Tym mê¿czyznom i wszystkim ludziom, których spotka³a,
samotno¶æ dotkliwie dawa³a siê we znaki.
I oni mieli poczucie, ¿e nie licz± siê dla nikogo.

Paulo Coelho
"Jedena¶cie minut"
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert

Wiadomo¶ci: 534

« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2008, 14:50:07 »

<a href="http://www.youtube.com/v/leZF5BQYMk0&amp;hl=en.swf" target="_blank">http://www.youtube.com/v/leZF5BQYMk0&amp;hl=en.swf</a>

delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2008, 13:23:50 »

http://www.youtube.com/watch?v=pSlUMQ02Sk4

delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2008, 13:28:00 »

<a href="http://www.youtube.com/v/PMfYQbuH49M&amp;hl=en" target="_blank">http://www.youtube.com/v/PMfYQbuH49M&amp;hl=en</a>

Pan M
Moderator
Aktywny u¿ytkownik
*

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 123

There is no spoon...

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2008, 11:54:20 »

"Kochanie, samotno¶æ mo¿na wypiæ do dna...choæ to trudne.
Mi³o¶æ prawdziw± daje tylko Bóg... i zrozumienie"  Buziak

alicja
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 53

« Odpowiedz #5 : Styczeñ 13, 2009, 15:18:29 »

Pozdrawiam!Mam za sob± do¶wiadczenie samotno¶ci,odosobnienia chocia¿ nie z mojego wyboru.Tak u³o¿y³o siê moje ¿ycie i by³o mi bardzo trudno.Cz³owiek nie powinien byæ sam.Niestety wielu z nas ¶wiadomie siê izoluje i przyjmuje t± samotno¶æ z ulg± uciekaj±c od przepe³nienia troskami,szukaj±c gdzie by tu siê zaszyæ w spokojnym miejscu przed oczami innych.Nie zastanawiamy siê,¿e to co dla jednych jest stanem b³ogos³awionym dla innych jest udrêk±.Nie odwracajmy siê gdy znajomy prosi o jedn± choæby chwilê rozmowy.Mo¿e to wa¿ne??Ta w³a¶nie chwila.Mój znajomy powiesi³ siê maj±c 28 lat.Mo¿e gdyby kto¶ go wys³ucha³ by³oby inaczej??Ja ze swoimi problemami idê raczej do ksiêdza-nie natrafi³am na przyjació³kê,z któr± mog³abym podzieliæ siê moj± samotno¶ci±.Tylko BÓG zna nas na prawdê i jest przy nas w naszej samotno¶ci,gdzie cz³owiek nie wystarcza.ALICJA

Mi³o¶æ jest ¿yciem w ca³ej swej pe³ni, jak puchar pe³en wina.
¯yjemy na tym ¶wiecie dot±d, dopóki kochamy... ¯ycie zdobywa swe bogactwa - dziêki poparciu ¶wiata, sw± warto¶æ - dziêki poparciu mi³o¶ci.

Rabindranath Tagore (Rabindranath Thakur, 1861 - 1941)
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2009, 17:52:12 »

dla mnie samotno¶æ jest bólem.
Jestem ju¿ kilkana¶cie lat sama i wiem co to jest samotno¶æ

ksenia68
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 17

« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 30, 2009, 21:39:47 »

Cz³owiek mo¿e byæ sam i nie czuæ siê samotny, a innym razem w t³umie mo¿e byæ jak niedostrzegalny p³omyk, który ledwo siê tli...wszystko zale¿y od sytuacji. Jeste¶my tacy jakimi chcemy byæ, je¶li izolujemy siê od innych, to nikt na si³ê nie bêdzie nas uszczê¶liwia³.Ta izolacja wynika najczê¶ciej z tego, ¿e czujemy siê zawiedzeni lub skrzywdzeni przez kogo¶, czujemy siê niekochani lub oszukani...Otaczamy siê murem, instynktownie i bezwiednie,coraz zacieklej zamykaj±c siê w skorupie jak ¶limak...Boimy siê ujawniaæ nasze s³abo¶ci, pragnienia, marzenia...Czasami jest to uzasadniony, a czêsto irracjonalny strach przed odrzuceniem, o¶mieszeniem i choæ to paradoks to najbardziej boimy siê tego, czego tak bardzo nam brakuje- ludzi  i uczuæ ...A wiêc samotno¶æ to przypadek, czy nasz w³asny wybór???
@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2009, 09:19:21 »

Ka¿dy ma chyba inn± samotno¶æ, inn± w danym momencie, dostosowan± do otoczenia i w odpowiedni sposób odizolowan±. To sztuka krzyczeæ, ¿e jest siê samemu tak by odpowiednie osoby to us³ysza³y. Daje siê wtedy znaki... wiêkszo¶æ i tak ich nie zrozumie, ale jednak...wo³amy o pomoc. Gorzej jest, gdy nikt nas ju¿ nie us³yszy...
sweryd
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 44

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 21, 2009, 11:48:29 »

Samotno¶æ
Samotno¶æ, có¿ to jest?
Pustka? Nico¶æ?
Bezmiar oceanu mego ¿ycia.
Dni bez wyrazu wlok±ce siê w nieskoñczono¶æ...
Jedno istnienie
W¶ród t³umu bez twarzy
Szarych ludzi
Nios±cych z pokor±
Swe troski i cierpienia.
Dr¿±cy li¶æ
Targany wichrem losu
I nie spe³nionych namiêtno¶ci
To ja.
Przyjd¼, rozwiej m± samotno¶æ,
Przyjd¼ z ró¿± we w³osach,
Roz¶wietl blaskiem swych oczu
Mroczne korytarze
Mego ¿ycia.
Widzê ju¿, jak idziesz
Wyci±gasz rêkê, co¶ mówisz i nagle...
Znikasz w ca³unie mg³y czarnej
Otulaj±cej szczelnie mój ¶wiat.
I znów samotny
Zagubiony
W szybko up³ywaj±cym czasie
Wype³nionym po brzegi
Pustk±...
Nico¶ci±...
SAMOTNO¦CI¡...[/b]
                       Mo¿e samotno¶æ nieraz nam jest pisana
@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 25, 2009, 10:02:40 »

Wczoraj by³ Dzieñ Przytulania...mo¿e to jest alternatywa na samotno¶æ? W ostateczno¶ci do energetycznych brzózek siê przytulam...Polecam, to naprawdê dzia³a! Po takiej terapii zapominam o smutkach, czujê siê silniejsza, pewna siebie...zdecydowana.

delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2010, 17:01:51 »

Samotno¶æ zdecydowanie potrafi byæ najgorszym wrogiem sensu ¿ycia. Tak przynajmniej wynika z moich w³asnych z ni± do¶wiadczeñ, by³y one trudne, nie ³atwo dostrzec w nich jak±kolwiek pozytywn± warto¶æ.

@¿mijka
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2010, 14:41:34 »

Nie nale¿y traciæ nadziei mo¿e, którego¶ dnia co¶ siê zmieni, chocia¿by nasze spojrzenie na wszystko...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: