@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« : Kwiecieñ 18, 2008, 19:19:14 » |
|
"Nale¶niki po amerykañsku"Sk³adniki: 25 dkg m±ki 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 1 ³y¿eczka soli 1 szklanka mleka 2 jajka Przygotowanie: M±kê pszenn±, proszek do pieczenia oraz sól przesiaæ razem przez sito, wolno dodaæ do tego ¶wie¿e mleko, jajka, oraz rozpuszczone (nie gor±ce) mas³o lub margarynê, wszystko razem zmiksowaæ. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, koniecznie na ma³ym ogniu, piec nale¶niki o ¶rednicy oko³o 10 cm, przykrywaæ je folia aluminiow± aby nie wystyg³y. U³o¿one w stosik nale¶niki, polaæ dowolnym sosem owocowym, ewentualnie jogurtem. W oryginale, efekt koñcowy osi±gany jest poprzez zalanie ca³o¶ci syropem klonowym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 19, 2008, 03:19:14 » |
|
"Nale¶niki po w³osku"Sk³adniki:2 jaja, m±ka, mleko, woda - najlepiej lekko gazowana, ser ¿ó³ty.Sos:¶rednia cebula, 2 pomidory, przecier pomidorowy, miêso mielone, ketchup, bulion drobiowy, sól, pieprz,cukier zio³a prowansalskie.Sposób wykonania:Najpierw robimy sos. Na rozgrzanym oleju podsma¿amy cebulê posiekan± w drobn± kostkê, mo¿na te¿ dodaæ z±bek lub dwa czosnku. Osoby, które nie przepadaj± za czosnkiem, zachêcam by delikatnie przetar³y rozciêty jego z±bek na ciep³ej patelni. Nastêpnie nale¿y na zeszklonej cebuli usma¿yæ oko³o 250 - 300 dag miêsa mielonego (nie myliæ z mielonym garma¿eryjnym). Kiedy bêdzie siê ono sma¿y³o, w miêdzy czasie odparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, kroimy w drobn± kostkê i rozgniatamy widelcem. Pomidory dodajemy do miêsa i ca³o¶æ przykrywamy do czasu, a¿ odparuje czê¶æ soku. Dodajemy pól szklanki bulionu (kostki nadaj± siê wy¶mienicie) i s³oiczek przecieru, mo¿na te¿ doprawiæ do smaku ketchupem, sol±, pieprzem, zio³ami oraz koniecznie cukrem, bo sos wychodzi raczej kwa¶ny. Odstawiæ do tak zwanego "przegryzienia". Najlepiej smakuje nastêpnego dnia. Nale¶niki naj³atwiej zrobiæ za pomoc± miksera. Rozbijamy jajka i rozrabiamy je z m±ka, wod± i mlekiem. Ciasto nie mo¿e byæ zbyt rzadkie. Sma¿ymy cienkie nale¶niki z ma³± ilo¶ci± t³uszczu. Nadziewamy sosem, sk³adamy jak krokiety lub lasagne i obficie przysypujmy ¿ó³tym, startym startym, najlepiej z gatunku twardych. Ca³o¶æ zapiekamy w piekarniku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 19, 2008, 05:03:38 » |
|
"Nale¶niki po grecku"Wymagane sk³adniki:Zachêcam do wykorzystania wcze¶niej wypróbowanego ciasta na nale¶niki zio³a prowansalskie cebula szynka ketchupFarsz:1/2 kapusty pekiñskiej 3 ma³e lub dwa du¿e pomidory 1/2 zielonego ogórka i tyle samo paprykiSos:gotowy sos grecki do sa³atek 4 czubate ³y¿ki majonezu du¿y kubek jogurtu naturalnego (polecam probiotyczny) lub kwa¶n± ¶mietanê.
Sposób wykonania: Do przygotowanego wcze¶niej ciasta na nale¶niki, dodajemy do smaku zio³a i odstawiamy do "przegryzienia", jak zaleca³am w poprzednim przepisie. Cebulê kroimy w cienkie piórka, szynkê w plasterki (ok. dwa ma³e na nale¶nik). Posiekan± kapustê, pomidory pozbawione gniazd nasiennych, ogórki i paprykê pokrojone w paseczki lub plasterki, mieszamy w du¿ej misce. W przygotowanym wcze¶niej naczyniu, rozcieramy sos grecki z ³y¿k± majonezu, nastêpnie dodajemy resztê majonezu, jogurt lub ¶mietanê. Proporcje stanowi± miêdzy innymi o efekcie finalnym, tu polecam zastosowanie w³asnych kubków smakowych. Na du¿±, rozgrzan±, nat³uszczon± patelniê, wlewamy porcjami ciasto (niezbyt grubo), i nim siê ono zd±¿y zapiec, wrzucamy w nie plastry szynki, oraz cebulkê. Przyrumieniony spód nale¶nika odwracamy i sma¿ymy tak d³ugo, a¿ szynka i cebulka siê zarumieni±. Wyk³adamy na talerz, obk³adaj±c dowoln± ilo¶ci± przygotowanych warzyw (mo¿na posoliæ), a nastêpnie ca³o¶æ zalewamy sosem, przek³adamy przez po³owê i polewamy ketchupem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 19, 2008, 17:50:37 » |
|
"Nale¶niki po francusku" Sk³adniki na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 1-1,5 szklanki m±ki pszennej szczypta soli odrobina cukru Sk³adniki na nadzienie: salami ser cebulka kukurydza papryka sól majeranek oregano bazylia pieprz Sposób wykonania: Nadzienie pokroiæ w drobn± kostkê lub cienkie paseczki, dok³adnie wszystko wymieszaæ. Podobnie jak doradza³am w poprzednich przepisach, zachêcam do odczekania, a¿ siê "przegryzie". Konsystencja ciasta powinna byæ raczej p³ynna, niezbyt gêst±. Rozlewamy j± cienk± warstw± na rozgrzani patelni, wcze¶niej nieco nat³uszczonej. Po³owê nale¶nika wype³niamy nadzieniem i posypujemy przyprawami, nastêpnie zamykamy go woln± od farszu czê¶ci±. Chwilkê jeszcze rumienimy, by mieæ pewno¶æ, ¿e w ¶rodku bêdzie dok³adnie upieczone. Wspaniale smakuje z sosem cebulowym, lub do spaghetti.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 20, 2008, 03:23:47 » |
|
Nale¶niki po meksykañsku"Sk³adniki na ciasto:20 dag m±ki 1 szklanka mleka 2 jajka 1/3 ³y¿eczki soli olej do sma¿eniaSk³adniki na farsz:1 puszka czerwonej fasoli (20dag) po str±czku czerwonej i zielonej papryki 1 cebula 40 dag miêsa mielonego 2 ³y¿ki oleju 15 dag startego ¿ó³tego sera 4 ³odygi selera naciowego mas³o do formy sól pieprzSposób wykonania:M±kê, mleko, jajka oraz sól, zmiksowaæ zalewaj±c dodatkowo szklank± wody. Odstawiæ na 30 minut. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od os±czenia fasoli z zalewy, oraz przep³ukaniu jej zimn± wod±. Str±ki papryki nale¿y dok³adnie oczy¶ciæ, pokroiæ w drobn± kosteczkê, podobnie postêpujemy równie¿ z cebul±. Op³ukany seler naciowy kroimy w kr±¿ki. Na patelni rozgrzewamy olej, wk³adamy mielone miêso, sma¿ymy przez oko³o 5 minut. Dorzucamy paprykê i cebulê, fasolê i seler naciowy, nadal wszystko mieszamy. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem. Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodaæ do farszu na patelni, ponownie mieszaj±c. Z ciasta usma¿yæ na oleju cienkie nale¶niki. Na ka¿dym rozsmarowaæ porcjê farszu, zwin±æ. Nale¶niki u³o¿yæ w posmarowanej mas³em brytfance, posypaæ reszt± startego sera. Zapiekaæ 15 minut w temp. 180 stopni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
osami
Moderator Dzia³u
U¿ytkownik
Offline
Wiadomo¶ci: 59
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 20:58:08 » |
|
Najlepsze Nale¶niki s± w budce obok mojej pracy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|