@¿mijka
Administrator
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« : Kwiecieñ 18, 2008, 06:36:19 » |
|
|
"MOTYLE"
Gdzie jeste¶cie, okrutne motyle, Pawie oczy, ¿a³obniki, admira³y, Fruwaj±ce kwiaty i robaki, Wytarzane w czarodziejskim pyle, Który noc± ze skrzyde³ strz±sa³y Ob³±kane, roz¶piewane ptaki!
Przecie¿ dawniej bywa³o was tyle, Kiedy by³em szalony i ma³y, I goni³em was w po¿odze bia³ej Z zadartymi, ¶lepymi oczyma, Nak³uwa³em was ¿ywcem na szpile, Wy, okrutne arabskie motyle, Jaka wied¼ma w uwiêzi was trzyma?
O, na ³±ce w z³ote dni gor±ce Drga³ i skaka³ pêd dzikiej ob³awy, A gdy siatka zielona spada³a Na spl±tane jadowite trawy, To pod merl± bi³o-trzepota³o Me schwytane serce fruwaj±ce I jak motyl z r±k siê wymyka³o.
Czarne cêtki, zielone obwódki, Wycinanki, jaskó³cze ogony, Purpurowe i pomarañczowe G±sienice w puszce, szpilki, trutki, My¶li jasne - wody kolorowe - Py³ roztarty - eteryczne zgony! O, chaosie! O, barwne miliony! ¦nie najdro¿szy i tak bardzo krótki!
- Gdy mnie ciemne wino otumani, Gdy upiorna ksiê¿na ocygani Srebrnym sierpem na sierpniowym niebie, Wyjdê wtedy na ³±kê cichaczem I przywo³am was dzieciêcym p³aczem Do siebie.
Przyfruniecie, opadniecie w bezsile, Trupie g³ówki, ostatnie motyle...
Tuwim Julian |
|
|
|
|
|
|
|
|
@¿mijka
Administrator
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 1898
I get wings to fly... I'm alive ...
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 19, 2008, 04:18:20 » |
|
|
"W mojej ojczy¼nie"
W mojej ojczy¼nie, do której nie wrócê, Jest takie le¶ne jezioro ogromne, Chmury szerokie, rozdarte, cudowne Pamiêtam, kiedy wzrok za siebie rzucê.
I p³ytkich wód szept w jakim¶ mroku ciemnym, I dno, na którym s± trawy cierniste, Mew czarnych krzyk, zachodów zimnych czerwieñ, Cyranek ¶wisty w górze porywiste.
¦pi w niebie moim to jezioro cierni. Pochylam siê i widzê tam na dnie Blask mego ¿ycia. I to, co straszy mnie, Jest tam, nim ¶mieræ mój kszta³t na wieki spe³ni.
Mi³osz Czes³aw |
|
|
|
|
|
|
|
|
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 534
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 17:30:24 » |
|
Portret kobiecy Musi byæ do wyboru, Zmieniaæ siê, ¿eby tylko nic siê nie zmieni³o. To ³atwe, niemo¿liwe, trudne, warte próby. Oczy ma, je¶li trzeba, raz modre, raz szare, Czarne, weso³e, bez powodu pe³ne ³ez. ¦pi z nim jak pierwsza z brzegu, jedyna na ¶wiecie. Urodzi mu czworo dzieci, ¿adnych dzieci, jedno. Naiwna, ale najlepiej doradzi. S³aba, ale ud¼wignie. Nie ma g³owy na karku, to bêdzie j± mia³a. Czyta Jaspera i pisma kobiece. Nie wie po co ta ¶rubka i zbuduje most. M³oda, jak zwykle m³oda, ci±gle jeszcze m³oda. Trzyma w rêkach wróbelka ze z³amanym skrzyd³em, w³asne pieni±dze na podró¿ dalek± i d³ug±, tasak do miêsa, kompres i kieliszek czystej. Dok±d tak biegnie, czy nie jest zmêczona. Ale¿ nie, tylko trochê, bardzo, nic nie szkodzi. Albo go kocha albo siê upar³a. Na dobre, na niedobre i na lito¶æ bosk±.
|
|
|
|
|
|
|
sweryd
Nowy u¿ytkownik
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2008, 18:21:11 » |
|
„To, czego w ¿yciu najwiêcej” Czego¶ brakuje Czego¶ tu nie ma I ja to czujê Bo bez tego ¿yæ siê nie da Gdy tego nie ma Serce wolno bije I spaæ po nocach nie idzie Ale ja to wszystko wytrzymam Bo ci±gle w sercu jedn± osobê mam
|
|
|
|
|
|
|
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2008, 16:35:07 » |
|
B³±dz±cym w¶ród ciasnego dni naszych przestworza, ¯ycie jest w±sk± ¶cie¿k±, ³±cz±c± dwa morza. Wszyscy w przepa¶ci mglistej w przepa¶æ lecim mroczn±. Jedni najpro¶ciej d±¿± i najrychlej spoczn±, Drugich ci±gn± na stronê ³udz±ce widoki: Plony, ogrojce wdziêków lub s³awy opoki. Szczê¶liwi, je¶li goni±c mary wyobra¼ni, Przed koñcem drogi znajd± ¦wi±tyniê Przyja¼ni...
|
|
|
|
|
|
|
sweryd
Nowy u¿ytkownik
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2008, 14:09:33 » |
|
„Cztery pory roku” Li¶cie z drzew opadaj± Ptaki do ciep³ych krajów odlatuj± S³oñce wcze¶niej zachodzi I noc d³u¿sza siê robi Dni ch³odniejsze nadchodz± Wiewiórki zapasy ju¿ gromadz± Woda w rzekach coraz ch³odniejsza p³ynie Bo po jesieni zima do nas przyjdzie
Wszêdzie bia³o dooko³a Bo zima do nas zawita³a Niektóre dzieci na saneczkach z górki A niektóre lepi± kulki I tak minê³y cztery miesi±ce zimy I ju¿ jutro wiosnê do nas zago¶cimy
Ju¿ ostatnia kra odp³ywa I skowronek ³adnie ¶piewa P±ki na drzewach siê pojawiaj± I li¶cie nowe siê rozrastaj± M³ode pary w parku na ³awkach siadaj± I nowy etap ¿ycia rozpoczynaj±
„To ju¿ wiosny mamy koniec” Powiedzia³ do mnie tê wiadomo¶æ goniec
Teraz lato siê zaczyna I s³oñce grzeje jak zim± pierzyna Dziewczyny chodz± w miniówkach A ch³opacy za nimi na paluszkach Na pla¿y t³oczno siê zrobi³o I od dzieci, i od doros³ych siê zaroi³o A we wrze¶niu znów dni nadchodz± ch³odne I spodnie dla dziewczyn sta³y siê modne
|
|
|
|
|
|
|
|
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 12:33:06 » |
|
¯egnaj±c siê z matk± Jak do Ciebie bêdê pisa³ pochylony nad sob± w ¿alu. Serce ch³odne ¶wieci jak kryszta³ i choæ wczoraj siê z Tob± rozsta³em, jak Ci s³owo do d³oni podam badaj±cy uparcie ciemno¶æ, skoro mówisz: lekka jest m³odo¶æ chocia¿ ognia bukiet nad ziemi±, skoro mówisz: cia³em cz³owieczym, trzeba schodziæ nisko, najni¿ej, bo radosna w locie tym wieczno¶æ jest ko³ysk± zrodzon± na krzy¿u. Jak Ci sercem odpowiem jak ¼ród³em wykuty g³osem ¶piewnym, kiedy t³um przera¿onych jaskó³ek niosê po rêce lewej, jak mych ust niewyczutych graniem mam zawo³aæ bohaterski i bliski, gdy po mej rêce prawej dr¿y ojczyzny pogiêta ko³yska i piosenka wieczorna le¿y jak owocu zniszczone grono, dalej niebo, dom mój i ksiê¿yc opuszczony jak Ty i m³odo¶æ.
|
|
|
|
|
|
|
delfinka
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2008, 13:58:34 » |
|
Odchodzê st±d nie raz, w marzeñ swych ¶wiat i widzê rzeczy z przed kilku lat. I widzê rzeczy ca³kiem niedawne, lecz nie dla wszystkich ludzi jawne. I widzê nas, le¿ymy ko³o siebie i nawet nie wiesz, jak bardzo kocham ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 28, 2008, 17:01:11 » |
|
po pó³nocy samotno¶æ w domu staje siê ciê¿ka i twarda jak o³ów
uciekam od skrzypienia pod³óg szeptu ¶cian ruchliwych cieni do bezpiecznego skrawka ¶wiata miêdzy oknem a firanami
noc ko³ysze mnie w usianych gwiazdami aksamitnych ramionach jasnymi skrzyd³ami delikatnie otulaj± firany
szyba ch³odnymi palcami dotyka mego czo³a gdy odliczaj±c godziny do ¶witu na jej smutnej twarzy malujê kwiaty
tylko ksiê¿yc patrzy na mnie zimno krytycznie z politowaniem kiwaj±c srebrn± g³ow±
przecie¿ nie jestem wariatk±
chyba nigdy go o tym nie przekonam Iwona (Alina) Szumiata
|
|
|
|
Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 05, 2008, 22:17:32 » |
|
Muszê co¶ zrobiæ z w³osami Agnieszka Osiecka
Muszê co¶ zrobiæ z w³osami muszê co¶ zrobiæ z oczami bo tak mi jako¶ ciemno chocia¿ tak mocno czekamy czy my siê kiedy¶ spotkamy ja z tob±, a ty ze mn±. Czarna woda miêdzy nami i sokole oczy czy¶my sobie winni sami czy ¶wiat na zaskoczy³.
Muszê co¶ zrobiæ z listami, muszê co¶ zrobiæ z my¶lami bo tak mi jako¶ ciemno chocia¿ tak mocno czekamy czy my siê kiedy spotkamy ja z tob±, a ty ze mn±. ¯ywy ogieñ miêdzy nami wielki po¿ar ziemi czy¶my sobie winni sami czy¶my wymy¶leni?
Muszê co¶ zrobiæ z rankami muszê co¶ zrobiæ z nocami bo tak mi jako¶ ciemno chocia¿ tak mocno czekamy czy my siê kiedy spotkamy ja z tob±, a ty ze mn±? K³amstwa w nas jest coraz wiêcej rzadko¶my weseli czy nam kto zawi±za³ rêce czy¶my nie do¶æ chcieli?
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 05, 2008, 22:17:59 » |
|
Kto chce, bym go kocha³a Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Kto chce, bym go kocha³a nie mo¿e byæ nigdy ponury i musi potrafiæ mnie unie¶æ na rêku wysoko do góry. Kto chce, bym go kocha³a musi umieæ siedzieæ na ³awce i przygl±daæ siê bacznie robakom i ka¿dej najmniejszej trawce. I musi te¿ umieæ ziewaæ kiedy pogrzeb przechodzi ulic± gdy na procesjach t³umy pobo¿ne id± krzycz±. Lecz musi byæ za to wzruszony gdy na przyk³ad kuku³ka kuka lub gdy dziêcio³ kuje zawziêcie w srebrzyst± pow³okê buka. Musi umieæ pieska pog³askaæ i mnie musi umieæ pie¶ciæ i ¶miaæ siê, i na dnie siebie ¿yæ s³odkim snem bez tre¶ci i nie wiedzieæ nic, jak ja nie wiem i milczeæ w rozkosznej ciemno¶ci i byæ daleki od dobra i równie daleki od z³o¶ci.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 16, 2008, 11:04:46 » |
|
Pro¶ba o wyspy szczê¶liwe
A Ty mnie na wyspy szczê¶liwe zawie¼, wiatrem ³agodnym w³osy jak kwiat rozwiej, zaca³uj, ty mnie uko³ysz i u¶pij, snem muzykalnym zasyp, otumañ, we ¶nie na wyspach szczê¶liwych nie przebud¼ ze snu.
Pokaz mi wody ogromne i wody ciche, Rozmowy gwiazd na ga³êziach pozwól mi s³yszeæ zielonych, Du¿o motyli mi poka¿, serca motyli przybli¿ i przytul. My¶li spokojne wodami pochyl mi³o¶ci±. Konstanty Ildefons Ga³czyñski
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 16, 2008, 11:08:24 » |
|
Poezja > Phil Bosmans > …¯ycie potrafi byæ ciê¿kie, okrutnie ciê¿kie.
…¯ycie potrafi byæ ciê¿kie, okrutnie ciê¿kie.
¯ycie potrafi byæ ciê¿kie, okrutnie ciê¿kie. Bywaj± chwile, kiedy czujesz to w najg³êbszych pok³adach swojej duszy. W takich bolesnych momentach ka¿dy cz³owiek szuka pocieszenia. Bez wsparcia i pociechy ¿yæ niepodobna. Nie znajdziesz ich jednak ani w alkoholu, ani w tabletce usypiaj±cej, ani w strzykawce. One otumaniaj± Ciê tylko, by zaraz potem wtr±ciæ w jeszcze ciemniejsz± otch³añ. Pociecha jest jak balsam na g³êbok± ranê, jak oaza w bezbrze¿nej pustyni i jak ch³odna d³oñ na Twojej rozpalonej skroni. Pociecha jest jak przyjazna twarz w pobli¿u, obecno¶æ kogo¶, kto rozumie Twoje ³zy, przys³uchuje siê Twojemu utrudzonemu sercu, a w smutku i nieszczê¶ciu pozostaje przy Tobie i pomaga zobaczyæ ¶wiat³o gwiazd.
|
|
|
|
|
|
|
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
P³eæ:
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 16, 2008, 11:09:36 » |
|
Poezja > Phil Bosmans > …S³oñce jest dla wielu ludzi
…S³oñce jest dla wielu ludzi
S³oñce jest dla wielu ludzi czym¶ najzwyczajniejszym na ¶wiecie. A przecie¿ czyni ono cuda ka¿dego dnia. Ka¿dego poranka zapala ¶wiat³o. ¿ycz±c szczê¶liwego, dobrego dnia. Budzi wiosnê. Z drzew wydobywa zieleñ i nakrapia barw± kwiaty na ³±ce. Bez s³oñca wszystko staje siê ponure i zimne. Wraz z nim nabiera barw i ciep³a. Tak samo jest z mi³o¶ci±. Gdy w moim ¿yciu budzi siê mi³o¶æ, robi siê jasno i ciep³o, i wszyscy czuj± siê dobrze. Gdy mi³o¶æ w ¿yciu zamiera, pojawiaj± siê smutne, ponure cienie. Ciemno¶æ i zi±b. Mi³o¶æ jest jak s³oñce. Ten, którym zaw³adnê³a, mo¿e zrezygnowaæ z wielu spraw. Komu jej brakuje, temu brakuje wszystkiego.
|
|
|
|
|
|
|
|