Sk³adniki
dla >6 osób
Biszkopt:,
10 jajek,
8 ³y¿ek m±ki,
3 ³y¿ki kakao,
1 ³y¿ka proszku do pieczenia,
12 ³y¿ek cukru,
mleko zagêszczone nies³odzone, 0,5 l
2 ³y¿ki cukru,
2 galaretki gruszkowe,
1 szklanka wody,
wi¶nie bez pestek, 2 s³oiki
syrop z wi¶ni,
2 galaretki wi¶niowe,
polewa : 1 czekolada i 2 ³y¿ki mleka,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. biszkopt: bia³ka ubiæ na sztywno , dodaæ cukier i ubijaæ , dodaæ ¿ó³tka - ubijaæ, na koniec dodaæ m±kê i proszek oraz kakao . podzieliæ ciasto na dwie czê¶ci, wlaæ ciasto na du¿± blachê i upiec.
2. jeden biszkopt daæ do foremki na niego wlaæ piankê przygotowan± z szklanki mleka . mleko ubijac a¿ zwiêkszy swoj± objêto¶æ wtedy wlac do niego zimna p³ynn± galaretkê gruszkow± rozpuszczona w 0,5 szklanki wody,, gdy pianka zastygnie zalaæ to wi¶niami z galeretk±, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wi¶niowego i 2,5 szklanki wody, wstawic do lodówki niech zastygnie. przygotowaæ piankê z mleka tak samo jak poprzedni± z galaretk± gruszkow± i zalaæ wi¶nie po³o¿yæ na wierzch drugi biszkopt i polaæ go czekolad± rozpuszczon± na 2 ³y¿kach mleka i udekorowaæ,