Sk³adniki na 6 porcji
• 35 dag biszkoptów
• ³y¿ka m±ki
• szklanka mleka
• szklanka cukru pudru
• 1/2 kostki mas³a
• 2 ¿ó³tka
• kostka mas³a ro¶linnego
• olejek waniliowy
• mas³o do formy
• wiórki kokosowe
• po³ówki orzechów w³oskich
• szklanka wody i 50 ml rumu na poncz
Etapy przygotowania
1. ¯ó³tko rozetrzyj z m±k±, dodaj±c stopniowo 3-4 ³y¿ki zimnego mleka. Resztê mleka zagotuj, zestaw z ognia, wlej masê ¿ó³tkow±, dok³adnie wymieszaj. Doprowad¼ do wrzenia i gotuj na ma³ym ogniu, mieszaj±c, a¿ powstanie gêsty budyñ. Ostud¼. Oba rodzaje mas³a utrzyj z cukrem pudrem i olejkiem. Dodawaj porcjami budyñ, ubijaj±c mikserem na pulchny krem. Biszkopty dobrze nas±cz ponczem. Uk³adaj je warstwami w nat³uszczonej tortownicy, równomiernie przek³adaj±c kremem. Ostatni± warstwê - krem - obficie posyp wiórkami kokosowymi i u³ó¿ po³ówki orzechów. Ciasto mo¿esz te¿ udekorowaæ ¶wie¿ymi owocami.