*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 12:28:39


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Tortilla z nadzieniem Chilli con Carne  (Przeczytany 1261 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Maj 23, 2010, 20:54:44 »

Sk³adniki

•      200 dag m±ki pszennej
      
•      150 dag m±ki kukurydzianej
      
•      oliwa z oliwek
      
•      woda
      
•      400 dag mielonego
      
•      2 cebule
      
•      2 puszki fasoli czerwonej
      
•      1 puszka pomidorów bez skórki
      
•      1-2 z±bki czosnku
      
•      mieszanka chilli (nie przyprawa chilli)
      
•      papryczka chilli (lub inne ostra papryczka)
      
•      vegeta i só³
      
•      przecier pomidorowy
      


Etapy przygotowania

Tortille (pszenno-kukurydziane):
            
1.      M±kê przesiewamy i dodajemy do niej ³y¿kê oliwy i tyle wody, aby wyrabiaj±c uzyskaæ elastyczne ciasto.
            
2.      Odstawiamy je na jakie¶ 20-30 minut. Lepimy kulki o ¶rednicy 4-5 cm i rozwa³kowujemy na bardzo cieniutkie placki. Sma¿ymy na prawie suchej patelni a¿ pojawi± siê takie br±zowe plamki. Je¶li zaczn± siê robiæ pêcherze trzeba je przycisn±æ np. ³opatk± do patelni.
            
3.      Gotowe tortille odgrzewamy na parze, wype³niamy dowolnym nadzieniem i zawijamy jak nale¶nik.
            
Chilli con carne
            
1.      Chilli con carne mo¿e byæ samodzielnym daniem, ale bêdzie wspaniale smakowa³o równie¿ jako nadzienie do tortilli.
            
2.      Najpierw musimy pokroic cebulê, a pó¼niej j± zeszkliæ. Dodajemy do niej mielone miêso, które rozdrabniamy widelcem na ma³e kawa³ki. Sma¿ymy, a¿ miês± zrobi siê koloru szarego. Rozpuszczamy vegetê w pól szklanki gor±cej wodzy i wlewamy do miêsa z cebul±. Dusimy 10 minut. Wrzucamy pokorjone pomidory, przyprawy,fasole , zmia¿dzone z±bki czosnku, trochê koncentratu. Dusimy jeszcze jaki¶ czas (konsytencja powinna byæ dosyæ gêsta). Je¿eli przygotowujemy chilli con carne jako samodzielne danie, to mo¿emy zabraæ siê do pa³aszowania.
            
3.      Je¶li chcemy wype³niæ nim tortillê , muimy najpierw podgrzaæ ja na parze, przez ¶rodek uk³adamy nadzienie, posypujemy ¿ó³tym serem i zawijamy jak w nale¶nik. Mo¿emy równie¿ popsypaæ tartym serem na wierzch i podgrzaæ w mikrofali.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fox polski-serwer-rpg drzewcehalabardy lionesrp szkolamagii