dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
 
Offline
Płeć: 
Wiadomości: 2724
Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
 |
« : Grudzień 02, 2008, 17:25:08 » |
|
SkÂładniki: Karp - im wiĂŞkszy, tym lepszy, buÂłka tarta, jajko, 2 ÂłyÂżeczki masÂła, koperek lub natka pietruszki.
Jak przyrz¹dziÌ? Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego koœÌ grzbietow¹ z ¿ebrami, nie przecinaj¹c grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Nastêpnie rozk³adamy go na stole skór¹ do blatu i œcinamy czêœÌ grzbietow¹ do gruboœci ¿ebrowej. Œciête kawa³ki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 ³y¿kami bu³ki tartej, 2 ³y¿eczkami mas³a i garœci¹ koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozk³adamy na po³owie roz³o¿onego karpia i przykrywamy go drug¹ po³ow¹. Tak przygotowanego karpia przek³adamy na posmarowan¹ lekko olejem foliê aluminiow¹ i œciœle go zawijamy. Nastêpnie wk³adamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przek³adamy na pó³misek i kroimy na porcje. Podajemy na stó³.
Uwagi: 4-5 kg karpia jest to g³ówne danie na 8-10 osób. Mo¿na go przygotowaÌ etapami: 2-3 dni wczeœniej wypatroszyÌ i posoliÌ, a w dzieù Wigilii tylko przygotowaÌ farsz i upiec. Mo¿e wydawaÌ siê to pracoch³onne, ale tylko dla tych, co nie maj¹ wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to proœcizna.
|