*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Kwiecień 15, 2025, 20:56:54


Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Karp faszerowany pieczony  (Przeczytany 1067 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 2724


Aby znaleŸÌ mi³oœÌ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Grudzień 02, 2008, 17:25:08 »

SkÂładniki:
Karp - im wiĂŞkszy, tym lepszy, buÂłka tarta, jajko, 2 ÂłyÂżeczki masÂła, koperek lub natka pietruszki.

Jak przyrzÂądziĂŚ?
Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego koœÌ grzbietow¹ z ¿ebrami, nie przecinaj¹c grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Nastêpnie rozk³adamy go na stole skór¹ do blatu i œcinamy czêœÌ grzbietow¹ do gruboœci ¿ebrowej. Œciête kawa³ki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 ³y¿kami bu³ki tartej, 2 ³y¿eczkami mas³a i garœci¹ koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozk³adamy na po³owie roz³o¿onego karpia i przykrywamy go drug¹ po³ow¹. Tak przygotowanego karpia przek³adamy na posmarowan¹ lekko olejem foliê aluminiow¹ i œciœle go zawijamy. Nastêpnie wk³adamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przek³adamy na pó³misek i kroimy na porcje. Podajemy na stó³.

Uwagi:
 4-5 kg karpia jest to g³ówne danie na 8-10 osĂłb. MoÂżna go przygotowaĂŚ etapami: 2-3 dni wczeÂśniej wypatroszyĂŚ i posoliĂŚ, a w dzieĂą Wigilii tylko przygotowaĂŚ farsz i upiec. MoÂże wydawaĂŚ siĂŞ to pracochÂłonne, ale tylko dla tych, co nie majÂą wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to proÂścizna.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeĂą, nie bĂŞdzie miaÂł siÂły do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.183 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

saigo-no-chi kluczzmierzchu dacjaforum szkolamagii polski-serwer-rpg