dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 23, 2008, 18:16:56 » |
|
Sk³adniki: ½ kg mielonego indyka, 4 kromki chleba ¿ytniego, puszka czerwonej fasoli, 2 ¿ó³tka, 2 czerwone cebule, du¿y pêczek natki pietruszki, sok z ca³ej cytryny, kilka ³y¿ek oliwy, sól, pieprz, patyczki do szasz³yków.
Sos:
opakowanie jogurtu ba³kañskiego (250 ml), pêczek szczypiorku, sól, pieprz.
Jak przyrz±dziæ? Zanim wymieszamy miêso z reszt± sk³adników, przygotujmy sobie poszczególne elementy. Cebulê pokrójmy w drobn± kostkê, cztery kromki chleba pokruszmy i od³ó¿my do wyschniêcia. Najlepiej u¿yæ suchego chleba, ale nie zawsze taki mamy. Pietruszkê tak¿e nale¿y posiekaæ do¶æ drobno. Ods±czmy fasolê z sosu i wysypmy na talerz, ¿eby mia³a szansê podeschn±æ.
Kiedy wszystkie sk³adniki mamy ju¿ pod rêk±, musimy wymieszaæ dok³adnie masê. Wrzucamy do miski miêso, gnieciemy fasolê i dorzucamy j± do masy. Dodajemy dwa ¿ó³tka, cebulê, chleb, pietruszkê, sok z cytryny, sól i pieprz.
Po wymieszaniu masy moczymy rêce w oliwie i lepimy wa³eczki z miêsa o wielko¶ci dwóch kciuków. Pamiêtajmy, ¿e jedno naoliwienie r±k starcza na dwa, trzy kebaby.
Wsuwamy do wa³eczków patyczki do szasz³yków i k³adziemy na gor±c± kratê na grillu. Kratkê te¿ warto posmarowaæ lekko oliw±, ¿eby miêso nie przywar³o.
Nie odchod¼my na d³ugo od grilla, bo potrawa wymaga czêstego obracania. Po 20 - 25 minutach miêso jest gotowe.
W miêdzyczasie szykujemy sos. Mieszamy jogurt z posiekanym szczypiorkiem, sol± i pieprzem.
Jak podawaæ? Kebaby podajemy wy³±cznie z sosem.
|