dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 18, 2008, 19:00:10 » |
|
Sk³adniki:
1/2kg miêsa wo³owego bez ko¶ci, 2 cebule, p³aska ³y¿eczka pieprzu zio³owego, 2 ³y¿ki octu balsamicznego, 2 ³y¿ki oliwy z oliwek, 1 li¶æ laurowy, 2 ³y¿ki m±ki pszennej, 2 ³y¿ki oleju lub margaryny, 1 ³y¿ka majeranku, sól, pieprz.
Jak przyrz±dziæ?
Miêso kroimy w plastry, w poprzek w³ókien i rozbijamy t³uczkiem.
Tak przygotowane wk³adamy do naczynia, posypujemy pieprzem zio³owym, majerankiem i dodajemy dwie ³y¿ki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Wszystko dok³adnie mieszamy i odstawiamy na oko³o pó³ godziny.
Nastêpnie miêso nacieramy sol± i pieprzem.
Obtaczamy w m±ce i obsma¿amy na z³oty kolor.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulê kroimy w plasterki i podsma¿amy na tym samym t³uszczu.
Miêso i cebulê przek³adamy do rondla, dolewamy wody, by miêso by³o przykryte.
Dodajemy listek laurowy i dusimy do miêkko¶ci (godzinê).
Jak podawaæ?
Podajemy z ziemniakami, kasz± gryczan± lub kluseczkami.
|