dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 17, 2008, 20:49:47 » |
|
Sk³adniki: Ciasto: - 5 ³y¿ek m±ki pszennej, - 2 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej, - 2 ³y¿ki oleju, - sól, - proszek do pieczenia, - jajko.
Jak przyrz±dziæ? Wszystko razem wymieszaæ - powstanie ciasto. Do przygotowanego ciasta wlaæ tak± ilo¶æ piwa (lekko rozcieñczonego wod±) aby masa osi±gnê³a konsystencjê gêstej ¶mietany. Zanurzaæ warzywa (mog± byæ ¶wie¿e - ale zblanszowane, tzn. przelane gor±c± wod± lub króciutko obgotowane)w cie¶cie i sma¿yæ w g³êbokim oleju na z³oty kolor.
Potrzebne przybory: Co¶ do mieszania, miska, garnek, ³y¿ka cedzakowa.
Jak podawaæ? Mo¿e to byæ doskona³a przek±ska przed telewizor, lub przystawka. W sumie dosyæ syte, a pyszne zarówno na ciep³o, jak i zimno - sosy w zale¿no¶ci od smaku.
Uwagi: UWAGI : po 2-3 zblanszowane fasolki szparagowe owiñ paseczkami boczku, zanurz w cie¶cie i na olej. Ró¿yczki zblanszowanego kalafiora (bia³ego lub zielonego, ale tak¿e pieczarki) zanurz w ¶mietanie (nie bêd± czernieæ) potem w cie¶cie i na olej. Broku³y i seler naciowy obtoczyæ w ¿ó³tym serze, potem w cie¶cie i na olej. W tym cie¶cie mo¿na równie¿ przygotowaæ rybê i kurczaka. Pycha!!!
Czas przygotowania: W zale¿no¶ci od tego jak zorganizujemy sobie pracê. Proponujê warzywa przygotowaæ wcze¶niej.
|