*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 22, 2024, 22:25:01


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: "NALE¦NIKI"  (Przeczytany 2933 razy)
0 u¿ytkowników i 6 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« : Kwiecieñ 18, 2008, 19:19:14 »


"Nale¶niki po amerykañsku"

Sk³adniki:
25 dkg m±ki
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka soli
1 szklanka mleka
2 jajka

Przygotowanie:
   
M±kê pszenn±, proszek do pieczenia oraz sól przesiaæ razem przez sito,
wolno dodaæ do tego ¶wie¿e mleko, jajka,
oraz rozpuszczone (nie gor±ce) mas³o lub margarynê,
wszystko razem zmiksowaæ.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem, koniecznie na ma³ym ogniu,
piec nale¶niki o ¶rednicy oko³o 10 cm,
przykrywaæ je folia aluminiow± aby nie wystyg³y.
U³o¿one w stosik nale¶niki,
polaæ dowolnym sosem owocowym, ewentualnie jogurtem.
W oryginale, efekt koñcowy osi±gany jest poprzez zalanie ca³o¶ci
syropem klonowym.
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 19, 2008, 03:19:14 »




"Nale¶niki po w³osku"

Sk³adniki:
2 jaja,
m±ka,
mleko,
woda - najlepiej lekko gazowana,
ser ¿ó³ty.


Sos:
¶rednia cebula,
2 pomidory,
przecier pomidorowy,
miêso mielone,
ketchup,
bulion drobiowy,
sól, pieprz,cukier
zio³a prowansalskie.


Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos.
Na rozgrzanym oleju podsma¿amy cebulê posiekan± w drobn± kostkê,
mo¿na te¿ dodaæ z±bek lub dwa czosnku.
Osoby, które nie przepadaj± za czosnkiem, zachêcam by delikatnie przetar³y rozciêty jego z±bek na ciep³ej patelni.
Nastêpnie nale¿y na zeszklonej cebuli usma¿yæ oko³o 250 - 300 dag miêsa mielonego (nie myliæ z mielonym garma¿eryjnym).
Kiedy bêdzie siê ono sma¿y³o, w miêdzy czasie odparzamy pomidory i obieramy je ze skórki, kroimy w drobn± kostkê i rozgniatamy widelcem. Pomidory dodajemy do miêsa i ca³o¶æ przykrywamy do czasu, a¿ odparuje czê¶æ soku.
Dodajemy pól szklanki bulionu (kostki nadaj± siê wy¶mienicie) i s³oiczek przecieru,
mo¿na te¿ doprawiæ do smaku ketchupem, sol±, pieprzem, zio³ami oraz koniecznie cukrem, bo sos wychodzi raczej kwa¶ny.
Odstawiæ do tak zwanego "przegryzienia". Najlepiej smakuje nastêpnego dnia. Nale¶niki naj³atwiej zrobiæ za pomoc± miksera.
Rozbijamy jajka i rozrabiamy je z m±ka, wod± i mlekiem.
Ciasto nie mo¿e byæ zbyt rzadkie.
Sma¿ymy cienkie nale¶niki z ma³± ilo¶ci± t³uszczu.
Nadziewamy sosem, sk³adamy jak krokiety lub lasagne i obficie przysypujmy ¿ó³tym, startym startym, najlepiej z gatunku twardych.
Ca³o¶æ zapiekamy w piekarniku.
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 19, 2008, 05:03:38 »




"Nale¶niki po grecku"

Wymagane sk³adniki:
Zachêcam do wykorzystania
wcze¶niej wypróbowanego ciasta na nale¶niki
zio³a prowansalskie
cebula
szynka
ketchup


Farsz:
1/2 kapusty pekiñskiej
3 ma³e lub dwa du¿e pomidory
1/2 zielonego ogórka i tyle samo papryki


Sos:
gotowy sos grecki do sa³atek
4 czubate ³y¿ki majonezu
du¿y kubek jogurtu naturalnego (polecam probiotyczny)
lub kwa¶n± ¶mietanê.

Sposób wykonania:
Do przygotowanego wcze¶niej ciasta na nale¶niki,
dodajemy do smaku zio³a i odstawiamy do "przegryzienia",
jak zaleca³am w poprzednim przepisie.
Cebulê kroimy w cienkie piórka, szynkê w plasterki (ok. dwa ma³e na nale¶nik). Posiekan± kapustê, pomidory pozbawione gniazd nasiennych,
ogórki i paprykê pokrojone w paseczki lub plasterki, mieszamy w du¿ej misce.
W przygotowanym wcze¶niej naczyniu, rozcieramy sos grecki z ³y¿k± majonezu,
nastêpnie dodajemy resztê majonezu, jogurt lub ¶mietanê.
Proporcje stanowi± miêdzy innymi o efekcie finalnym,
tu polecam zastosowanie w³asnych kubków smakowych.
Na du¿±, rozgrzan±, nat³uszczon± patelniê, wlewamy porcjami ciasto (niezbyt grubo),
i nim siê ono zd±¿y zapiec, wrzucamy w nie plastry szynki, oraz cebulkê.
Przyrumieniony spód nale¶nika odwracamy
i sma¿ymy tak d³ugo, a¿ szynka i cebulka siê zarumieni±.
Wyk³adamy na talerz, obk³adaj±c dowoln± ilo¶ci± przygotowanych warzyw
(mo¿na posoliæ), a nastêpnie ca³o¶æ zalewamy sosem,
przek³adamy przez po³owê i polewamy ketchupem.
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 19, 2008, 17:50:37 »

"Nale¶niki po francusku"
Sk³adniki na ciasto:
2 jajka
2 szklanki mleka
1-1,5 szklanki m±ki pszennej
szczypta soli odrobina cukru

Sk³adniki na nadzienie:
salami
ser
cebulka
kukurydza
papryka
sól
majeranek
oregano
bazylia
pieprz

Sposób wykonania:
Nadzienie pokroiæ w drobn± kostkê lub cienkie paseczki,
dok³adnie wszystko wymieszaæ.
Podobnie jak doradza³am w poprzednich przepisach,
zachêcam do odczekania, a¿ siê "przegryzie".
Konsystencja ciasta powinna byæ raczej p³ynna, niezbyt gêst±.
Rozlewamy j± cienk± warstw± na rozgrzani patelni,
wcze¶niej nieco nat³uszczonej.
Po³owê nale¶nika wype³niamy nadzieniem i posypujemy przyprawami, nastêpnie zamykamy go woln± od farszu czê¶ci±.
Chwilkê jeszcze rumienimy, by mieæ pewno¶æ,
¿e w ¶rodku bêdzie dok³adnie upieczone.
Wspaniale smakuje z sosem cebulowym, lub do spaghetti.
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 20, 2008, 03:23:47 »




Nale¶niki po meksykañsku"

Sk³adniki na ciasto:
20 dag m±ki
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 ³y¿eczki soli
olej do sma¿enia


Sk³adniki na farsz:
1 puszka czerwonej fasoli (20dag)
po str±czku czerwonej i zielonej papryki
1 cebula
40 dag miêsa mielonego
2 ³y¿ki oleju
15 dag startego ¿ó³tego sera
4 ³odygi selera naciowego
mas³o do formy
sól
pieprz


Sposób wykonania:
M±kê, mleko, jajka oraz sól, zmiksowaæ zalewaj±c dodatkowo szklank± wody.
Odstawiæ na 30 minut.
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od os±czenia fasoli z zalewy,
oraz przep³ukaniu jej zimn± wod±. Str±ki papryki nale¿y dok³adnie oczy¶ciæ,
pokroiæ w drobn± kosteczkê, podobnie postêpujemy równie¿ z cebul±.
Op³ukany seler naciowy kroimy w kr±¿ki. Na patelni rozgrzewamy olej,
wk³adamy mielone miêso, sma¿ymy przez oko³o 5 minut.
Dorzucamy paprykê i cebulê, fasolê i seler naciowy, nadal wszystko mieszamy. Przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem.
Ser ¿ó³ty zetrzeæ na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodaæ do farszu na patelni, ponownie mieszaj±c.
Z ciasta usma¿yæ na oleju cienkie nale¶niki.
Na ka¿dym rozsmarowaæ porcjê farszu, zwin±æ.
Nale¶niki u³o¿yæ w posmarowanej mas³em brytfance, posypaæ reszt± startego sera.
Zapiekaæ 15 minut w temp. 180 stopni.
Zapisane
osami
Moderator Dzia³u
U¿ytkownik
*
Offline Offline

Wiadomo¶ci: 59



« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2008, 20:58:08 »

Najlepsze Nale¶niki s± w budce obok mojej pracy  Buzia na k³ódkê
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2008, 21:51:33 »

   Osami, ju¿ dawno nic mnie tak nie rozbawi³o Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Za³atw przepis, ewentualnie podaj link kucharce, mo¿e nam tu co¶ o nale¶nikach napisze. Du¿y u¶miech
Zapisane
@¿mijka
Administrator
Ekspert
*****
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 1898


I get wings to fly... I'm alive ...


« Odpowiedz #7 : Maj 21, 2008, 14:47:03 »

"¦winka Peppa"

<a href="http://www.youtube.com/v/XfLZNiygC7k&amp;hl=en" target="_blank">http://www.youtube.com/v/XfLZNiygC7k&amp;hl=en</a>
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.052 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

lionesrp dacjaforum polski-serwer-rpg kluczzmierzchu saigo-no-chi