dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Styczeñ 31, 2009, 15:58:18 » |
|
Sk³adniki:
0,5kg miêsa wo³owego, 0,5 kg miêsa wieprzowego (³opatka), 0,5 kg surowego boczku, 0,5 kg miêsa drobiowego (mog± byæ udka), 0,25 dag w±tróbki drobiowej, 1 du¿a marchew, 1 ¶rednia pietruszka, 1 niedu¿y seler, 2 cebule, 2 li¶cie laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, ³y¿ka majeranku, ³y¿eczka ¶wie¿o startej ga³ki muszkato³owej, 2 bu³ki, 3 jaja, sól, pieprz.
Jak przyrz±dziæ?
Na lekko rozgrzanym t³uszczu podsma¿amy posiekan± cebulê, dodajemy oczyszczon± z b³on w±tróbkê i razem sma¿ymy 2-3 minuty.
Ca³o¶æ odstawiamy do wystygniêcia.
Wszystkie gatunki miês kroimy na kawa³ki i gotujemy w niedu¿ej ilo¶ci wody.
Do gotuj±cego siê miêsa dodajemy oczyszczone i pokrojone warzywa, li¶cie laurowe, ziele angielskie.
Ca³o¶æ gotujemy do miêkko¶ci.
Wyjmujemy ugotowane miêso i warzywa, studzimy.
Usuwamy zio³a.
W pozosta³ym wywarze moczymy bu³ki.
Przez maszynkê do miêsa dwukrotnie przepuszczamy gotowane miêso, w±tróbkê z cebul±, lekko odci¶niête bu³ki i warzywa.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, majeranek, ga³kê muszkato³ow±, sól, pieprz i wszystko dok³adnie wyrabiamy.
Je¿eli masa jest zbyt gêsta, dodajemy kilka ³y¿ek wywaru.
Ca³o¶æ przek³adamy do wysmarowanej formy, wyrównujemy powierzchniê.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni oko³o 1,5 godziny.
Na powierzchni musi utworzyæ siê przypieczona skórka.
|