*
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj. Grudzieñ 23, 2024, 08:35:21


Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji


Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Gulasz (prawie) wêgierski  (Przeczytany 1029 razy)
0 u¿ytkowników i 1 Go¶æ przegl±da ten w±tek.
dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
***
Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 2724


Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.


« : Grudzieñ 26, 2008, 12:31:19 »

Sk³adniki:
- 1 i 1/2 kg wo³owiny (prêga, mostek),
- 15 dkg s³oniny,
- 3 cebule,
- 2-3 pomidory,
- 2-3 str±ki papryki czerwonej,
- spora szczypta papryki mielonej: s³odkiej i ostrej,
- sól,
- spora szczypta m±ki,
- 2 z±bki czosnku,
- 1 ³y¿eczka kminku, 1 ³y¿ka majeranku,
- 1 suszony grzybek (ja dodajê zawsze, ale to moja osobista preferencja).

Jak przyrz±dziæ?
1) Miêso kroimy w drobn± kostkê (ma³y orzech w³oski). Ostry nó¿ jest tutaj niezbêdny - bez niego nasza praca bêdzie mêczarni±.

2) S³oninê skrawamy w drobn± kostkê.

3) Cebulê kroimy w drobn± kostkê.

4) £y¿kê s³oniny k³adziemy na patelniê i topimy do momentu uzyskania smalcu. Wyjmujemy skwarki i wrzucamy cebulê, sma¿ymy tak d³ugo, a¿ bêdzie uduszona w t³uszczu i lekko z³ota. Wówczas wrzucamy na patelniê rozdrobniony czosnek i zmielon± paprykê - oba rodzaje i chwilkê tylko podsma¿amy razem z cebul±. Ca³± zawarto¶æ patelni wrzucamy do przygotownego co najmniej 3-litrowego garnka z pokrywk±.

5) Patelniê lekko p³uczemy je¶li zosta³y na niej jakie¶ paproszki i znowu k³adziemy ³y¿kê s³oniny. Czekamy, a¿ skwarki bêd± lekko z³ote i sporo wytopionego smalcu. Miêso porószamy lekko m±k± i wrzucamy na gor±c± patelniê. Obsma¿amy krótko i na du¿ym ogniu w taki sposób, ¿eby w miarê mo¿liwo¶ci wszystkie kawa³ki by³y obsma¿one ze wszystkich stron. Precyzuj±c to okre¶lenie - miêso przewracamy drewnian± ³y¿k± na patelni w czasie sma¿enia kilkakrotnie. Zawarto¶æ patelni wrzucamy do garnka i sma¿ymy nastêpn± porcjê w taki sam sposób, a¿ do wyczerpania miêsa.

6) Garnek stawiamy na ma³ym ogniu, dolewamy odrobinê wody, raczej mniej ni¿ wiêcej i powoli dusimy pod przykryciem. Co jaki¶ czas zagl±damy pod pokrywkê, sprawdzaj±c czy nie trzeba uzupe³niæ wody i czy miêso nie przywiera do dna. Dorzucamy kminek i majeranek, solimy. Miêso zaczyna puszczaæ swoje w³asne soki i smaki. Je¶li soku jest zbyt wiele, odparowywujemy go gotuj±c dalej nasz gulasz bez przykrywki. Ilo¶æ p³ynu nie powinna dochodziæ wy¿ej ni¿ ostatnia warstwa miêsa, ciasno u³o¿onego w garnku.

7) Teraz kroimy w kostkê paprykê i dorzucamy do garnka mieszaj±c ca³± zawarto¶æ. Przykrywamy i dusimy dalej. Trwa to ok. 1 godz., je¶li nie trafili¶my na jakiego¶ wyj±tkowo starego i upartego wo³a. Miêso z bukata bêdzie gotowe po 1/2 godz.

Cool Kiedy po spróbowaniu stwierdzamy, ¿e jest ju¿ prawie gotowy, tzn. miêso miêkkie, a sos pe³en smaku, wrzucamy pomidory pokrojone w spor± kostkê i naturalnie przedtem odarte ze skórki. Jeszcze raz mieszamy. Po chwili próbujemy: czy wszystkie przyprawy s± dodane we w³a¶ciwych proporcjach. Dodajemy czego brak.
Zapisane

Kto nie ma odwagi do marzeñ, nie bêdzie mia³ si³y do walki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap

Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell fox saigo-no-chi drzewcehalabardy kluczzmierzchu