dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 25, 2008, 21:54:17 » |
|
Sk³adniki: 1 kg fasolki szparagowej, 2 du¿e cebule, 2/3 szkl. oliwy (oleju), 1/2 kg pomidorów, 1 ³y¿eczka cukru, sól, pieprz, 1 pêczek natki pietruszki, 2 z±bki czosnku.
Jak przyrz±dziæ? Fasolkê umyæ, obraæ z w³ókien. Je¿eli str±ki s± du¿e, podzieliæ na dwie lub trzy czê¶ci. Fasolkê u³o¿yæ w rondlu, dodaæ 1/4 szkl. wody i przez 10 min gotowaæ. Cebule obraæ, op³ukaæ, utrzeæ na tarce i poddusiæ na oliwie, dodaæ umyte i obrane ze skórki, pokrojone w plastry pomidory, cukier i 1 szkl. wrz±cej wody. Gotowaæ na ma³ym ogniu przez 15 min. Sosem tym zalaæ fasolkê, posoliæ, posypaæ pieprzem, dodaæ du¿o siekanej natki i gotowaæ na ma³ym ogniu do miêkko¶ci. Gotow± potrawê doprawiæ czosnkiem utartym w odrobinie oleju i ostudziæ.
Jak podawaæ? Podawaæ z bu³k± i pikantnie przyrz±dzon± surówk± z pomidorów.
|