dorka699
Moderator Dzia³ów
Ekspert
Offline
P³eæ:
Wiadomo¶ci: 2724
Aby znale¼æ mi³o¶æ nie pukaj do ka¿dych drzwi.
|
|
« : Listopad 17, 2008, 20:48:57 » |
|
Sk³adniki: * dwa sporej wielko¶ci ziemniaki, * laska kie³basy (podwawelska, zwyczajna), * dwie ¶redniej wielko¶ci cebule, * owoce (do wyboru pomarañcze, banany, kiwi, ananasy - jednym s³owem to, co akurat jest pod rêk±), * przyprawy: oregano, curry, imbir, przyprawa do grilla ³agodna firmy Kamis, * ser ¿ó³ty (oko³o 400g).
Jak przyrz±dziæ? Przygotowaæ naczynie ¿aroodporne, ziemniaki oskrobaæ, oczy¶ciæ, pokroiæ w grube plasty i podzieliæ na dwie w miarê równe porcje. Podobnie na grube plastry nale¿y pokroiæ (a nastêpnie rozdzieliæ je na dwie porcje) cebulê, kie³basê i ser ¿ó³ty. Z owocami postêpujemy wedle rodzaju - czyli je¶li u¿ywamy kiwi, lub bananów, to kroimy je w plastry jak pozosta³e sk³adniki, je¶li pomarañczy, to dzielimy na cz±stki etc. Uk³adamy na dnie naczynia ¿aroodpornego warstwê z³o¿on± z po³owy pokrojonych wcze¶niej ziemniaków, na to k³adziemy podobn± warstwê kie³basy, cebuli oraz owoców. Wszystko to posypujemy obficie oregano, curry, imbirem oraz przypraw± do grilla, a nastêpnie nakrywamy serem ¿ó³tym. Drug± warstwê uk³adamy analogicznie do pierwszej. Przykrywamy ca³o¶æ i pieczemy przez godzinê w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza.
Jak podawaæ? Podawaæ na gor±co z ketchupem lub bez (w zale¿no¶ci od preferencji smakowych).
|