Tytuł: Kokosowy puch Wiadomość wysłana przez: dorka699 Lipiec 01, 2010, 21:52:55 (http://img139.imageshack.us/img139/9541/kokosowy.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/kokosowy.jpg/)
SkÂładniki na 6 porcji • 35 dag biszkoptĂłw • ÂłyÂżka mÂąki • szklanka mleka • szklanka cukru pudru • 1/2 kostki masÂła • 2 ¿ó³tka • kostka masÂła roÂślinnego • olejek waniliowy • masÂło do formy • wiĂłrki kokosowe • po³ówki orzechĂłw wÂłoskich • szklanka wody i 50 ml rumu na poncz Etapy przygotowania 1. ¯ó³tko rozetrzyj z mÂąkÂą, dodajÂąc stopniowo 3-4 ÂłyÂżki zimnego mleka. ResztĂŞ mleka zagotuj, zestaw z ognia, wlej masĂŞ ¿ó³tkowÂą, dokÂładnie wymieszaj. DoprowadÂź do wrzenia i gotuj na maÂłym ogniu, mieszajÂąc, aÂż powstanie gĂŞsty budyĂą. OstudÂź. Oba rodzaje masÂła utrzyj z cukrem pudrem i olejkiem. Dodawaj porcjami budyĂą, ubijajÂąc mikserem na pulchny krem. Biszkopty dobrze nasÂącz ponczem. UkÂładaj je warstwami w natÂłuszczonej tortownicy, rĂłwnomiernie przekÂładajÂąc kremem. OstatniÂą warstwĂŞ - krem - obficie posyp wiĂłrkami kokosowymi i u³ó¿ po³ówki orzechĂłw. Ciasto moÂżesz teÂż udekorowaĂŚ ÂświeÂżymi owocami. |