Tytu³: Kokosowy puch Wiadomo¶æ wys³ana przez: dorka699 Lipiec 01, 2010, 21:52:55 (http://img139.imageshack.us/img139/9541/kokosowy.jpg) (http://img139.imageshack.us/i/kokosowy.jpg/)
Sk³adniki na 6 porcji • 35 dag biszkoptów • ³y¿ka m±ki • szklanka mleka • szklanka cukru pudru • 1/2 kostki mas³a • 2 ¿ó³tka • kostka mas³a ro¶linnego • olejek waniliowy • mas³o do formy • wiórki kokosowe • po³ówki orzechów w³oskich • szklanka wody i 50 ml rumu na poncz Etapy przygotowania 1. ¯ó³tko rozetrzyj z m±k±, dodaj±c stopniowo 3-4 ³y¿ki zimnego mleka. Resztê mleka zagotuj, zestaw z ognia, wlej masê ¿ó³tkow±, dok³adnie wymieszaj. Doprowad¼ do wrzenia i gotuj na ma³ym ogniu, mieszaj±c, a¿ powstanie gêsty budyñ. Ostud¼. Oba rodzaje mas³a utrzyj z cukrem pudrem i olejkiem. Dodawaj porcjami budyñ, ubijaj±c mikserem na pulchny krem. Biszkopty dobrze nas±cz ponczem. Uk³adaj je warstwami w nat³uszczonej tortownicy, równomiernie przek³adaj±c kremem. Ostatni± warstwê - krem - obficie posyp wiórkami kokosowymi i u³ó¿ po³ówki orzechów. Ciasto mo¿esz te¿ udekorowaæ ¶wie¿ymi owocami. |